logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić filtr magnetyczny kotła gazowego? Czy wyłączyć piec i zakręcić zawór?

Bałdyzer 12 Gru 2024 11:48 3438 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21345359
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Trzeba wyłączyć kocioł z sieci, następnie zamykasz ten zawór przed filtrem, i pasowało by drugi zamknąć, który ... moze jest za filtrem, a przed kotłem? choć go tam nie widze, ale mozliwe że jest na wyjsciu zasilania z drugiej strony kotła i tam należało by zakręcić, nie widać tego na zdjęciu, tak że dwa zawory odcinające, upuszczasz wody, poleci nie wielka ilość z pod tego filtra i odkręcasz, ale delikatnie. Wcześniej sobie sprawdź gdzie masz dobijanie wody do układu. Następnie czynności odwrotne, sprawdzasz czy jest odpowiedni ilość ciśnienia w układzie i włączasz, powinno się obejść bez odpowietrzania kotła chyba że bardzo dużo wody uleci to pasowało by mu program odpowietrzania włączyc
  • #3 21345416
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    PchlaW81 napisał:
    zamykasz ten zawór przed filtrem, i pasowało by drugi zamknąć, który ... moze jest za filtrem, a przed kotłem

Według mnie bez sensu, wtedy nie będzie ciśnienia i faktycznie dostanie się powietrze do obiegu. Jak kocioł wyłączony, to można spokojnie przepłukać filtr magnetyczny pod istniejącym w obiegu ciśnieniem, a potem dopełnić ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #4 21345689
    PchlaW81
    Poziom 31  
    pinochio napisał:
    PchlaW81 napisał:
    zamykasz ten zawór przed filtrem, i pasowało by drugi zamknąć, który ... moze jest za filtrem, a przed kotłem

Według mnie bez sensu, wtedy nie będzie ciśnienia i faktycznie dostanie się powietrze do obiegu. Jak kocioł wyłączony, to można spokojnie przepłukać filtr magnetyczny pod istniejącym w obiegu ciśnieniem, a potem dopełnić ciśnienie.

jak wyciągnie magnes, i rzeczywiście będzie na nim szlam, to palcami pod kranem będzie musiał go odrywać, oczywiście może zrobić tak jak sugerujesz, ale wtedy nie będzie stuprocentowej pewności, ze cokolwiek wyczyścił, filtr nie jest niestety przezroczysty. oczywiście radze się z takim filtrem obchodzić jak z jajkiem bo różnie z nimi bywa, są i takie co dają się odkręcić tylko raz bo ulatują.
  • #5 21345757
    pinochio
    Poziom 11  
    Ja zrobiłem wymianę kotła gazowego na kondensacyjny i instalacja nie została profesjonalnie przepłukana, dlatego na początku muszę płukać filtr dosyć często i obserwować, czy instalacja się oczyszcza. Oczywiście inaczej jest, jak się rok czasu nie płukało filtra magnetycznego, to wtedy rzeczywiście należałoby go całego odkręcić i płukać pod zlewem. A jak się ma w miarę czystą instalację, to praktycznie nawet nie musi się wyłączać kotła, żeby filtr przepłukać. Także podczas pracy kotła można dopełnić wodę do układu, oczywiście z rozsądkiem i niewielką ilość.

• #6 21345920
    PchlaW81
    Poziom 31  
    mysle, ze wszystko tez zalezy od jakości filtra/odmulacza jaki posiadamy, a konkretnie jakie rozwiazanie magnetyczne w jego budowie zostało zastosowane, czy np. jakis pionowy wkręcany magnes czy jakiś magnes zewnętrzny do obudowy, ale mimo wszystko jak widziałem sporo mazi na wkładce magnesowej to cięzko ją było spłukać, ale podejrzewam, że nawet mała ilość ot tak nie spłynie, tylko po prostu trzeba z tym pod kran i pomagać sobie ręką.
    Jeżeli On nigdy nie widział co tam jest, to choćby ja dla świętego spokoju bym to rozkręcił, jak będzie dobrze, to bym już wiedział, że w przyszłości wystarczy pod ciśnieniem instalacji spuścić bród i tyle, a jak źle, to będzie wiedział, że trzeba to pod kranem myć, jego wybór.
  • #7 21346183
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Samo spuszczenie wody z filtra nic nie da. Na pewno nie spłyną zanieczyszczenia z magnesu, a te z sitka prawie na pewno nie. Oczywiście zakładam, że w filtrze jest jakiekolwiek sitko. Filtr trzeba zdemontować i wymyć. A przed montażem odstojnika zalać go wodą ile się da. Niektóre filtry mają na odpowietrznik i przed otwarciem zaworu filtr-kocioł można część powietrza usunąć.
  • #8 21346307
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    To jest chyba filtr firmy RICOM MAGNETIC DIMA taki jak poniżej w linku

https://ricomenergy.pl/wp-content/uploads/2022/09/RICOM_SAFE_KARTA_DIMA_RMV1_FLEXO_RMV2.pdf

Pisze , że cytuję "W odróżnieniu od innych produktów dostępnych na rynku, nie ma potrzeby demontażu lub wyjmowania filtra w celu jego wyczyszczenia. Po kilku operacjach przywrócona zostaje funkcjonalność filtra i nie ma konieczności zatrzymywania pracy instalacji grzewczej. Wystarczy podnieść pokrywę, aby osadzić wszystkie cząsteczki żelaza na dnie miski, a następnie otworzyć zawór spustowy w celu szybkiego i skutecznego czyszczenia".
  • REKLAMA
  • #9 21346413
    pinochio
    Poziom 11  
    sorier napisał:
    Na pewno nie spłyną zanieczyszczenia z magnesu

SpiroTrap MB3 ma magnez na zewnątrz, który po ściąganiu w dół zanieczyszczenia metalowe również ściąga do dolnej części filtra. Na sitku mogą być zanieczyszczenia, jak się długo nie płucze filtra.
    Bałdyzer napisał:
    Wystarczy podnieść pokrywę, aby osadzić wszystkie cząsteczki żelaza na dnie miski, a następnie otworzyć zawór spustowy w celu szybkiego i skutecznego czyszczenia

To jest ta sama zasada działania co w SpiroTrap jak w załączonym przeze mnie filmiku.
    Ale jak nie wiesz, co masz w układzie, to warto by porządnie instalację przepłukać, chociażby całkowicie spuszczając wodę z układu i ponownie go napełnić i filtr dokładnie wyczyścić i potem częściej płukać.
  • #10 21346687
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Czarny szlam jak się zastał na plastiku to nie koniecznie ot tak z pędem wody sobie spłynie po ściągnięciu magnesu w dół.
  • #11 21346755
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Nie spuszcza sie wody z instalacji bez powodu, a zwłaszcza dla zabawy zwanej "płukaniem". Woda, jaka by nie była, lepiej niech jest w instalacji jak najdłużej. Każde spuszczenie wody to natlenienie całej instalacji poruszenie osadów które zebrały sie w zakamarkach i wpuszczenie nowej porcji zanieczyszczeń które dostarczają nam wodociągi miejskie.
  • #12 21347451
    pinochio
    Poziom 11  
    sorier napisał:
    Każde spuszczenie wody to natlenienie całej instalacji poruszenie osadów które zebrały sie w zakamarkach i wpuszczenie nowej porcji zanieczyszczeń które dostarczają nam wodociągi miejskie

Polsce jeszcze daleko do zachodnich (czyt. niemieckich) standardów. W instrukcji montażu i serwisu kotła kondensacyjnego, np. Viessmann 200-W pisze, że napełniamy instalację wodą użytkową i tylko jest wzmianka, że warto by było, aby nie była za twarda. Rzadko w którym mieście w Polsce mamy w sieci miękką wodę. W Niemczech natomiast woda do napełniania układu grzewczego musi spełniać normy VDI 2035, chociaż nie jest to konieczne, bo też zależy od jakości wody w miejscu.

PchlaW81 napisał:
    Czarny szlam jak się zastał na plastiku to nie koniecznie ot tak z pędem wody sobie spłynie po ściągnięciu magnesu w dół

Jak ktoś ma instalację z miedzi, to szlamu nie musi się obawiać, a i w plastikowej instalacji nie należy do tego dopuszczać, częściej czyszcząc instalację. Odpowiednia firma specjalizująca się w ogrzewaniu ma w swojej ofercie taką sprężarkę płuczącą. Dzięki temu przeprowadzenie czyszczenia jest niewielką sprawą.

Sprężarka płucząca z podłączonymi wężami do układu grzewczego.

Dla uzdatniania wody DO NALEWANIA GRZEWCZEGO ze swoimi specjalnymi i wyższymi wymaganiami jest coś wyjątkowego JUDO HEIFI-Füllblock PURE.
    Do jednorazowego napełniania układu grzewczego wystarczy jednorazowy wkład demineralizująco-zmiękczający

Technik montujący wkład do demineralizacji i zmiękczania wody przy kotle kondensacyjnym.
  • REKLAMA
  • #13 21347795
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Człowieku, proponuję używać Calgon, tylko pytanie, czy bilans kosztów zakupu nie okaże się ceną kosztu zakupu nowej pralki po kilku latach. Zrób płukanko taką maszyną w starym układzie, to się okaże, ze układ trzeba wymieniać, jak ktos nakupił sprzętu za kilka tysięcy to koniecznie będzie to płukanie wpychał zupełnie nie świadomemu klientowi. Widziałem wiele instalacji w Niemczech, starych, nowych, w mieszkaniach/kamienicach czasem domach, to są drogie i żenująco niskie standardy w porównaniu do polskich.
  • #14 21347839
    pinochio
    Poziom 11  
    PchlaW81 napisał:
    Zrób płukanko taką maszyną w starym układzie, to się okaże, ze układ trzeba wymieniać

Ale warto przynajmniej raz w roku spuścić całą wodę z układu i napełnić układ nową wodą użytkową, szczególnie, jak ma się stary układ. Ja teraz zmieniłem kocioł z otwartą komorą spalania na nowoczesny kondensacyjny i widzę, jak czarna woda jest w układzie (instalacja z miedzi i grzejniki purmo). Te wszystkie drobne metale z grzejników, zalegające od lat tak łatwo się nie wypłuka, dlatego po założeniu filtra magnetycznego zmuszony jestem przynajmniej na początku wymiany kotła częściej go przepłukiwać i upuszczać i dopełniać wodę w układzie wodą użytkową z sieci (czyt. wodą pitną), która jest jednak czysta, aż tak samo czysta będzie w układzie. A to może jeszcze trwać.
  • #15 21348075
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Dla mnie sens w starej instalacji to dolanie wody raz w roku i w okresie od kwietnia do października raz lub dwa razy w miesiącach letnich uruchomienie pompy obiegowej na pół minuty aby się nie zastała, nie dzieje się to często ale zdarza się, że po pól rocznym postoju jesienią nie chce ruszyć, i tyle ... Mam układ zamknięty w kotle gazowym, na wymienniku płytowym spięty z otwartym węglowym, nie mam czarnej wody, mam rdzawą, dosłownie ruda leci od początku do końca, nie wiem czemu tak jest, zwykle widuje czarną

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące czyszczenia filtra magnetycznego w kotle gazowym. Użytkownicy podzielili się różnymi metodami, wskazując, że przed czyszczeniem zaleca się wyłączenie kotła oraz zamknięcie zaworów, aby uniknąć utraty ciśnienia w układzie. Niektórzy sugerowali, że filtr można przepłukać pod ciśnieniem bez demontażu, co jest możliwe w przypadku niektórych modeli. Wskazano również na różnice w konstrukcji filtrów, co wpływa na sposób ich czyszczenia. Użytkownicy podkreślili znaczenie regularnego czyszczenia, zwłaszcza w starszych instalacjach, oraz konieczność używania odpowiedniej wody do napełniania układu. Wspomniano o filtrach RICOM oraz SpiroTrap jako przykładach rozwiązań dostępnych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA