logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PlayStation 4 fat BDP-010 015 - nie przyjmuje i nie rozkręca płyt, brak reakcji

pawelgawelxd3 14 Sty 2025 13:56 528 15
REKLAMA
  • #1 21392413
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z PlayStation 4 fat, mianowicie nie przyjmuje płyt, ale widać, że laser działa. W dodatku po włożeniu płyty jej nie rozkręca, tak jakby jej nie wykrywało. W dodatku nie reaguje na przycisk wysuwania płyty.
    Model płyty: BDP-010 015
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21392934
    kalidor1984
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    >>21392413
    Zrób Zdjecie tej plytki na napedzie to powiem CI co zmierzyc
  • #3 21393094
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Okej oto zdjęcia
    Zielona płytka drukowana z elementami elektronicznymi leżąca na drewnianej powierzchni.
    Zdjęcie zielonej płytki drukowanej z różnymi podzespołami elektronicznymi, widocznej na tle drewnianego blatu.
    Zielona płytka drukowana z komponentami elektronicznymi na drewnianej powierzchni.
    Płytka drukowana z układami scalonymi i kondensatorami na drewnianej powierzchni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21394109
    kalidor1984
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Zmierz czy jest przejście w tych miejscach zółte i zielone kółko
    Zielona płytka drukowana z zaznaczonym żółtym i zielonym kółkiem.
  • REKLAMA
  • #5 21394986
    decho
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Tak jak kolega napisał sprawdź bezpieczniki F201 i F203, ale jeżeli są przepalone to może to świadczyć że silniczek stawia za duży opór i przepaliło bezpiecznik i sytuacja może się powtórzyć.
  • #6 21395073
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Witam, bezpieczniki są sprawne, silniczek też. Co mogę jeszcze sprawdzić?
  • #7 21395265
    decho
    Poziom 15  
    Opisz dokładnie jak to wygląda.
    Wkładasz płytę i napęd sam nie wciąga jej dalej , tak ?
    Jeżeli bezpieczniki są sprawne to sprawdź czujniki krańcowe takie 3 małe dvpki na płytce w środku napędu.
    Sprawdź czy mają przejście jeżeli je wciśniesz. 2 masz przy silniczku od wciągania płyty jeden z lewej przy takiej białej plastikowej listwie.
    Wygląda to mniej więcej tak:
    Częściowo zdemontowany napęd optyczny na niebieskiej macie serwisowej.
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z dwoma metalowymi elementami i ścieżkami.
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z czerwonym wskaźnikiem wskazującym na element.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z oznaczeniami i strzałkami wskazującymi elementy.

Dodatkowo sprawdź tasiemki czy nie są piny pozadzierane.
    Czy ten ten temat to też twój i dotyczy tej samej konsoli ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4097524.html#21395074
  • #8 21395312
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Tak, to ten sam temat. Czujniki sprawne, tasiemki też, płyty w ogóle nie przyjmuje.
  • #9 21395845
    decho
    Poziom 15  
    >>21395312 To teraz jeszcze raz dokładnie opisz problem, bo tam pisałeś że po włożeniu płyty automatycznie ją wysuwa, tutaj piszesz że płyty nie przyjmuje, więc skoro jej nie przyjmuje to jak ją wysuwa ? Napisałeś że wymieniłeś cały napęd ; Mechanikę czy elektronikę ? czy mechanikę i elektronikę ? Pokaż fotkę złącza taśmy od strony płyty.
  • #10 21395943
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Okej, a więc tak, wymieniłem cały mechanizm.
    Elektroniki nie wymieniałem.
    Płyty nie przyjmuje, zero reakcji.
    Ale postanowiłem włożyć płytę sam, żeby zobaczyć, czy wszystkie zapadki, tryby itd. prawidłowo działają, no i działają. Mało tego, po włożeniu płyty laser zaczął chodzić oraz mechanizm zaczął pracować i wysuwać płyty, ale dalej nie było reakcji na wciśnięcie przycisku. No i też po włożeniu płyty nie rozkręca płyty. Silnik sprawny od rozkręcania płyty.

Dodano po 5 [minuty]:

Odnośnie tasiemek też tak pomyślałem i wszystkie pozmieniałem na nowe, więc to nie ich wina. Raczej
  • Pomocny post
    #11 21396058
    decho
    Poziom 15  
    pawelgawelxd3 napisał:
    po włożeniu płyty laser zaczął chodzić oraz mechanizm zaczął pracować

Co to znaczy? karetka z laserem zaczęła się przesuwać przód-tył?

pawelgawelxd3 napisał:
    mechanizm zaczął pracować i wysuwać płyty, ale dalej nie było reakcji na wciśnięcie przycisku.
    Czyli po chwili sam zaczął wysuwać płyty? To jak stwierdziłeś że nie ma reakcji na naciśnięcie ?

Jeżeli mechanika jest OK i podstawowe rzeczy sprawdziłeś to pozostaje zwarty przycisk wysuwu płyty (zależy od modelu) lub uszkodzony chip renesans.
    1. Czy konsola przechodzi aktualizację softu ?
    2. Jak wkładałeś płytki zdejmowałeś górę ? czy wkładałeś płytkę przodem i kręciłeś śrubokrętem żeby wciągnęło do środka ?
    3. Czy zdjąłeś dolną obudowę podczas tych testów ?
  • #12 21396171
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Tak zaczęła się przesuwać, ale tylko trochę do przodu i trochę do tyłu. Bardziej sam laser chodzi góra-dół.

Dodano po 4 [minuty]:

Tak, zdjąłem górną obudowę podczas testów.
    Do włożenia płyty kręciłem śrubokrętem. Ale też cały mechanizm dolny zdjąłem, żeby sprawdzić, czy wszystko działa.
  • Pomocny post
    #13 21396822
    decho
    Poziom 15  
    pawelgawelxd3 napisał:

Tak, zdjąłem górną obudowę podczas testów.

1. Dolną, nie górną
    2. Czy konsola przechodzi update systemu ?
  • #14 21397064
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Okej, a jeżeli okaże się, że Renesas jest uszkodzony, to jakie kroki powinienem podjąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21397475
    decho
    Poziom 15  
    Jeżeli renesans jest uszkodzony to nic nie zrobisz, konsola na części. Ale wcześniej sprawdź czy się aktualizuje. Jeżeli tak to renesans jest OK.
  • #16 21397563
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Okej, no i działa. Jak okazało się, blaszką na gnieździe od płyty głównej nie dociskała tasiemki. Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie techniczne. Pozdrawiam.
    A no i jak się dowiedziałem o tym od samego klienta, który wyrwał blaszkę od strony płyty głównej, szkoda, że dopiero teraz sobie przypomniał. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wszelką pomoc, fajnie, że są fora, gdzie człowiek pomaga człowiekowi. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z konsolą PlayStation 4 fat, model BDP-010 015, która nie przyjmuje płyt, mimo że laser działa. Po włożeniu płyty nie jest ona rozkręcana, a przycisk wysuwania nie reaguje. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz silniczek, które okazały się sprawne. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie czujników krańcowych oraz tasiemek. Ostatecznie problem został rozwiązany, gdy okazało się, że blaszka na gnieździe płyty głównej nie dociskała tasiemki, co uniemożliwiało prawidłowe działanie napędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA