logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Turbina w silniku 1.9 TDI - regeneracja czy używana? Która opcja lepsza?

Saturn386 19 Sty 2025 12:52 822 8
REKLAMA
  • #1 21399701
    Saturn386
    Poziom 3  
    Witam. Problem dotyczy turbiny w silniku 1.9 TDI. Czy szukać dobrej używanej czy dać stara do regeneracji (raz już była regenerowana i rozpadł się po 7 miesiącach). Nie chce płacić znowu 1600 zł za coś co rozpadnie się znowu. Co sądzicie o używkach ? Dziękuję wszystkim którzy pochyla się nad moim pytanie. Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 21399715
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Nowe wytrzymywały z pół miliona km. Tylko to było przed erą mejd in czajna
  • REKLAMA
  • #3 21399777
    Saturn386
    Poziom 3  
    No niestety... Producenci turbin nie udostępniają zestawów naprawczych, a te, co są, to, jak na przykład u mnie, wytrzymały około 6 miesięcy. Dlatego zastanawiam się, czy szukać używki w przyzwoitym stanie.
  • #4 21399825
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Nie znajdziesz dobrej uzywki, a przynajmniej bedzie to bardzo trudne.
    Oddać na regenerację do warsztatu, który daje gwarancję na 2 lata i bez limitu kilometrów w tym czasie.
  • #5 21399847
    Saturn386
    Poziom 3  
    Na środę ustawiony jestem z kolegą. Ma przyjechać transport silników niby nie mają więcej jak sto mil. Zobaczymy co przywiezie i co po znajomości poradzi... Zobaczyć nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #6 21401535
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    7 miesięcy? A może zapytaj tam gdzie była regenerowana?
    Z używkami to musisz mieć farta - ja akurat nie mam i z mojego punktu widzenia rynek części używanych to same "śmieci" ze stacji demontażu, które tylko przypadkiem mogą okazać się sprawne. Dlaczego? nikomu się nie chce ani nie opłaca sprawdzać różnych podzespołów więc po prostu dają gwarancję rozruchową a jak coś nie działa to bez problemu robią zwrot pieniędzy...
    Na znanym portalu aukcyjnym masz mnóstwo regenerowanych turbin - do 1.9tdi cena to nawet 700-800zł przy zwrocie starej i masz turbo z gwarancją, są opinie o sprzedawcy (warto zacząć od tych najgorszych ;) ) i możliwość wystawienia komentarza jak coś jest nie tak (a tam sprzedający boją się negatywa prawie jak ognia)
  • REKLAMA
  • #7 21401753
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Ee tam, zawsze jest wina nieprawidłowego montażu, złego oleju lub nie drożnej rurki do turbiny. Nigdy tego co regenerował.
    Zresztą popatrzcie sobie ile kosztują elementy wymienne w turbinie i dodajcie do tego koszt pracy, to wyjdzie realna wartość takiej turbiny i zapewniam, że 800zl to nie będzie. Może się uda w 800zl zmieścić, gdy kupimy najtańszy badziew z ali. Tylko w tym wypadku.
    Niestety, albo dobrze, albo tanio.
  • #8 21827016
    Saturn386
    Poziom 3  
    Kupiłem turbinę z polecenia kolegi, mechanika. Turbina po regeneracji, ale efekt pracy jak w nowej.
  • #9 21827017
    Saturn386
    Poziom 3  
    Turbina po regeneracji. Pracuje stoper. Regeneracja regeneracji nierówna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między regeneracją a zakupem używanej turbiny do silnika 1.9 TDI. Regeneracja bywa ryzykowna, zwłaszcza gdy poprzednia turbina rozpadła się po 7 miesiącach, a zestawy naprawcze są trudno dostępne i często niskiej jakości. Użytkownicy podkreślają, że znalezienie dobrej używanej turbiny jest trudne i wymaga szczęścia, gdyż rynek części używanych obfituje w niesprawdzone elementy z demontażu. Zalecane jest korzystanie z warsztatów oferujących gwarancję na regenerację, najlepiej na 2 lata bez limitu kilometrów. Ceny regenerowanych turbin na portalach aukcyjnych zaczynają się od około 700-800 zł, często z możliwością zwrotu starej turbiny i gwarancją. Wskazuje się, że niska cena może oznaczać niską jakość, a przyczyną awarii często są błędy montażowe, niewłaściwy olej lub niedrożność przewodów do turbiny. Regeneracja może dawać efekt jak nowa, ale jej jakość zależy od warsztatu i zastosowanych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA