logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW X3 E83 2010 - Kasowanie błędów poduszki i 4x4 po rozładowaniu akumulatora

pawliszon1981 16 Sty 2025 15:32 1599 3
REKLAMA
  • #1 21395710
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam wszystkich. Mam problem z BMW X3 E83 z 2010r. z silnikiem benzynowym 2,0. Auto przywiezione z Niemiec, wszystko było ok. Podczas czyszczenia były otwarte drzwi i świeciło się światło i delikatnie przysiadł akumulator. Przy próbie odpalenia akumulator się na początku "zająknął" i na desce zaświeciła się poduszka i napęd 4x4. Ładowanie porządne akumulatora i jazda samochodem nic nie pomogła. Podpiąłem Auto Com i nie widzi błędów. Byłem u elektryka i inny program widział błąd napędów ale nie dało się skasować. Ale za którymś razem po przejechaniu kilkudziesięciu metrów zgasło samo. Wszystko było ok do dnia dzisiejszego. Założony jest drugi akumulator, półroczny i odpalałem przed domem kilka razy bo musiałem przestawiać auto i znowu te błędy wyskoczyły. Podejrzewam że chyba jednak nowy akumulator trzeba włożyć. Pytanie tylko jak to w miarę szybko skasować?
  • REKLAMA
  • #2 21395954
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 186
    pawliszon1981 napisał:
    widział błąd napędów ale nie dało się skasować

Jaki błąd?
    Być może masz już problem mechaniczny VTG.
  • REKLAMA
  • #3 21396024
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Ekran diagnostyczny samochodu BMW z kodami błędów 0054C6 i 0055C4.
    Tylko to zgasło potem samo.

Dodano po 40 [minuty]:

Znalazłem raczej przyczynę problemu. Akumulator naładowałem porządnie ale dalej kontrolki nie gasły, przejechałem się i dalej się świeciły. Zgasiłem i odpaliłem i akumulator bardzo ładnie zakręcił energicznie silnikiem ale dalej się kontrolki świeciły ale wystarczyło że ruszyłem 2m i zgasło wszystko.
    Wychodzi na to, że po normalnym rozruchu (być może komputer zczytuje prędkość obrotową przy rozruchu) wystarczy ruszyć tylko i wszystko gaśnie.
    Kupię nowy akumulator taki jaki powinien tu być i napisze czy problem będzie występował czy nie.
  • #4 21396785
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 186
    Przecież masz błąd zużycia oleju w VTG. Wymianka oleju + kalibracja po wymianie.
REKLAMA