logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gniazdo 3-fazowe w garażu z 4-żyłowym kablem?

DymekDym 07 Sty 2025 15:16 1113 29
REKLAMA
  • #1 21381745
    DymekDym
    Poziom 4  
    Witam i proszę o poradę zanim zagonię do pracy fachowca (lub co gorzej pseudofachowca).

Mam dom z w miarę nową instalacją, jest różnicówka, itd. Układ TN-S. Z domu do garażu pociągnięty został kabel 4-żyłowy. No i tutaj jest problem bo tylko 4 żyły. Problematyczne byłoby położenie nowego kabla (w zasadzie wchodzi w grę tylko przewieszka ale tego nie chciałbym robić). W garażu zależy mi na gnieździe 3-fazowym.

Jak to teraz zrobić żeby było dobrze, a przede wszystkim bezpiecznie? Czy zabicie szpilki (szpilek), przez co uzyskam, jak mniemam układ TT, rozwiąże problem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21381753
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4586
    Należy ustalić co w tym kablu 4 żyłowym masz.
  • #3 21381755
    DymekDym
    Poziom 4  
    >>21381753

W kablu są 3 fazy oraz przewód N.
  • REKLAMA
  • #4 21381761
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Na pewno? Sprawdziłeś, czym, a może sugerujesz się tylko kolorem żył?
  • #5 21381763
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Co ma być podłączone do tego gniazda siłowego?
  • #6 21381764
    DymekDym
    Poziom 4  
    Tak, sprawdziłem. Czym? Między innymi silnikiem trójfazowym, który działał na tej instalacji...

Dodano po 2 [minuty]:

>>21381763

Okazjonalnie grubościówka.
  • #7 21381790
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To że fazy są, bo silnik działa, zgoda, ale skąd wiesz czy czwarty przewód to N, czy PE
  • #8 21381813
    roznicowka
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    >>21381790
    Raczej to przewód N, skoro jest podciągnięty czterożyłowym kablem z domu do garażu.

Dodano po 5 [minuty]:

DymekDym napisał:
    Tak, sprawdziłem. Czym? Między innymi silnikiem trójfazowym, który działał na tej instalacji...

DymekDym napisał:
    Tak, sprawdziłem. Czym? Między innymi silnikiem trójfazowym, który działał na tej instalacji..

To, że silnik działał, sugeruje, że masz 3 fazy i przewód N, ale jak jest na pewno, to my nie możemy wiedzieć. Musisz podać, jak jest faktycznie.
  • #9 21381829
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21381813 Nie ma raczej. Jest albo N, albo PE, albo nic, bo może być nie podłączony nigdzie. Więc wstrzymaj się z sugestiami.
  • #10 21381830
    roznicowka
    Poziom 19  
    stanislaw1954 napisał:
    Więc wstrzymaj się z sugestiami.

Przecież autor piszę że to przewód N. Czym innym mam się sugerować?
  • REKLAMA
  • #11 21381836
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21381830 Autor może sobie pisać, ale jak nie potrafi napisać skąd to wie, to uważam, że nie ma pewności co do tego czym jest ten przewód.
  • #12 21381849
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7732
    roznicowka napisał:
    Przecież autor piszę że to przewód N.

To co Autor (w domyśle, laik) pisze, może się całkowicie mijać ze stanem, faktycznym.
    stanislaw1954 napisał:
    Jest albo N, albo PE, albo nic

Równie dobrze może być to PEN, należałoby ustalić gdzie i w jaki sposób jest podłączony.

DymekDym napisał:
    jest różnicówka, itd.

Jedna na cały dom/posesję? Jeśli tak, to błąd w sztuce.
  • #13 21381857
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Wymień kabel na 5-żyłowy skoro masz TN-S i będziesz miał wiele problemów z głowy. Odpadnie ci dociekanie skąd się wziął taki kabel skoro masz TN-S jak i to czy na końcu jest N czy PE czy PEN czy nic? Wezwij elektryka a nie od razu dyskwalifikuj poziom wiedzy wzywanych elektryków. Zażądaj badań i potwierdzenia dopuszczenia wymiany kabla do eksploatacji i w czym problem?
  • REKLAMA
  • #14 21381865
    roznicowka
    Poziom 19  
    Autorze. Po prostu sprawdź, do czego masz podłączony ten kabel z domu do garażu i wstaw ewentualnie fotki, bo tak to jak ślepcy we mgle będziemy wszyscy, łącznie z Tobą.Ja nie będę tym który wie lepiej co Ty masz we własnym domu od Ciebie ;)
  • #15 21381872
    ArturAVS
    Moderator
    elktrod napisał:
    Wymień kabel na 5-żyłowy skoro masz TN-S i będziesz miał wiele problemów z głowy.

+ Dedykowany RCD oraz zabezpieczenie.
  • #16 21381910
    DymekDym
    Poziom 4  
    ArturAVS napisał:

Nie o tym jest dyskusja i nie zamierzam się rozpisywać, ile i gdzie jest różnicówek.

stanislaw1954 napisał:
    Autor może sobie pisać, ale jak nie potrafi napisać, skąd to wie, to uważam, że nie ma pewności co do tego, czym jest ten przewód.

Przewód jest N. Wpięty w listwę N na rozdzielnicy.

elktrod napisał:
    Wymień kabel na 5-żyłowy, skoro masz TN-S, i będziesz miał wiele problemów z głowy.

Przecież napisałem, że wymiana kabla jest problematyczna i będzie brana pod uwagę w ostateczności.

roznicowka napisał:
    Autorze. Po prostu sprawdź, do czego masz podłączony ten kabel z domu do garażu i wstaw ewentualnie fotki, bo tak to jak ślepcy we mgle będziemy wszyscy, łącznie z Tobą.

Kabel jest wpięty w listwę neutralną na rozdzielicy. Niebieską. Tam, gdzie inne neutralne.

.
  • #17 21381920
    ArturAVS
    Moderator
    DymekDym napisał:
    Kabel jest wpięty w listwę neutralną na rozdzielicy. Niebieską. Tam gdzie inne neutralne.

DymekDym napisał:
    Czy zabicie szpilki

Raz rozdzielonego PEN nie należy ponownie rozdzielać, przy takim połączeniu najprawdopodobniej RCD będzie rozłączać w przypadkowym czasie.

DymekDym napisał:
    ArturAVS napisał:

Nie o tym jest dyskusja i nie zamierzam się rozpisywać ile i gdzie jest różnicówek.

Tylko aby to co chcesz, zrobić dobrze, to taka wiedza jest potrzebna.
  • #18 21381938
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    DymekDym napisał:
    Przecież napisałem, że wymiana kabla jest problematyczna i będzie brana pod uwagę w ostateczności.
    I ta ostateczność właśnie nadeszła wraz z siecią TN-S.
  • #19 21381952
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W nowym gnieździe 5 stykowym, jest miejsce na przewód N, ale jest też miejsce na przewód PE. W niektórych urządzeniach do ich pracy potrzebny jest również przewód N, ale nie mniej ważny jest przewód PE, używany jako ochrona przed porażeniem i bez przewodu PE używanie urządzeń takich jak silniki, czy inne z metalową obudową jest niebezpieczne. Nie wolno tak robić, bo grozi to porażeniem prądem elektrycznym .
  • #20 21381976
    DymekDym
    Poziom 4  
    ArturAVS napisał:
    Raz rozdzielonego PEN nie należy ponownie rozdzielać, przy takim połączeniu najprawdopodobniej RCD będzie rozłączać w przypadkowym czasie.

Ten obwód na garaż jest poza różnicówką w domu.

>>21381952

Doskonale o tym wiem i dlatego szukam rozwiązania.
  • #21 21382004
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    DymekDym napisał:
    Kabel jest wpięty w listwę neutralną na rozdzielicy. Niebieską. Tam, gdzie inne neutralne.
    Czyli źle, powinien być wpięty na szynę PE.
    Większość odbiorników 3F działa prawidłowo bez N, ale żyłą PE do ochrony jest obowiązkowa.
    Z kolei przy braku N i wykorzystaniu PE, nie będzie zasilania 230V (tzn. będzie krótko - do zadziałania RCD).
    Można wtedy zastosować transformator 400/230V.
    Jest jeszcze inna opcja ale wymagająca spełnienia dwóch warunków:
    1. Układ sieci to nie TN-S tylko TN-C-S, przy czym część TN-C musi być dostępna w opomiarowanej części instalacji odbiorczej.
    2. Kabel do garażu w przekroju minimalnym 10mm² CU lub 16mm² AL.
    Pomysł z "wyspą TT" - uważasz, że kilkoma szpilkami uzyskasz uziom zapewniający skuteczne SWZ?
  • #22 21382005
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21381976 Nie ma innego rozwiązania, jak wymiana kabla, chyba że dociągniesz jeszcze jedną żyłą, tylko którędy? Gdyby kabel był poprowadzony w osłonie(rura), to być może byłoby to realne...
  • #23 21382008
    zbich70
    Poziom 43  
    DymekDym napisał:
    Ten obwód na garaż jest poza różnicówką w domu.
    Poza RCD, czyli przed. Czyli może z PEN.
    Może pokaż fotki tej rozdzielnicy, bo bez nich to błądzenie we mgle.
    Może też narysuj jakiś schemat, może być na kartce i też zrób fotkę.
    Ty tu oczekujesz pomocy od ludzi, którzy tej instalacji nigdy nie widzieli - a my nie mamy daru jasnowidzenia.
  • #24 21382031
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2599
    Brak podstawowej informacji, jaki to kabel (Cu, Al) oraz jaki jest przekrój?
  • #25 21382032
    DymekDym
    Poziom 4  
    Panowie, przepraszam, wprowadziłem Was w błąd. Układ jest w sieci TN-C-S.

Załączam zdjęcia. Nie wiem czemu obraca.

Wyłączniki nadprądowe i inne elementy w panelu elektrycznym Schneider Electric.

Zdjęcie skrzynki elektrycznej z bezpiecznikami i okablowaniem w układzie TN-C-S.
  • #26 21382086
    zbich70
    Poziom 43  
    DymekDym napisał:
    Nie wiem czemu obraca.

Mi nie obróciło.
    Rozdzielnica elektryczna z bezpiecznikami i kablami.
    Teraz wskaż zasilanie i kabel w kierunku garażu.
    Ja się domyślam. I widzę krytyczny błąd, wręcz partactwo wykonawcy, że przy zasilaniu 3L+N+PE, do garażu wyprowadził kabel 4-żyłowy.
    Instalacja stosunkowo młoda, z rozdziałem PEN zapewne w ZKP dostawcy, więc w tym przypadku kabel 4-żyłowy absolutnie nie powinien być zastosowany!
    Cóż można napisać więcej - ścigać wykonawcę, żeby poprawił. Wkopał kabel 4-żyłowy, to niech teraz na własny koszt go wymienia.
  • #27 21382102
    DymekDym
    Poziom 4  
    zbich70 napisał:
    Teraz wskaż zasilanie i kabel w kierunku garażu.

To bezpiecznik z niebieskimi wajchami.

Akurat tutaj nie można mieć pretensji do elektryka. Nie on odpowiadał za ten fragment instalacji. Niestety jak człowiek sam nie dopilnuje wszystkiego to potem są takie kwiatki.
    Wychodzi na to, ze muszę wybrać wariant B z przeciągnięciem kabla...

stanislaw1954 napisał:
    Gdyby kabel był poprowadzony w osłonie(rura), to być może byłoby to realne...

Opcja jaka mi się rodzi w głowie to wyjście z piwnicy do gruntu i wykopem doprowadzenie kabla do garażu. Co masz na myśli pod pojęciem "osłona". Może ty być np. waż do instalacji nawadniających? I na jakiej głębokości powinien taki kabel się znaleźć?
  • #28 21382140
    ArturAVS
    Moderator
    DymekDym napisał:
    Może ty być np. waż do instalacji nawadniających?

Nie. Tzw. peszel ziemny, Arot;

Niebieska rura karbowana Arot RDG 50 o długości 50 metrów.

Dobierz odpowiednią średnicę i najlepiej w wersji z pilotem. Ułatwia to przeciąganie kabli. W zeszłe lato kupowałem na metry w sklepie elektrycznym. Karby zwiększają wytrzymałość mechaniczną, a wewnętrzna strona jest z nieco innego materiału i jej profil ułatwia przeciąganie (nie ma ostrych krawędzi).
  • #29 21382172
    zbich70
    Poziom 43  
    DymekDym napisał:
    Może ty być np. waż do instalacji nawadniających?
    Wąż do instalacji nawadniającej nadaje się najlepiej do... instalacji nawadniającej.
    Do kabli elektrycznych zazwyczaj stosuje się rury typu Arot.
    Ale nie wszędzie trzeba je stosować. To są rury osłonowe stosowane tam, gdzie kabel może być narażony mechanicznie (trakty komunikacyjne, skrzyżowania lub zbliżenia z innymi mediami itp.).
    W większości przypadków (typu trawnik, ogródek itp.) nie potrzeba kabli umieszczać w rurach, wystarczy podsypka i nasypka z miałkiego piasku, sztych ziemi rodzimej i niebieska folia ochrona, w razie gdybyś zapomniał o tym kablu.
    DymekDym napisał:
    na jakiej głębokości powinien taki kabel się znaleźć?
    0,7 metra wystarczy od kabla do powierzchni gruntu. Pługiem głębokim raczej nie będziesz tam orał, więc to głębokość wystarczająca.
  • #30 21382251
    DymekDym
    Poziom 4  
    Dzięki za pomoc. Temat uważam za wyczerpany. Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia gniazda 3-fazowego w garażu, korzystając z 4-żyłowego kabla. W instalacji TN-S, kabel zawiera 3 fazy oraz przewód neutralny (N). Dyskusja koncentruje się na weryfikacji, czy czwarty przewód to N czy PE, oraz na bezpieczeństwie podłączenia. Uczestnicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana kabla na 5-żyłowy, co zapewniłoby prawidłowe podłączenie i bezpieczeństwo. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich zabezpieczeń, takich jak RCD. Użytkownik rozważa również opcję wykopania nowego kabla do garażu, co wymagałoby zastosowania odpowiednich rur osłonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA