logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak bezpiecznie wyczyścić filtr wody na powrocie c.o. przy jednym zaworze?

pokszywkaszwa 14 Sty 2025 20:44 1704 8
REKLAMA
  • #1 21393084
    pokszywkaszwa
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Cześć wszystkim. Przychodzę z pytaniem dotyczącym czyszczenia filtra wody na powrocie c.o. Z tego, co wyczytałem, to filtr powinien być odcinany dwoma zaworami od dołu i od góry. Jednak u mnie instalacja trochę ma i zaworów mam po jednym, na zasilaniu i powrocie. Załączam zdjęcie do podglądu. Pytanie, czy jeśli zamknę te dwa zawory i spuszczę całą wodę z pieca, to nic się nie uszkodzi, np. naczynie zbiorcze? Z góry dzięki
    Zdjęcie przedstawia rury i zawory w instalacji centralnego ogrzewania z oznaczeniem zasilania i powrotu CO.
    AI: Czy możesz podać typ lub model swojego systemu c.o.? To pomoże lepiej zrozumieć, jak bezpiecznie przeprowadzić czyszczenie.
    Termet Minimax Eco
    AI: Czy wiesz, w jakim stanie jest obecnie naczynie zbiorcze? Czy były z nim wcześniej jakieś problemy?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21393200
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Zakręcasz zawór na zasileniu i powrocie c.o. po prawej stronie za króćcem powrotu c.o od spodu kotła wystaje kalamitka która spuścisz wodę z kotła. Po czyszczeniu filtra dopuszczas wody, otwierasz zawory i po bólu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21393204
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    pokszywkaszwa napisał:
    Z tego co wyczytałem to filtr powinien być odcinany dwoma zaworami od dołu i od góry.
    Dobrze wyczytałeś.
    pokszywkaszwa napisał:
    Pytanie czy jeśli zamknę te dwa zawory i spuszczę całą wodę z pieca to nic się nie uszkodzi np naczynie zbiorcze?
    Nie powinno się nic uszkodzić. Naczynie przeponowe, jeśli jest sprawne, to też nie powinno być z nim problemu.

Wyłącz kocioł.
    Zamknij wszystkie cztery zawory wodne do kotła.
    Spuść ciśnienie wody C.O. z kotła, natomiast wody całkiem spuszczać nie ma konieczności, chyba że jest ryzyko zalania czegoś wodą poniżej filtru.
    Podstaw jakieś naczynie pod filtr.
    Odkręć zaślepkę filtru, wymjmij sitko i oczyść, potem wstaw z powrotem.
    Na czas czyszczenia sitka możesz lekko przykręcić zaślepkę filtru, żeby nie wypływała woda z kotła.
    Jeśli zrobisz to sprawnie, to niewiele wody wypłynie w czasie wyjmowania sitka, a jeśli będziesz miał trochę szczęścia, to woda się zawiesi i prawie nic nie wypłynie.
    Po czyszczeniu otwórz zawory, uzupełnij wodę, odpowietrz kocioł i dopiero po tym włącz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21393367
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Jak kolega @Rysio4001 napisał - jak zrobisz sprawnie to niewiele wody wyleci - szczególnie jak zadbasz jeszcze o jeden drobiazg. Nie wiem jaki to kocioł, ale niemal na pewno jest w nim odpowietrznik. Na czas "operacji" też go zakręć - w ten sposób powietrze nie będzie miało szans dostania się do instalacji w kotle - jedynie przez czyszczony filtr.
    Oczywiście później nie zapomnij odkręcić odpowietrznika :)
  • REKLAMA
  • #5 21393551
    pokszywkaszwa
    Poziom 2  
    Właśnie jeśli chodzi o odpowietrzanie kotła to się trochę zmieszałem. W manualu wyszczególniony jest tylko odpowietrznik AUTOMATYCZNY na pompce wilo(bez biegów, sygnał PWM) a jeśli chodzi o sam kocioł to nigdzie odpowietrznika w papierach nie znalazłem. Jest to Termet minimax Eco 22/22. Podejrzewam że w tym przypadku pompa odpowietrza się sama a reszta powietrza w układzie będzie przepchnieta do grzejników i z nich trzebaby je upuścić?
  • Pomocny post
    #6 21393620
    Azemek
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    W instrukcji nie znalazłem nic na temat odpowietrzenia kotła.
    Nie ma ryzyka uszkodzenia w przypadku urchomienia palnika, a w wymienniku jest jeszcze powietrze?
  • Pomocny post
    #7 21393631
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Odpowietrznik automatyczny znajduje się nad pompą korpusu kotła. Powinien być popuszczony podczas nalewania wody, a resztę ewentualnego powietrza kocioł wypcha w układ i odpowietrzysz na grzejniku w którym będziesz słyszał bulgotanie wody.
    Pozdrawiam.
  • #8 21394384
    pokszywkaszwa
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za rady. Filterek wyczyszczony
  • #9 21394388
    pokszywkaszwa
    Poziom 2  
    Według Rad użytkowników

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób bezpiecznego czyszczenia filtra wody na powrocie c.o. przy instalacji z jednym zaworem. Odpowiedzi sugerują zamknięcie zaworów na zasilaniu i powrocie, spuszczenie wody z kotła, a następnie czyszczenie filtra. Wskazówki obejmują również sprawdzenie stanu naczynia przeponowego oraz odpowiednie odpowietrzenie kotła po zakończeniu czyszczenia. Użytkownik potwierdza, że filtr został wyczyszczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA