logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić stały widok w Wordzie, aby tekst nie przesuwał się w dół?

szydelkiemiwloczka 19 Sty 2025 11:18 1686 7
REKLAMA
  • #1 21399541
    szydelkiemiwloczka
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Liczę, że ktoś mi pomoże, bo z frustracji ogarnęła mnie pomroczność jasna. Jestem początkująca w Wordzie, wcześniej korzystałam z innego programu i tam bez problemu udało mi się to ustawić. Mój problem: kiedy piszę tekst, linijka wiersza, którym piszę, przeskakuje mi stopniowo na dół kartki. I ciągle muszę przewijać na środek ekranu. Jak zablokować ten wiersz na środku ekranu, żebym nie musiała ciągle przewijać do góry, tylko żeby tekst sam się przesuwał. Okropnie mnie to dekoncentruje. Ja wiem, że to jest coś prostego i oczywistego, ale zwyczajnie mózg mi się zablokował i nie mogę znaleźć rozwiązania, a czas mi ucieka, robota stoi. Ktoś pomoże?
    AI: Jaka wersja programu Microsoft Word jest używana?
    Microsoft® Word dla Microsoft 365 MSO (wersja 2412) 64-bitowa.
    AI: Na jakim systemie operacyjnym pracujesz (Windows, macOS)?
    Windows 11 Home 64-b.
  • REKLAMA
  • #2 21399560
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Widok to układ wydruku, czy jakiś inny, np. układ strony www? W zasadzie word powinien przesuwać automatycznie stronę by widoczne było to, co piszesz. Tę usterkę miał od początku, czy ktoś coś mieszał w ustawieniach?
  • REKLAMA
  • #3 21399567
    szydelkiemiwloczka
    Poziom 3  
    >>21399560 Chodzi mi o sam proces pisania. Piszę w trybie skupienia uwagi, ale w układzie wydruku też nie działa ta funkcja. Było tak od samego początku, a serwis Microsoft nie rozumie mojego problemu i nie potrafi/nie che mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 21399603
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Nie miałem takiego problemu, więc nie napiszę jak go rozwiązać. Wydaje mi się, że trzeba szukać gdzieś w widoku/układzie strony. Może MS wymyślił jakąś nową funkcję i teraz użytkownik musi ją sobie wyłączyć. Napisz jeszcze jaka to wersja Office.
  • #5 21399636
    szydelkiemiwloczka
    Poziom 3  
    >>21399603 Ostatnia wersja, podkusiło mnie... Cholera!
  • #6 21399750
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Czy Szanowny kolega mówi o "typewriter scrolling", czyli przewijanie od środka strony (jak w maszynie od pisania),

Powiem szczerze, że z tego powodu dawno korzystam z iA Writer.

W tamtym roku coś czytałem, że coś tam w tej kwestii robili, ale (już za bardzo się interesowałem) jak przeszedłem na iA Writer,
  • #7 21399853
    szydelkiemiwloczka
    Poziom 3  
    >>21399541 Pomogłam sobie sama, ale jeśli ktoś będzie miał podobny problem to służę pomocą. U mnie problemem było ustawienie strony. Miałam ustawienie "karta składana jako książka" a powinno byś "standartowo" i pionizacja stony. Teraz wszystko działa jak powinno. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. Zamykam.
  • REKLAMA
  • #8 21399856
    szydelkiemiwloczka
    Poziom 3  
    Sama, metodą prób i błędów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z przewijaniem tekstu w Microsoft Word, gdzie linijka tekstu przesuwała się w dół, co powodowało dekoncentrację. Po kilku próbach i sugestiach od innych użytkowników, okazało się, że problem wynikał z ustawienia strony na "karta składana jako książka", które należało zmienić na "standardowo" oraz ustawić pionizację strony. Po dokonaniu tych zmian, funkcjonalność Worda wróciła do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA