logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja solarna Viessmann - brak obiegu glikolu, wysokie temperatury

jarekstryszawa 19 Sty 2025 18:28 1437 12
REKLAMA
  • #1 21400340
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 482
    Mam problem z instalacją solarną- zakładam brak obiegu glikolu.
    Mam od kilkunastu lat dwa kolektory słoneczne ze sterownikiem Viessmann- do tej pory działały bezproblemowo, ostatnio zauważyłem, że pomimo pracującej pompki nie ma obiegu glikolu (jak mniemam).
    Jakie są objawy? Ano na sterowniku widzę wysoką temperaturę (nawet do 140 stopni), sterownik podaje napięcie na pompkę, pompka pracuje, a przewody są chłodne.
    Ciśnienie według manometru ponad 2 atm, pompka zweryfikowana, wirnik się kręci na wszystkich III zakresach (rozebrany korpus pompki). Czujnik temperatury na kolektorach jest raczej OK, testowo wyłączałem zasilanie sterownika w słoneczny dzień- po ponownym włączeniu w południe wyświetlacz wskazywał ok. 130 stopni na kolektorach (czyli wykluczyłem sytuację, że czujnik podaje absurdalnie wysoką temperaturę, a w konsekwencji pompka mieli zimny glikol).
    Od czego zacząć weryfikację?

Dodano po 17 [minuty]:

Taki to archaiczny sterownik...

Sterownik solarny Viessmann z niebieskim wyświetlaczem LCD pokazujący temperaturę 0°C na kolektorze i 31°C na zasilaniu.

Panel sterownika instalacji solarnej Viessmann z wyświetlaczem pokazującym Solar v1.01.
  • REKLAMA
  • #3 21400938
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Pompkę odpowietrzyłem, chyba że na panelach? Z tego co pamiętam to na górze był automatyczny odpowietrznik, chyba, że on zaszwankował...
    Zatem spacerek na dach mnie czeka.
  • Pomocny post
    #4 21400950
    miras6609
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witaj, jeśli to fabryczny zestaw solarny, to przy zaworach napełniających powinien być rotametr. Czy on przy zmianie prędkości lub przy włączeniu porusza się?

Zestaw solarny z manometrami i rotametrem oznaczonym strzałką.
    Często instalatorzy zakładali filtr, też może być zapchany, a przy temp. 130°C to mógł się rozwarstwiać glikol i wtedy zapycha filtr.
  • REKLAMA
  • #5 21400991
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    W rotametrze ten pływak jest stale w górnym położeniu- jak na fotce (a pompka jest na powrocie).

Podzespół instalacji grzewczej z dwoma manometrami i pompą Wilo.
    Rotametr z pływakiem w górnym położeniu na tle izolacji.
    Widok na system grzewczy z rotametrem i pompą Wilo.
  • REKLAMA
  • #6 21401117
    miras6609
    Poziom 12  
    Musisz usprawnić ten rotametr, on powinien bez pracy pompy opaść.
    Widzę, że masz zalane glikolem (tyfocor) do solarów.
    Zamknij zawory, spuść glikol, sprawdź ten rotametr, napełnij (bo widzę, że masz podłączoną hydronetkę do napełniania) i napisz, co się dzieje po tych działaniach.
  • #7 21401134
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Wstyd przyznać, ale od nowości jeszcze nie zmieniałem płynu... Może zatem połączę te działania z wymianą glikolu i zobaczę co z tego wyniknie.
  • Pomocny post
    #8 21401155
    miras6609
    Poziom 12  
    Jeśli glikol się nie zagotował i nie rozwarstwił, to nie stracił swoich właściwości. Najpierw sprawdź ten rotametr i naczynie przeponowe, a glikol to sprawdzisz, jak go spuścisz.
    Karta charakterystyki glikolu jest od -28°C do 105°C.
  • #9 21401159
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Już zamówiłem zielony koncentrat do minus 70 stopni- ten obecny ma kilkanaście lat i pewnie niejedno zagotowanie za sobą...
  • Pomocny post
    #10 21401375
    miras6609
    Poziom 12  
    Ok, tylko porządnie wypłucz instalację przed zalaniem nowego glikolu.
  • #11 21433837
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Instalacja wypłukania, płyn wymieniony, układ działa, ale czasami widzę, że na wyświetlaczu widnieje wskazanie temperatury, które zgodnie z założoną różnicą temperatury między kolektorem, a zbiornikiem włącza pompkę (u mnie obecnie to 20 stopni różnicy).
    Pompka pracuje de facto wychładzając zasobnik (temperaturę sprawdzam dotykając przewody z glikolem)- gdy tylko przestawię mechanicznie bieg pompki (z trzeciego na drugi) momentalnie wskazanie temperatury kolektora uzyskuje realną wartość i sterownik wyłącza pompkę.
    Czy te objawy mogą wskazywać na uszkodzenie czujnika temperatury na kolektorach?
  • REKLAMA
  • #12 21434127
    miras6609
    Poziom 12  
    Witaj, trzeba by sprawdzić ten czujnik. W instrukcji serwisowej masz podane wartości dla czujnika.
    Gdzieś mam tabelę czujników, jak znajdę, to ci ją wyślę (ogólnie to charakterystyka czujników jest dostępna w internecie).

Wykres i tabela przedstawiające charakterystykę czujników NTC Viessmann.

Wykres przedstawiający zależność oporu czujników od temperatury.
    Załączniki:
    • Instalacja solarna Viessmann - brak obiegu glikolu, wysokie temperatury viessmann czujniki solarne.jpg (65.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instalacja solarna Viessmann - brak obiegu glikolu, wysokie temperatury viessmann.png (61.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21434716
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Dzięki- a jakiegoś uniwersalnego zamiennika do podmiany nie podlinkujesz? Z elektroniką to raczej kiepsko u mnie- podołam wymienić jeno ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją solarną Viessmann, polegający na braku obiegu glikolu pomimo działania pompki. Wysoka temperatura na sterowniku (do 140°C) oraz chłodne przewody sugerują problemy z cyrkulacją. Użytkownik sprawdził ciśnienie, działanie pompki oraz czujnik temperatury, jednak rotametr wskazuje na brak ruchu. Sugerowane działania obejmują odpowietrzenie instalacji, sprawdzenie rotametru oraz wymianę glikolu, który nie był zmieniany od lat. Po wymianie płynu instalacja zaczęła działać, ale pojawiły się nowe objawy, które mogą wskazywać na uszkodzenie czujnika temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA