logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między geometrią zawieszenia a geometrią 3D - co wybrać?

staś pytalski 14 Sty 2025 07:59 786 8
REKLAMA
  • #1 21391922
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Dzień dobry!
    Czy jest jakaś różnica między geometrią zawieszenia, a geometrią 3D?
    Czy po takiej usłudze powinienem dostać jakiś raport?
    Czy ustawia się obie osie czy tylko jedną?
    Jakie są orientacyjne koszty, bo dzwoniłem do dwóch warsztatów a tam 200zł, a w drugim 400zł. Nie wiem skąd taka różnica
    Z góry dziękuję za wskazówki.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 21391927
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Ja dostaję raport z ustawiania geometrii. Są na nim wartości zmierzone, jakie były przed usługą, zakresy kątów dla danego modelu, tolerancje i jakie są w chwili opuszczania stanowiska. Sama nazwa usługi to mnie nie interesuje.
  • REKLAMA
  • #3 21391943
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3310
    Dokładnie niektórzy ładują te marketingowy bełkot do wszystkiego. Geometria laserowa ,optyczna, 3D za chwile pewnie będzie AI. Jak nawet będzie najlepszy sprzęt a obsługa będzie miała wy.....lone to i tak będzie źle. Zwykła geometria optyczna potrafi określić kąty:
    -zbieżność
    -pochylenie kół (negatyw)
    -wyprzedzenie sworznia zwrotnicy

Ciebie interesuje żeby była pełna geometria a czy robiona laserami ,kwarkami czy gulonami to już kwestia poboczna.
  • REKLAMA
  • #5 21391959
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ilość kątów zmierzonych. Czy tylko przód czy tył także (choć niektóre modele nie mają możliwości regulacji z tyłu lub bardzo ograniczoną).
  • #6 21391981
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Chodzi o Dacie Sandero 2014r. Kiedyś wrzucałem temat, że opony trochę od zewnętrznej strony zerzneła. Niby była jakaś kolizja, ale nie widziałem auta przed uszkodzeniem.
  • #7 21392082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21392106
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Tylko nie rozumiem czym się różni, jaka to geometrią pełna a jaka może być inna? Co tam jest innego, bo ja nie będę przy tym, czy wierzyć na słowo, czy na wydruku coś będzie... Zajechałem jeszcze do dwóch warsztatów po drodze, to w jednym chcą najpierw weryfikować stan zawieszenia 60zł i naprawić i potem działać. W drugim 160-200, ale pani z recepcji nie potrafiła powiedzieć co tam może wpłynąć.
  • REKLAMA
  • #9 21392113
    sigwa18
    Poziom 43  
    Podejście że przegląd zawieszenia (czy nie ma luzów i innych usterek) jest jak najbardziej wskazany bo po co płacić jak za chwilę po wymianie i tak trzeba ustawić na nowo. Dwa jaki sens ma ustawianie na elementach z luzem to nie ma prawa działać. Różnica 200 a 400 złotych może wynikać z tego że typowo to tylko przednia oś. Jak obie osie to typowo cena może nie raz 2 ale 1,5 x na pewno.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między geometrią zawieszenia a geometrią 3D. Użytkownicy wskazali, że kluczowe jest uzyskanie raportu z pomiarów, który zawiera wartości przed i po usłudze oraz tolerancje kątów. Wskazano, że pełna geometria obejmuje pomiar kątów zbieżności, pochylenia kół i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, a różnice w cenach (200 zł a 400 zł) mogą wynikać z zakresu usług, takich jak pomiar obu osi czy tylko przedniej. Użytkownicy podkreślili znaczenie weryfikacji stanu zawieszenia przed ustawieniem geometrii, aby uniknąć dodatkowych kosztów związanych z naprawą uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA