logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Terracan 2.9 CRDI - problem z odpowietrzeniem po naprawie przewodu paliwowego

mozemorze 18 Sty 2025 18:21 978 4
REKLAMA
  • #1 21398815
    mozemorze
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Pacjent Hyundai Terracan 2.9 CRDi 2004. Objawy: podczas jazdy pękł przewód paliwowy w okolicy podgrzewacza. Podgrzewacz zdemontowany i zamontowany na krótko do filtra, od tego momentu problem z odpowietrzeniem - praca na 2 cylindrach i brak reakcji na gaz. Odpowietrzałem też, odpinając kostki z wtrysków i luzując nakrętki na wtryskach z jednoczesnym kręceniem rozrusznikiem. Po wielu próbach bez poprawy, a w sumie to gorzej, bo teraz już nie odpala nawet na plaka. Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 21399032
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Wiesz gdzie możesz sobie wsadzić takie odpowietrzanie? To jest system CR więc takie odpowietrzanie mija się z celem. Ciągnie Ci lewe powietrze i nigdy go nie odpowietrzysz. Tam są plastikowe przewody sprawdź ten od filtra do pompy.
  • REKLAMA
  • #3 21401561
    mozemorze
    Poziom 4  
    Sprawdzone przewody, zamienione na nowe i na krótko z kanistra. Cały czas nawet jednego strzału. Mam komputer i po skasowaniu starych błędów żadnych nowych, a auto nawet nie chce na chwilę zapalić.
  • REKLAMA
  • #4 21401771
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Dopływ powietrza ma? Jakaś klapa nie jest zamknięta? Na plaka musi palić na chyba że coś się stało z silnikiem. Zmierz kompresję.
  • #5 21402047
    mozemorze
    Poziom 4  
    Kompresji nie mam jeszcze jak zmierzyc ale przez kolektor zasysa bardzo dobrze. Klapa za intercoolerem otwarta, pasek rozrzadu caly, brak podejrzanych dzwiekow mechanicznych. Ze starych bledow ktore byly w pamieci to: P1120 Niesprawnosc wlotowego zaworu dawkującego, P201 P202 P203 P204 przerwa w obwodzie wtrsykiwaczy. Po skasowaniu nic sie nie pojawia podczac krecenia rozruszniekiem. Bledy przerwy sa spowodowane zapewne odlaczeniem wtryskow podczas prob odpowietrzania ale czy P1120 moze powodowac brak rozruchu? Wiem ze nie pojawia sie po kasowaniu ale moze ten trop bedzie poprawny?
REKLAMA