logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie instalacji 1-fazowej do garażu z licznikiem 3-fazowym - czy to bezpieczne?

Wiesławbaz44 19 Sty 2025 01:43 489 9
REKLAMA
  • #1 21399283
    Wiesławbaz44
    Poziom 9  
    Witam
    Mam w garażu licznik trójfazowy, instalacja nowa z wyłącznikiem różnicowo-prądowym, pod który chcę podłączyć panele fotowoltaiczne, a w domu instalacja jednofazowa ZEROWANIE. Chciałbym zdjąć licznik jednofazowy i podłączyć instalację w domu do garażu przed wyłącznikiem różnicowo-prądowym, czy tak będzie dobrze.
    Z garażu do domu jest około 20 m, zamierzam położyć przewód 2x6 mm².
    AI: Jaki jest całkowity pobór mocy instalacji w domu, który chcesz podłączyć do garażu?
    Bezpiecznik na pionie 25 A, a w domu 16 A.
    AI: Jaki dokładnie typ i konfiguracja wyłącznika różnicowo-prądowego jest zainstalowany w garażu?
    Wyłącznik różnicowo-prądowy 3F 30 mA.
  • REKLAMA
  • #2 21399319
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Jeżeli masz moc przyłączeniową w garażu 16 kW (zabezpieczenie główne 3x25 A), to ma to sens.
    Wiesławbaz44 napisał:
    zamierzam położyć przewód 2x6mm2.
    Nie przewód, tylko kabel i przynajmniej o przekroju żył 10 mm² (miedż) lub 16 mm² (aluminium). Nie stosuj kabla dwużyłowego, tylko czterożyłowy (L1, L2, L3, PEN), rozdziel w domu PEN na PE i N i wykonaj uziemienie toru PE. Kabel połóż na głębokości min. 0,8 m z podsypką i nasypką z piasku. Na przyszłość będziesz miał gotowe zasilanie budynku, przystosowane do instalacji odpowiadającej współczesnym wymogom. Należy też jak najszybciej pomyśleć o wymianie instalacji w domu, bo ta z ,,zerowaniem" nie jest bezpieczna. Oczywiście musisz zgłosić do ZE zamiar likwidacji przyłącza wraz z licznikiem do budynku mieszkalnego.
    Wiesławbaz44 napisał:
    Pezpiecznik na pionie 25A a w domu 16A
    Na jakim ,,pionie"? Tak zwane ,,piony" są w budynkach wielorodzinnych.
  • REKLAMA
  • #3 21399477
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    Wiesławbaz44 napisał:
    instalacja nowa
    Nowa, czyli młodsza niż rok 1995?
    A już od tego roku żyła ochronna PE jest obowiązkowa.
    Poza tym RCD w TN-C to nie ochrona, ale prośba o kłopoty.
  • #4 21399531
    kwieslaw058
    Poziom 3  
    A jeśli położę kabel 5x6 miedz i w przyszłości zmienię w domu instalację, a w garażu przepnę kabel po różnicówce, to nie będę musiał w domu zakładać nowej różnicówki. 4x10 mm² elektrownia wymaga dla przyłącza, a u mnie kabel będzie podłączony po liczniku. W domu instalację mam podzieloną na dwa obwody (światło i piwnica, gdzie znajduje się pralka, a na drugim obwodzie gniazdka w domu), więc wykorzystam dwie fazy.

Moderowany przez ArturAVS:

Duplikat konta; https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik2115701.html
    3.1.2-3.1.3. Rejestracja/korzystanie z więcej niż jednego loginu. W przypadku stwierdzenia naruszenia niniejszego postanowienia jeden (lub więcej loginów Użytkownika) mogą zostać zablokowane przez Usługodawcę.

• REKLAMA
  • #5 21399619
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    kwieslaw058 napisał:
    jeśli położę kabel 5x6 miedz i w przyszłości zmienię w domu instalację, a w garażu przepnę kabel po różnicówce, to nie będę musiał w domu zakładać nowej różnicówk

Może jednak zaproś fachowca... Bo założenia całkowicie błędne. Do domu do momentu zmiany instalacji na trojzyłową masz doprowadzić PEN
  • REKLAMA
  • #6 21399726
    kwieslaw058
    Poziom 3  
    Właśnie napisałem że położę przewód 5x6 i podłącze w garażu przed różnicówką wykorzystam trzy żyły na trzy fazy i jedną żyle na PEN a w przyszłości jak zmienię instalację w domu to podłącze w garażu po różnicówce i wtedy podłącze 3 fazy, przewód PE, i przewód N
  • #7 21399908
    kortyleski
    Poziom 43  
    kwieslaw058 napisał:
    jak zmienię instalację w domu to podłącze w garażu po różnicówce i wtedy podłącze 3 fazy, przewód PE, i przewód N

I za każdym razem jak wyzwoli RCD ( a jeden na cały dom będzie wyzwalał często i bez powodu) będziesz biegał do garażu?

kwieslaw058 napisał:
    napisałem że położę przewód 5x6

kwieslaw058 napisał:
    jedną żyle na PEN

PEN musi mieć minimum 10mmkw.

Więc jak napisałem, zaproś fachowca.

Dodano po 1 [minuty]:

750kV napisał:
    przynajmniej o przekroju żył 10 mm² (miedż) lub 16 mm² (aluminium). Nie stosuj kabla dwużyłowego, tylko czterożyłowy (L1, L2, L3, PEN), rozdziel w domu PEN na PE i N

Słuchaj mądrzejszych
  • #8 21399954
    kwieslaw058
    Poziom 3  
    W innym domu u syna jest jedna różnicówka i od paru lat nie wyłączyła (oprócz testu) to dlaczego u mnie ma wyłączać tym bardziej bez powodu.Syn ma podłączony budynek gospodarczy pod jedną różnicówke dom i gospodarczy i nic się nie dzieje.Fachowca i tak wezmę ale chce zrozumieć dlaczego piszesz że różnicówka wyłącza bez powodu. Czy ty Jesteś fachowcem czy amatorem tak jak ja.
  • #9 21400058
    kortyleski
    Poziom 43  
    kwieslaw058 napisał:
    W innym domu u syna jest jedna różnicówka i od paru lat nie wyłączyła

Chwalić boga elektryczności.
    kwieslaw058 napisał:
    dlaczego u mnie ma wyłączać tym bardziej bez powodu.

Bo zadziała tak jak ją zaprojektowano. Podliczy sobie w swoim mądrym móżdżku prądy upływu i rozłączy gdy będzie potrzeba. Na przykład w momencie załączenia lodówki. Dlaczego? to temat na sporą pracę a tej mi się pisać nie chce. Inni napisali. zaczynając od Pana Ohma ...
    kwieslaw058 napisał:
    Czy ty Jesteś fachowcem czy amatorem tak jak ja

Uważam się za fachowca elektryka. na koncie popełnionych kilkaset instalacji i poprawek po "fachowcach" co to krawaty wiąże i usuwa ciąże. A przy okazji płytki pierdyknie i kabelek pociągnie.

Szybko. Może się czegoś nauczysz.
    1) Jaki jest układ sieci zasilającej dom i garaż? TT albo TN
    2) Niezależnie od układu sieci kabel YKY 4x10 Cu lub 4x16 Al to minimum.

O reszcie możemy podyskutować jak ogarniesz punkt 1
    Pozdrawiam
  • #10 21400315
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    kortyleski napisał:
    O reszcie możemy podyskutować
    kwiesław058 przez jakiś czas nie odpowie. Bynajmniej nie z tego konta (może jako Wiesłabaz44 albo kolejny alternick).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia instalacji jednofazowej w domu do garażu z licznikiem trójfazowym. Użytkownik planuje użyć kabla 2x6 mm², jednak eksperci zalecają zastosowanie kabla czterożyłowego o większym przekroju (minimum 10 mm² dla PEN) oraz przemyślenie wymiany instalacji w domu, aby spełniała współczesne normy bezpieczeństwa. Podkreślono również, że wyłącznik różnicowo-prądowy (RCD) w układzie TN-C może być problematyczny. Wskazano na konieczność zgłoszenia do zakładu energetycznego zamiaru likwidacji przyłącza jednofazowego oraz na ryzyko częstego wyzwalania RCD, co może być uciążliwe. Wskazano na potrzebę konsultacji z fachowcem w celu zapewnienia bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA