logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Ariston Genus - błąd 104 i 101, trzaskanie, wyciek z zaworu bezpieczeństwa

resiak82 20 Sty 2025 05:28 1992 62
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować w kotle Ariston Genus błędy 104 i 101, trzaskanie, wzrost ciśnienia oraz kapanie z zaworu bezpieczeństwa?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną okazała się zbyt słaba praca pompy obiegowej i/lub elektroniki sterującej pompą, przez co kocioł nie odbierał ciepła i wpadał w przegrzanie oraz błąd przepływu 104/101 [#21402377] [#21408373] Sprawdzono też kondensator pompy — powinien mieć 2 µF, a pomiar dał ok. 0,35 µF, więc był do wymiany; taki spadek pojemności może powodować błędy, skoki ciśnienia i hałas z wymiennika [#21402377] [#21404218] [#21404266] Wcześniej warto było oczyścić filtr CO, sprawdzić naczynie przeponowe i ustawić na zimnym kotle ok. 1,2–1,4 bar, bo puste naczynie i zapchany filtr też dają podobne objawy [#21400926] [#21406803] Zawór bezpieczeństwa kapał, bo instalacja dobijała do ponad 2,3–2,9 bar przy złym odbiorze ciepła [#21406657] Ostatecznie elektronik poprawił luty na płycie głównej i wymienił trzy kondensatory; po tej naprawie kocioł przestał się wyłączać, a skoki ciśnienia ustały [#21411446]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21400892
    resiak82
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Dzień dobry.
    Problem dotyczy kotła Ariston Genus. Od jakis 2 może 3 miesięcy sporadycznie pojawiał się błąd 104 który mówi o złym przepływie. Przycisk reset załatwiał sprawe. Teraz dzieje się to kilka razy dziennie i przy odkręceniu ciepłej wody i przy włączeniu się ogrzewania. Przy wyłączeniu kotła towarzyszy jakieś trzaskanie w kotle oraz ciśnienie na manometrze dochodzi do 2,3 po czym wyskakuje błąd i ciśnienie spada. Również zaczął pojawiać się błąd 101(przegrzanie) który również wyskakuje przy uruchomieniu się kotła. Wtedy zauważyłem że kocioł daje bardzo mocny płomień, ciśnienie również idzie do góry i temp na kotle dochodzi do 99 stopni. Po chwili wszystko się normuje, reset i kocioł odpala. Dodatkowo zauważyłem że lekko kapie z zaworu bezpieczeństwa. Wczoraj była jeszcze taka sytuacja że po wyłączeniu się kotła po cyklu ogrzewania ciśnienie zostało na 2 bar. Kiedy odpuściłem wodę do 1 bara to po ok 1 godz było już 1,3 bara.
    Znalazłem tu na forum że przy błędzie 104 trzeba wyczyścić filterek który jest na powrocie. Niestety u mnie on jest tak zaklejony że nie ma opcji aby go wyciągnąć bez zniszczenia. Zamówiłem nowy ten filterek wtedy będę mógł go wyciągnąć na tzw chama.
    Czy ktoś z kolegów wie co może być przyczyną tego wszystkiego?
  • #2 21400902
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Witam. Powodów może być wiele. Kiedy był ostatni przegląd kotła?. Objawy wskazują na : puste naczynie przeponowe, szfankującą pompę obiegową, zapchany filtr na c.o. , zakamieniony wymiennik główny. Powodów może być wiele ale na początek to bym od konkretnego przeglądu technicznego zaczął.
    Pozdrawiam.
  • #3 21400904
    resiak82
    Poziom 10  
    Przegląd był robiony jakieś 8 miesięcy temu
  • #4 21400905
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Więc krąg poszukiwań się zawęża. Skoro przegląd był robiony to filtr powinien być wyczyszczony. Napewno sprawdziłbym naczynie przeponowe, jeśli jest puste dobiłbym w nim ciśnienia do odpowiedniej wartości, po dobiciu sprawdził czy wentyl nie puszczą powietrza a jeśli tak to go wymienił. Trzeba też zlokalizować źródło trzasków. Ewentualnie rozebrac korpus pompy oraz zaworu przełączającego by upewnić się ze w kotle nie ma kamienia kotłowego, zawór bezpieczeństwa raczej do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #5 21400908
    resiak82
    Poziom 10  
    Lubię przyglądać się co robi serwisant i szczerze to nie widziałem nigdy aby czyścił jakieś filtry
  • #6 21400926
    W0jtek92
    Poziom 39  
    A więc to pierwsza rzecz która należy sprawdzić. Nie jest to trudna praca, spuść wodę z kotła zaworem spustowym uprzednio zamykając zawory na zasilaniu i powrocie, odkręć nakrętkę i wyczyść sitko. Przy okazji za pomocą pompki lub kompresora mając otwarty zawór spustowy napompuj ciśnienia w naczyniu przeponowym do wartości 1 bar, po całej procedurze dopuść wody do kotła w wartości 1,5 bar, nadmiar powietrza wyjdzie z kotła po czym dopuść wody tak by na zimnym kotle było ciśnienie rzędu 1,2 - 1,4 bara.
    Pozdrawiam.
  • #7 21400980
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 630
    Kontrola ciśnienia w naczyniu przeponowym też wchodzi w zakres przeglądu. Serwisant coś zrobił poza odkurzeniem wymiennika i podpięciem analizatora?
  • #8 21401003
    resiak82
    Poziom 10  
    Tylko problem jest tego typu że nie można wyciągnąć tego sitka i to świadczy o tym że nigdy nie było do niego zaglądane. Przy próbie wyciągnięcia ułamało już mi się mocowanie od czujnika manometru. Dziś ma przyjść serwisant i zobaczyć, ale inny niż poprzedni "fachowiec"

Dodano po 4 [godziny] 49 [minuty]:

Był serwisant. Filtr wyciągnął ale niestety uległo zniszczeniu mocowanie czujnika manometru. Jeden wymiennik wyczyścił a drugi mówił że nadaje się do wymiany. Ciśnienie w naczyniu 0 bar i uzupełnił. Ogrzewanie ruszyło ale nie ma ciepłej wody. Serwisant nie wie dlaczego. Jutro ma jeszcze zobaczyć z ta woda inny serwisant jego kolega ponieważ ten co dziś robił musi wyjechać.
    Czy ktoś z kolegów wie co może być przyczyną że kocioł nie odpala przy włączeniu ciepłej wody?
    Zbliżenie na żebrowaną powierzchnię wymiennika ciepła z widocznymi śladami uszkodzeń i zabrudzeń.
    Zardzewiały wymiennik ciepła trzymany w dłoni.
    Osoba trzyma narzędzie przy uszkodzonym elemencie kotła na podłodze.
  • #9 21402112
    madyd
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Pewnie czujnik przepływu wody jest przytarty. (tzw. Turbinka). Jeżeli kręci się za wolno to może nie wzbudzić kotla w tryb grzania cwu. Mozna to latwo sprawdzić. Wystarczy wyjąć z bloku kontraktron i spróbować go wzbudzić poprzez szybkie kilkukrotne ruszanie czymś namagnesowanym przy szklance kontaktronu. (np. Śrubokretem)
  • #10 21402157
    resiak82
    Poziom 10  
    Gdzieś właśnie znalazłem na forum że może coś być z czujnikiem przepływu. Spuściłem wodę z kotła i go wyjąłem i przeczyscilem, ale nic to nie dało. Wcześniej jak kilkukrotnie się włączało wyłaczało wodę szybkim ruchem to załapało i leciała ciepła woda. Czy ten kontakton też się czyści i czy można go wyjąć bez spuszczania wody z kotła? Próbowałem go wyjąć jak miałem spuszczoną wodę ale wysunął się trochę i nie chciał dalej wyjść, a nie chciałem za bardzo na siłę ciągnąć
  • #11 21402166
    madyd
    Poziom 19  
    Kontraktron mozna wyjąć bez spuszczania wody. W tym modelu jest chyba wyciągany do góry. Co do czujnika przepływu to wyczyszczenie to jedno ale może być zatarta w środku turbinka którą napędza przepływająca woda. Jej impulsy muszą wzbudzić kontraktron.
  • #12 21402174
    resiak82
    Poziom 10  
    Ok tylko za bardzo nie rozumiem co to ta szklanka i jak to wzbudzić śrubokrętem 🙂
  • #13 21402192
    madyd
    Poziom 19  
    Proszę wyciągnąć kontraktron z bloku kotla. Wiesz gdzie on jest? Jak wygląda? Po jego wyjęciu z bloku przy caly czas podpiętej wtyczce wystarczy pomachać przy szklance kontraktronu czymś nagnesowanym odpowiednio szybko. Podeslij zdjęcia to podpowiem.
  • #14 21402198
    resiak82
    Poziom 10  
    Turbinka się dość swobodnie obracała. A ten kontrakton wychodzi ok 1 cm i dalej nie idzie
  • #15 21402203
    madyd
    Poziom 19  
    Jego wkłada się na wcisk więc powinien wyjść.

Dodano po 1 [minuty]:

Być może uszkodzony masz kontraktron.
  • #16 21402230
    resiak82
    Poziom 10  
    A można go jakoś sprawdzić? Spuściłem wodę to wyszedł gładko ale nie chce z powrotem wejsc
  • #17 21402239
    madyd
    Poziom 19  
    Można np multimetrem (ciągłością obwodu) po zbliżeniu magnesu styk kontraktronu powinien zadziałać i multimetr będzie piszczał. Podeslij zdjęcie kontraktronu
  • #18 21402249
    resiak82
    Poziom 10  
    Zdjęcie wnętrza urządzenia lub maszyny z kilkoma kablami i ręką trzymającą plastikowy element połączony z przewodami.
  • #19 21402273
    madyd
    Poziom 19  
    Po zbliżeniu magnesu do szkla kontraktronu styki powinny zostać zwarte. Przy tak wyjętym kontraktronie przy włączonym kotle szybko poruszaj czymś namagnesowanym. Tak zeby zasymulowac pracę turbinki (czujnika przeplywu). Jeżeli kociol odpali ooznaczaćto będzie ze problem leży po stronie tturbinki
  • #20 21402279
    resiak82
    Poziom 10  
    Serwisant dziś wszystko demontował ponieważ sitko z powrotu CO musiał wyciągnąć na stole. I wydaje mi się że ten kontrakton mógł odwrotnie wsadzić. Czy przy wciskaniu do obudowy ta szklanka dioda czy jak powinna być w stronę czujnika przepływu czy na zewnątrz?
  • #21 21402290
    madyd
    Poziom 19  
    Nie pamiętam ale tak na logikę raczej w stronę czujnika przeplywu. Sprawdź go tak jak mówię. Spróbuj go wzbudzić czymś namagnesowanym i będziesz wiedział czy jest sprawny czy nie.
  • #22 21402299
    resiak82
    Poziom 10  
    Może to być poprostu magnes?
  • #23 21402306
    madyd
    Poziom 19  
    Tak. Tylko trzeba nim szybko poruszac jak najbliżej szklanki kontraktronu
  • #24 21402333
    resiak82
    Poziom 10  
    Wsadziłem kontrakton odwrotnie i od razu zaczęło grzać wodę , ale na bardzo wysokich obrotach. Ciśnienie poszło do 2,3 w moment temp na kotle ponad 80 stopni i błąd 104. Błąd który występował przed dzisiejszym przyjazdem serisanta
  • #25 21402354
    madyd
    Poziom 19  
    Na pompie jest kondensator?
  • #26 21402370
    resiak82
    Poziom 10  
    Tak, jest. Teraz jest dobrze jak na razie, ale z kranu leci wrzątek nawet jak na kotle ustawie 35 stopni

Dodano po 2 [minuty]:

Pompa
    Załączniki:
    • Kocioł Ariston Genus - błąd 104 i 101, trzaskanie, wyciek z zaworu bezpieczeństwa IMG_8798.jpeg (883.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #27 21402377
    madyd
    Poziom 19  
    Sprawdz pojemność kondensatora. Powinien mieć 2uF. Z czasem wysycha. Jego pojemność spada i pompa nie pracuje tak jak powinna. Problem jest z odbiorem ciepła.
  • #28 21402392
    resiak82
    Poziom 10  
    To już jutro spróbuję sprawdzić. Dziękuję Ci bardzo za pomoc
  • #29 21402400
    madyd
    Poziom 19  
    Nie ma problemu. Polecam się. W razie czego kondensator ok. 10 zł na allegro. 🙂 On też może być powodem skoków ciśnienia.
  • #30 21403842
    resiak82
    Poziom 10  
    madyd napisał:
    Nie ma problemu. Polecam się. W razie czego kondensator ok. 10 zł na allegro. 🙂 On też może być powodem skoków ciśnienia.

Witam. Jedyny miernik jaki posiadam to ten. Zrobiłem pomiar kondensatora i taki wynik
    Załączniki:
    • Kocioł Ariston Genus - błąd 104 i 101, trzaskanie, wyciek z zaworu bezpieczeństwa IMG_8805.jpeg (1007.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Ariston Genus zgłaszał błędy 104 (zły przepływ) i 101 (przegrzanie), towarzyszyły temu trzaski oraz wycieki z zaworu bezpieczeństwa. Problemy pojawiały się przy odkręcaniu ciepłej wody i uruchamianiu ogrzewania, a ciśnienie na manometrze wzrastało do 2,3 bara, po czym następował spadek ciśnienia i błąd. Diagnostyka wskazała na możliwe przyczyny: puste naczynie przeponowe, uszkodzony kondensator rozruchowy pompy obiegowej (zmierzona pojemność 0,35 µF zamiast 2 µF), zatarty czujnik przepływu (turbinka) oraz potencjalne uszkodzenia na płycie głównej, w tym przekaźnika sterującego pompą. Czyszczenie filtrów i wymiennika ciepła, uzupełnienie ciśnienia w naczyniu przeponowym oraz wymiana kondensatora nie rozwiązały problemu całkowicie. Ostatecznie elektronika została naprawiona poprzez poprawę lutów i wymianę kondensatorów na płycie głównej, a przekaźnik pompy został zaplanowany do wymiany. Po tych działaniach kocioł pracował stabilnie bez błędów i skoków ciśnienia. Dodatkowo pojawiły się podejrzenia nieszczelności płytowego wymiennika ciepła, co może powodować wzrost ciśnienia i wycieki wody. Wskazano również na konieczność sprawdzenia poprawności montażu wymiennika (orientacja strzałki) oraz szczelności połączeń hydraulicznych pod kotłem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA