logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć logowanie kodem uwierzytelniającym WhatsApp z Facebooka?

DAREK-2 15 Sty 2025 21:17 4230 6
REKLAMA
  • #1 21394735
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Czy mając włączone logowanie dwuskładnikowe na Facebooku można wyłączyć logowanie na przeglądarce na komputerze za pomocą wpisania kodu przychodzącego na aplikacje WhatsApp, bo nigdzie w ustawieniach nie znalazłem tej opcji?
    Mam włączone logowanie dwuskładnikowe za pomocą klucza FIDO2 oraz Google Authenticator i tylko przy tych metodach chciałbym pozostać, ponieważ w mojej ocenie są najbardziej bezpieczne, zaś WhatsApp chciałbym w ogóle usunąć ale za cholerę nie mogę tej opcji w ustawieniach znaleźć.
    A paradoks polega na tym, że za każdym razem jak się loguje do FB (nie dodawałem przeglądarki do zaufanych na potrzeby testów), to prosi mnie o wpisanie tego kodu z WhatsApp dla potwierdzenia.
    W ogóle z tym logowaniem dwuskładnikowym do FB jest jakiś meksyk, bo nigdzie nie znalazłem opcji ustawienia domyślnej metody logowania drugim składnikiem, np. kluczem FIDO2, zaś Google Authenticator jako alternatywnej metody logowania w ogóle nie widzę. Wiecie, w którym miejscu takową domyślną metodę logowania można ustawić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21394812
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Pytałem m.in. o wyłączenie WhatsApp z Facecook'a.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21394847
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Chce, żeby WhatsApp nie był dostępny jako jedna z metod potwierdzania logowania dwuskładnikowego.
  • #7 21395432
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Rzuciłem okiem ale tam nie ma info, jak wyłączyć WhatsApp ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można wyłączyć logowanie do Facebooka za pomocą kodu z aplikacji WhatsApp, mając włączone logowanie dwuskładnikowe. Chciałby pozostać przy metodach uwierzytelniania FIDO2 i Google Authenticator, a WhatsApp usunąć z opcji potwierdzania logowania. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień aplikacji uwierzytelniającej oraz link do pomocy Facebooka, jednak użytkownik nie znalazł informacji na temat wyłączenia WhatsApp jako metody logowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA