logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki miernik wybrać zamiast Proskit MT-5211? Szukam trwałego i w miarę dobrego multimetru

madamsz1 19 Sty 2025 14:36 336 3
  • #1 21399952
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1698
    Kolejny temat i rozważania co kupić ?
    Czasami potrzebny mi miernik - raczej dość często i na takich jestem "wychowany" dlatego manual, ale do rzeczy.
    Mój stary Proskit MT-5211 zakończył żywot - a to pokrętło się rozlatuje, raz poszedł na "pożyczki" i ktoś zakres skopał i przysmażyło ścieżki. Szukam czegoś podobnego może nowszego z lepszą dokładnością ? (może nie koniecznie bo ta jest często tu wystarczająca), ale może mechanicznie trwalszego ? (stary miał chyba ze 3-4 lata).
    Wiem, że są dostępne, ale może ktoś ma coś sprawdzonego, pewnego i jest z tego zadowolony. Każde opinie mile widziane. Wiem, że MT-5211 jest dalej dostępny i w ostateczności ...... , ale może coś przeoczyłem w oglądaniu multimetrów.
    Założenia poza powyższymi:
    - oddzielny włącznik zasilania, nie w przełączniku głównym
    - długi czas pracy na bateriach nawet po auto-wyłączeniu w MT-5211 nawet nie pamiętam kiedy wymieniałem baterię.
    - zakres pomiaru prądu do min 20A
    - mile widziany układ przełącznika jak w MT-5211
    - temperatura nie jest wymagana
    - bety tranzystorów na tym nie mierzę
    Założenia finansowe ? dajmy na start 300zł zobaczymy co wyjdzie.

Multimetr ręczny Proskit MT-5211 z dużym wyświetlaczem LCD i pokrętłem do wyboru zakresu.

Nie jest to główny miernik bo jeszcze mam:
    - AN870 Aneng
    - BM789 Brymen
    - UT71D Uni-T (ten to chyba tylko na obciążenie szuflady)
  • #2 21399994
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 424
    Nie wiem co masz do UT. Mojego UT-55 używam już ponad 10 lat. Oprócz przelutowania gniazd, nie wymagał żadnej interwencji. Ma wszystko oprócz pomiaru indukcyjności...
  • #3 21400110
    madamsz1
    Poziom 42  
    Może generalizuje, ale mój jest bardzo nieudany. U mnie często miernik zostaje na stole czy po robocie w trybie auto-off co niestety w tym Uni-cie powoduje po 3-4 dniach baterie do wymiany. I jest to znana wada tych mierników i podobno jeszcze innych przybliżonych serii.
  • #4 21419193
    madamsz1
    Poziom 42  
    Na próbę kupiłem ZOYi ZT-703S. Może zostanie na warsztacie, Aneng w teren, albo zamiennie będą podróżować. Zobaczymy co to potrafi :) i ile wytrzyma. Jaką może ktoś polecić sondę z większym zakresem. Patrzyłem na P6100 - 600V może starczy.
REKLAMA