logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić filtr siatkowy w instalacji c.o. bez spuszczania wody?

stasiu99 29 Gru 2006 22:14 25874 7
  • #1 3384762
    stasiu99
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam
    mam pytanie do forumowiczow
    Jak mam wyczyscic filtr siatkowy (albo sparwdzic czy jest czysty)
    Filtr mam zalozony w instalacji c.o. na "powrocie" przed kotlem. Czasami dochodza z instalacji dziwne odglosy i wyczytalem ze moze trzeba wyczyscic ten filtr,ale nie wiem jak.
    To znaczy jak sie czysci filtr to ja wiem:-) ale jak sie czysci taki filtr?Przeciez on jest wlaczony w obieg wody pod cisnieniem.To jak go mam rozkrecic.A moze sie myle,Moze ten filtr mozna czyscic bez spuszczania wody???
  • #2 3384815
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Trzeba go odciąć zaworami lub spuścić wodę.
  • #3 3384893
    stasiu99
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    dzieki
    czyli jak sie nie ma zadnych zaworow odcinajacych pomiedzy ktorymi jest ten filtr to trzeba spuscic wode z calej instalacji:-(
    No to ja chyba nie mam zadnych zaworow.Tzn. domyslilem sie ze jeden mam , ten przy piecu, a filtr jest blisko pieca.No ale jeden zawor nie wystarczy.
    Czy naprawde nie ma sposobu aby rozkrecic ten filtr bez spusczania wody z calej instalacji??
  • #4 3385061
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Można, sposobem:

1 woda musi być zimna!!!
    2 weź kogoś do pomocy
    3 poluzuj filtr i pełna gotowość
    4 wyciągasz filtr jedną ręką
    5 drugą tamujesz wyciek
    6 pomocnik czyści filtr i po wyczyszczeniu podaje Ci do ręki pierwszej
    (miednica może się przydać)

montaż w odwrotnej kolejności :D
    Pozdrawiam
  • #5 3385133
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Przy wykonywaniu tej czynności "na sposób" radzę uprzednio zaopatrzyc się w uszczelkę do korka filtru, która może uszkodzić się przy odkręcaniu.
  • #6 3389303
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    i jeszcze motopompę :)) Pod kotłem masz dwa zawory, zasilanie i powrót, po ich zamknięciu filtr powinien być w tej części co kocioł, wtedy zleci tylko woda z kotła a nie z całej instalacji. Powodzenia. Adam
  • #7 3389693
    zidane
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Bardzo ciekawe rzeczy mowisz Aadamussie. Bo moim zdaniem to mu zleci woda z calej instalacji a w kotle zostanie.
    Czlowieku nie rob sobie jaj na forum, przeciez filtr ma napewno wpiety gdzies na poziomym odcinku rury powrotnej albo zasilajacej przed kotlem. Ty masz ten filtr wpiety w kotle czy jak?
    Ja ci doradzam Stasiu nie eksperymentowac tylko wezwac fachowca,niech spusci wode z instalacji,wstawi dwa zawory odcinajace (przed i za filtrem) i bedziesz mial spokój z czyszczeniem na cale zycie.
    Stosujac metode wyzej polecana bedziesz musial sie meczyc za kazdym razem czyszczac filtr. A bedziesz to robil tym czesciej im dluzej bedziesz eksploatowal c.o.
    Pozdr
  • #8 3392918
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Czytam i czytam to co napisałem i cały czas myśle, że ma to sens:). Jeśli nie ma zaworów tylko do filtra to zawory odcinające kocioł POWINNY się znajdować w takim miejscu aby możliwe było czyszczenie filtra po spuszczeniu wody tylko z kotła. Choć zdarzają się wyjątki. Pozdrawiam Adam

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji centralnego ogrzewania filtr siatkowy zamontowany na powrocie przed kotłem może wymagać czyszczenia w przypadku pojawienia się niepokojących odgłosów. Czyszczenie filtra bez spuszczania całej wody z instalacji jest możliwe, jeśli instalacja posiada zawory odcinające po obu stronach filtra, co pozwala odciąć obieg i spuścić wodę tylko z kotła. W przypadku braku takich zaworów konieczne jest spuszczenie wody z całej instalacji. Metoda czyszczenia „na gorąco” polega na poluzowaniu filtra przy zimnej wodzie, szybkim wyjęciu filtra jedną ręką i zatamowaniu wycieku drugą, podczas gdy druga osoba czyści filtr. Zaleca się posiadanie zapasowej uszczelki do korka filtra, gdyż może ulec uszkodzeniu podczas demontażu. Dla trwałego i wygodnego rozwiązania sugeruje się montaż dwóch zaworów odcinających przed i za filtrem, co ułatwi przyszłe czyszczenia i konserwację instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA