logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z sygnałem DVB-T2 w drugim pokoju – jak to naprawić?

maras32921 19 Sty 2025 23:13 363 4
REKLAMA
  • #1 21400767
    maras32921
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z telewizją naziemną w mieszkaniu w bloku i nie wiem, jak go rozwiązać. Opiszę sytuację:

W pokoju nr 1 mam „główny” kabel antenowy, który idzie z klatki i jest on podłączony do rozdzielacza.
    Z pierwszego wyjścia rozdzielacza kabel idzie do dekodera Wiwa H.265 w pokoju nr 1 – tutaj wszystko działa, bez żadnych problemów, ew. czasami zrobi się czarny ekran na chwilę na kanałach Polsat, TVN i po tym gra normalnie cały czas.
    Z drugiego wyjścia kabel idzie do pokoju nr 2, gdzie również jest dekoder Wiwa H.265.

W pokoju nr 2 większość czasu wszystko działa normalnie – kanały są, sygnał jest. Jednak zdarza się, że sygnał nagle zanika i kanały przestają działać, gdy w pokoju nr 1 wszystko działa bez zarzutu.
    Pierwszy trop to problem z kablem prowadzącym z pokoju nr 1 do pokoju nr 2 albo z rozdzielaczem (choć jest nowy). Kupiłem go, bo wcześniej w pokoju nr 2 też były jaja z znikającym sygnałem, ale po zamianie łącznika antenowego, gdzie za bardzo to nie funkcjonowało, na rozdzielacz było przez długi czas dobrze, ale wróciło znowu.
    Jak to ogarnąć, żeby było dobrze cały czas? Wymienić kabel? Kupić jakiś wzmacniacz antenowy, coś tego typu? Proszę o jakąś sensowną poradę.

Zastanawiam się też, czy odtwarzacz kaset VHS (SHARP VC-A30BP), który mam w pokoju nr 1 i jest podłączony do telewizora przez EURO, może powodować jakieś zakłócenia (np. podczas oglądania kaset).

Schemat połączenia antenowego z rozdzielaczem w dwóch pokojach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21400874
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Pewnie rozgałęźnik kiepskiej jakości, albo byle jak zarobione kable.
    Rozgałęźnik powinien mieć tyle wyjść ile jest tunerów Dvbt2 nie powinno być pustego wyjścia gdzie nie jest nic podpięte.
  • REKLAMA
  • #4 21400965
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Daj rozgałęźnik na dwa wyjścia. Pewno sygnał masz na granicy odbioru. Viva pokazuje siłę i jakość to się pochwal ile masz. Jakie masz wtyki antenowe?
  • #5 21401244
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    LeDy napisał:
    Daj rozgałęźnik na dwa wyjścia. Pewno sygnał masz na granicy odbioru. Viva pokazuje siłę i jakość to się pochwal ile masz. Jakie masz wtyki antenowe?

Mam taki rozgałęźnik robiony ze starego schematu - nie wiem ila ma tłumienia, ale jest małe. Stary rdzeń symetryzatrora od starego TV i kilka zwojów drutu.

Viva działa dość dobrze - użytkuję, ale zauważyłem, że problem czasem jest we wtyku. Miałem taką sytuacje, ze 2 modele podłączone tym samem przewodem antenowym o tej samej długości do rozdzielacza pokazywały różne poziomy sygnału (na odbiorniku). Zamiana na rozdzielaczy nic nie dawała i okazało się, że jedna wtyczka nie do końca kontaktowała - nie wiem jaki to model, ale to nakręcany na kabel, sprawdzę jeszcze montaż F i przejściówki do gniazda dekodera.
REKLAMA