logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Case JX1075V - Błąd 35 EHR, podnośnik nie opuszcza ramion, co sprawdzić?

K_arolus 16 Sty 2025 21:57 588 10
REKLAMA
  • #1 21396389
    K_arolus
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z podnośnikiem EHR w ciągniku Case Jx1075V. Po zakupie chwilę działał, później raz działał, raz nie działał. Postanowiłem wysuszyć sterowniki i podczas przestawiania podniósł ramiona i już nie chciał opuścić. Teraz, kiedy wjechałem na warsztat, to opuściliśmy, podając prąd na cewkę. Przycisk góra-dół został zmieniony na oryginalny. Potencjometry sprawdzone. Przejścia z paneli do ECU także. Wyświetla błąd 35, a na starym przycisku 24. Przyciski na błotnikach nie reagują. Reverse mi już opadają. Macie jakieś porady, co mogę sprawdzić jeszcze?
    Zbliżenie na sterownik elektroniczny w metalowej obudowie z widocznymi elementami elektronicznymi i złączami.
    Panel sterowania w ciągniku Case Jx1075V z pokrętłami do ustawień EHR.
    Zbliżenie na panel sterowania w ciągniku Case Jx1075V z pokrętłem ustawień.
    AI: Czy możesz opisać, w jakich okolicznościach pojawiają się kody błędów 35 i 24? Czy są jakieś konkretne działania, które je wywołują?
    Po włączeniu zapłonu i na odpalonym ciągniku
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu były przeprowadzane jakieś prace serwisowe lub modyfikacje w ciągniku?
    Zmieniony przycisk podnoszenia góra-dół
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21397255
    BORG
    Poziom 21  
    Ocena: 210
    FAULT CODE 24 - Należy przeprowadzić kalibrację podnośnika
    FAULT CODE 35 - Potencjometr maksymalnego podniesienia nie jest całkowicie obrócony w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Ten błąd może zostać wyświetlony podczas kalibracji ramion podnoszących (BŁĄD 24).

Skoro pokazuje się błąd 35 zakładam, że była podejmowana próba kalibracji i procedurę kolega zna.
  • #3 21397329
    K_arolus
    Poziom 8  
    Kolegi Borg nie robiłem kalibracji nie wiem nawet jak to zrobić. Masz może jakąś instrukcje? Na ten moment podnosnik nie wykazuje żadnych oznak oprócz migającej książki z błędem krecenie pokrętłami i przyciskiem góra dół ani na błotnikach nic nie daje. Te przyciski na błotnikach odpiąłem bo nie jestem pewien czy są dobrze wtyki wpiete

Dodano po 22 [minuty]:

Przetłumaczyłem z j. Niemieckiego

UWAGA: Do kalibracji podnośnika nie jest wymagane narzędzie specjalne (CU 294085).

Kalibrację zaczepu należy przeprowadzić w pierwszej kolejności w następujących przypadkach:

Kasowanie pamięci nieulotnej centrali.
    Wymiana czujnika położenia.

Wymiana potencjometru regulacji głębokości roboczej.

Skalibrować zaczep dokładnie zgodnie z poniższymi instrukcjami.

▲ UWAGA A

Zaparkuj ciągnik na równej powierzchni, z dala od przeszkód (w przypadku nieoczekiwanego ruchu). Zaciągnij hamulec postojowy, wyłącz wszystkie wyłączniki elektryczne i klimatyzację (jeśli jest włączona). Ustaw dźwignię zmiany biegów na biegu jałowym w położeniu neutralnym, opuść dolne cięgna, ustaw wszystkie dźwignie sterowania pomocniczego w położeniu neutralnym i zatrzymaj silnik. Umieść klocki dystansowe na przednich i tylnych kołach.

Upewnij się, że temperatura oleju przekładniowego mieści się w zakresie od 20°C do 50°C.

Przekręć pokrętła regulacyjne potencjometrów (1, 2 i 3), rys. 30, całkowicie w prawo, natomiast pokrętło regulacyjne potencjometru (4), rys. 30, całkowicie w lewo.

Obrócić pokrętło regulacyjne (1), Rys. 31, potencjometru regulacji głębokości roboczej w lewo do oporu.

Przełączyć stacyjkę w położenie C (START), rys. 1 i uruchomić silnik.

Rozgrzej silnik do 1200+1400 obr./min.

Zresetuj wciągnik; W tym celu należy kilkakrotnie nacisnąć wyłącznik podnoszenia (2), rys. 31 obwodu Lift-O-Matic i ponownie go zwolnić. Następnie powoli obracać regulator głębokości roboczej (1), Rys. 31, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż do
    Lampka kontrolna (2), rys. 29 zwalniacza włącznika w kabinie gaśnie.

Kontynuuj powolne obracanie regulatora (1), Rys. 31, aż dolne cięgła zostaną podniesione w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do maksymalnej maksymalnej wysokości podnoszenia i pozostaną tam, gdy zadziała zawór bezpieczeństwa obwodu hydraulicznego.

Proces ten określa najniższą głębokość roboczą.

Przekręcić regulator głębokości roboczej (1), Rys. 31 w lewo do oporu, tak aby dolne cięgła TUZ były całkowicie opuszczone. Określa maksymalną głębokość roboczą.

Aby zapisać wartości kalibracyjne w sterowniku, należy przełączyć wyłącznik startowy z powrotem do pozycji A (OFF), rys. 1.
    Ilustracja z instrukcji obsługi pokazująca pokrętła regulacyjne i przełączniki związane z kalibracją podnośnika.

Dodano po 42 [minuty]:

Przetłumaczyłem z j. Niemieckiego

UWAGA: Do kalibracji podnośnika nie jest wymagane narzędzie specjalne (CU 294085).

Kalibrację zaczepu należy przeprowadzić w pierwszej kolejności w następujących przypadkach:

Wymiana potencjometru regulacji głębokości roboczej.

Skalibrować zaczep dokładnie zgodnie z poniższymi instrukcjami.

▲ UWAGA A

Zaparkuj ciągnik na równej powierzchni, z dala od przeszkód (w przypadku nieoczekiwanego ruchu). Zaciągnij hamulec postojowy, wyłącz wszystkie wyłączniki elektryczne i klimatyzację (jeśli jest włączona). Ustaw dźwignię zmiany biegów na biegu jałowym w położeniu neutralnym, opuść dolne cięgna, ustaw wszystkie dźwignie sterowania pomocniczego w położeniu neutralnym i zatrzymaj silnik. Umieść klocki dystansowe na przednich i tylnych kołach.

Upewnij się, że temperatura oleju przekładniowego mieści się w zakresie od 20°C do 50°C.

Przekręć pokrętła regulacyjne potencjometrów (1, 2 i 3), rys. 30, całkowicie w prawo, natomiast pokrętło regulacyjne potencjometru (4), rys. 30, całkowicie w lewo.

Obrócić pokrętło regulacyjne (1), Rys. 31, potencjometru regulacji głębokości roboczej w lewo do oporu.

Przełączyć stacyjkę w położenie C (START), rys. 1 i uruchomić silnik.

Rozgrzej silnik do 1200+1400 obr./min.

Zresetuj wciągnik; W tym celu należy kilkakrotnie nacisnąć wyłącznik podnoszenia (2), rys. 31 obwodu Lift-O-Matic i ponownie go zwolnić. Następnie powoli obracać regulator głębokości roboczej (1), Rys. 31, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż do
    Lampka kontrolna (2), rys. 29 zwalniacza włącznika w kabinie gaśnie.

Kontynuuj powolne obracanie regulatora (1), Rys. 31, aż dolne cięgła zostaną podniesione w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do maksymalnej maksymalnej wysokości podnoszenia i pozostaną tam, gdy zadziała zawór bezpieczeństwa obwodu hydraulicznego.

Proces ten określa najniższą głębokość roboczą.

Przekręcić regulator głębokości roboczej (1), Rys. 31 w lewo do oporu, tak aby dolne cięgła TUZ były całkowicie opuszczone. Określa maksymalną głębokość roboczą.

Aby zapisać wartości kalibracyjne w sterowniku, należy przełączyć wyłącznik startowy z powrotem do pozycji A (OFF), rys. 1.
    Ilustracja z instrukcji obsługi pokazująca pokrętła regulacyjne i przełączniki związane z kalibracją podnośnika.

Dodano po 36 [minuty]:

Super kolego udało się podnosnik dziala. Co prawda nie upuszcza najniżej bo chyba przy kalibracji pociągnąłem pokrętło zbyt w prawo.

Czy wiesz może dlaczego nie mogę kolejny raz zainicjować ponownej kalibracji?
  • REKLAMA
  • #4 21397485
    BORG
    Poziom 21  
    Czyli procedura jest znana. Proszę spróbować przeprowadzić kalibrację. Jeśli pojawią się jakieś błędy, będziemy myśleli dalej.
  • #5 21397512
    K_arolus
    Poziom 8  
    Tak jak napisałem na końcu wydaje mi się nie do końca zrobiłem dobrze.
    W jaki sposób kolejny raz mogę przeprowadzić kalibrację? Coś odpiąć żeby poszło kolejny raz? Bo teraz nie mogę tego powtórzyć coś
  • Pomocny post
    #6 21397537
    BORG
    Poziom 21  
    Przepraszam, nie doczytałem końcówki.
    Instrukcja opisuje to niezbyt jasno:

K_arolus napisał:

Proszę odłączyć czujnik położenia ramion, tak żeby pokazał się błąd 24. Po tym kalibracja powinna dać się przeprowadzić.
  • REKLAMA
  • #7 21397633
    K_arolus
    Poziom 8  
    Wszystko poszło. Bardzo Ci dziękuję. Wyślij mi proszę swój adres na e-mail k_arolus(_at_)tlen.pl żebym mógł jakoś się tobie odwdzięczyć %%
  • #8 21397670
    BORG
    Poziom 21  
    Nic nie trzeba. Dobre słowo i oznaczenie postów jako pomocnych to wystarczająca zapłata.
    Pozdrawiam
    BORG
  • REKLAMA
  • #9 21399135
    K_arolus
    Poziom 8  
    To dziękuję bardzo. Pewnie za niedługo może znów mi pomożesz, gdy będę próbował rozwiązać problem z Maxxumem Pro z brakiem odczytu prędkości ciągnika.

Powiedz mi proszę, czy najlepiej posmarować dekielek od ECU, żeby to było szczelne? Jakiś silikon sanitarny może?
  • Pomocny post
    #10 21399366
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    Absolutnie nie stosuj silikonu sanitarnego, zawiera związki chemiczne, które "trawią" elektronikę. Są specjalne silikony do układów elektronicznych, poszukaj w sklepach z częściami elektronicznymi lub na znanym portalu zakupowym.
  • #11 21399492
    K_arolus
    Poziom 8  
    Ok dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podnośnikiem EHR w ciągniku Case JX1075V, który po zakupie działał sporadycznie. Po wysuszeniu sterowników, ramiona podnośnika podniosły się, ale nie opuściły. Wyświetlane są błędy 35 i 24, a przyciski na błotnikach nie reagują. Użytkownik nie przeprowadzał kalibracji, co jest sugerowane jako rozwiązanie. Instrukcje kalibracji wskazują na konieczność odłączenia czujnika położenia ramion, co pozwala na przeprowadzenie kalibracji. Po wykonaniu tych kroków problem został rozwiązany. Dodatkowo, użytkownik pyta o uszczelnienie ECU, na co otrzymuje radę, aby unikać silikonu sanitarnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA