logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Okap Electrolux LFT769X - głośne buczenie na niskich obrotach, co zrobić?

donelbaron 20 Sty 2025 20:57 1386 25
  • #1 21402171
    donelbaron
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Hej, mam problem z okapem Electroluxa, potwornie buczy na niskich obrotach.
    Technik Electroluxa stwierdził, że nie wie, jak to naprawić i wpisał, że jest sprawny. Electrolux na tej podstawie mnie zbywa. Tu filmik, jak działa okap: https://youtu.be/J97mOaTCRgs. Szukam informacji, czy coś można z tym zrobić, czy to wada tego silnika, i w końcu jak on działa i jak jest sterowany, może ktoś wie?
    Widok wnętrza okapu Electrolux z wysuniętą elektroniką i okablowaniem. Zbliżenie na wewnętrzne podzespoły okapu, widoczne różnokolorowe przewody i elementy elektroniczne. Tabliczka znamionowa okapu Electrolux model LFT769X.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #2 21402235
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1589
    Kultury pracy odmówić mu nie sposób ^^ Silnik BLDC + falownik ... więc ciekawe! Gdyby coś było nie tak, to elektronika nie powinna pozwolić na pracę okapu.
  • #3 21402248
    donelbaron
    Poziom 15  
    Masz pomysł, w czym może być problem?
  • #4 21402253
    AsReeX
    Poziom 40  
    Hymm prawdę mówiąc nie wiem co możesz sprawdzić? Silnika ani falownika nie da się zmierzyć w domowych warunkach, a i podstawić coś na próbę to droga i ryzykowana impreza.
  • #5 21402258
    donelbaron
    Poziom 15  
    Co masz na myśli, przedstawić coś na próbę? Ten technik mówił, że już spotkał ten problem, wymieniał silnik i kondensator i nie pomogło. Czy według Ciebie to normalne, że on tak buczy przy pracy z falownikiem?
  • #6 21402265
    AsReeX
    Poziom 40  
    donelbaron napisał:
    ten technik mowił że już spotkał ten problem, wymieniał silnik i kondensator i nie pomogło

To ci bzdury naopowiadał, bo tam nie ma kondensatora, a prędkością obrotową steruje falownik.

Podaj PNC ^^

Ps. Chyba że majster się nie znał i filtr PZ to dla niego "kondensator" xD
  • #7 21402272
    donelbaron
    Poziom 15  
    Jest kondensator w środku, bo rozkręcałem tę obudowę, nawet po obudowie widać, że ma w środku obok silnika kieszeń ok. 5 x 3 cm, ale wyjąłem go (silnik z okapu), włączyłem i buczenie jest z środka silnika. Na silniku jest tylko napis MOD: A22178301

Tu małe video

A i na filmie widać, że jest kondensator.
  • #8 21402282
    AsReeX
    Poziom 40  
    Majster nie video tylko PNC ... co ten Electrolux znów wymyślił xD
  • #9 21402287
    donelbaron
    Poziom 15  
    PNC 942 022 426
  • #10 21402296
    AsReeX
    Poziom 40  
    HOOD - FOAM BLOWER SUPPORT

DESCRIPTION:
    Remove the foam support of blower inside the motor

REASON:
    The foam support inside the blower, if not removed, can generate a malfunction of the hood: noise, vibration,
    motor blocked, no airflow, no extraction, no change of the speed, burn smell, etc…

Ilustracja pokazuje procedurę usunięcia piankowego wsparcia z dmuchawy w silniku.
  • #11 21402300
    donelbaron
    Poziom 15  
    Proszę Cię, serio myślisz, że tego nie wyjąłem? Widziałeś wideo? Ja rozkręciłem obudowę tego silnika.
  • #12 21402305
    AsReeX
    Poziom 40  
    To jedyna "mądra" informacja w dokumentacji :)

Generalnie silnik jest drogi, moduł jest jeszcze droższy, okap do "cudu" myśli technicznej nie należy. Oddaj do sklepu i kup coś normalnego, bo eksperymenty w wymianę czegokolwiek mijają się z celem.

Inna sprawa jest taka, że być może tak nieprzyjemna praca jest całkowicie normalna, niemniej podobnego zgłoszenia jeszcze nie mieliśmy xD
  • #13 21402317
    donelbaron
    Poziom 15  
    No reklamacja producenta nic nie dała, Electrolux mi napisał parę razy, żebym spadał. Sklep nie chce zwrotu, bo minęło za dużo czasu (długo leżało w pudełku). Tydzień temu użyłem reklamacji na bazie rękojmi, to wygenerowało ponownie wizytę technika Electroluxa, która odbędzie się pojutrze, i szukam informacji, jak mam się z nim obejść, żeby to sobie wziął.
  • #14 21402341
    AsReeX
    Poziom 40  
    Co Ja ci mam napisać?

AsReeX napisał:
    Inna sprawa jest taka, że być może tak nieprzyjemna praca jest całkowicie normalna, niemniej podobnego zgłoszenia jeszcze nie mieliśmy xD

Tak jak wyżej ^^ pracą silnika steruje falownik więc kultura pracy jest fatalna xD

Hymm zostaw go włączony na dwie lub trzy godziny, w najlepszym przypadku spali się silnik lub falownik, a w najgorszym będzie działać nadal, bo tak właśnie buczeć sobie ma xD
  • #15 21403042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21403131
    donelbaron
    Poziom 15  
    Zrzut ekranu z analizatora widma dźwięku pokazujący wykres częstotliwości od 70 Hz do 3,7 kHz z pikami przy 107 Hz, 495 Hz i 722 Hz oraz głośnością 60,6 dB.

Mi to nic nie mówi, to o czym mysłałem to kupno sterownika silnika BLCD i uruchomienie go czymś innym niz falownikiem oryginalnym z obudowy (nie wiem tylko jakie napięcia i w ogole jak wyglada wysterowanie , chyba musial byc oscyloskopem sprawdzic to co jest teraz).

Chicałbym zrozumiec czy ten problem jest związany z samym silnikiem czy z jego wysterowaniem.
    Odgłos z pewnościa pochodzi z samego środka silnika. Widać to na nagraniu ktore wrzuciłem pare postów wyżej.
  • #17 21403162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21403180
    donelbaron
    Poziom 15  
    Wykresy spektrogramu dźwiękowego na ekranie urządzenia.
    prosze, masz jakies wskazówki co mogę jeszcze zrobic ? co sadzisz żeby go uruchomic na innym sterowniku ?
  • #19 21403449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21404081
    donelbaron
    Poziom 15  
    Wykres spektrogramu przedstawiający poziomy dźwięku w decybelach (dB) w różnych częstotliwościach (Hz). Widmo częstotliwości dźwięku z sygnałem na 258 Hz. Wykres analizujący poziomy dźwięku w decybelach w różnych częstotliwościach. Widmo dźwięku z wykresem częstotliwości w aplikacji na smartfona.

No to załączam jeszcze 4 różne prędkości, wygląda na to, że buczenie jest cały czas na wszystkich prędkościach i doświadczalnie też mi się tak wydawało.

Zastanawiam się, jak to jest sterowane, czy tam lecą prostokąty, czy jakiś PWM, a może sterowanie wektorowe. Co polecasz z najtańszych rzeczy do zmierzenia sygnału, który steruje tym silnikiem?
  • #21 21404115
    AsReeX
    Poziom 40  
    Panowie szczerze? Czy to jest "warte" zachodu? Nie wiadomo jaki to silnik (CIM, BLDC, PMSM), nie wiadomo jakim napięciem zasilany, nie jest znana częstotliwość pracy ani parametry komutacji etc. Nawet po ustaleniu tego wszystkie pogrzebny będzie zewnętrzny falownik na ewentualny test i a tak może się okazać, że po prostu "tak właśnie ma być".
  • #22 21404121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21404132
    donelbaron
    Poziom 15  
    AsReeX napisał:
    Panowie szczerze? Czy to jest "warte" zachodu? Nie wiadomo jaki to silnik (CIM, BLDC, PMSM), nie wiadomo jakim napięciem zasilany, nie jest znana częstotliwość pracy ani parametry komutacji etc. Nawet po ustaleniu tego wszystkie pogrzebny będzie zewnętrzny falownik na ewentualny test i a tak może się okazać, że po prostu "tak właśnie ma być".

na silniku jest 220-240V 50Hz 260W prawdopodobnie jest jak ledo99 mówi
    ledo99 napisał:
    zastanawiam się czy nie ma tam po prostu triaka który steruje grupowo silnik wybierając pełne okresy i zakładając że bezwładność wirnika załatwi sprawę...
    myśle że narazie możemy wstrzymać dalsze domysly, dam znać jutro co powie serwis , jak mnie zleja to zamówie oscyloskop usb do zmierzenia tego i wtedy się podziele pomiarami.
  • #25 21477683
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    "tak właśnie ma być"

To nie cud myśli technicznej i wystając stosunkowo niewielkie pieniądze trzeba o tym pamiętać.
  • #26 21494230
    donelbaron
    Poziom 15  
    w końcu po tych paru miesiącach elektrolux wystawił mi zaświadczenie : "Niniejszym oświadczamy, że naprawa nie była możliwa do wykonania.
    Dokument ten upoważnia do uzyskania rozliczenia w punkcie zakupu urządzenia." Moze polecicie mi jakiś inny sprzęt do 2500 okap 90 T ktory ma regulowane obroty i nie buczy na niskich. w sumie tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Okap Electrolux LFT769X generuje głośne buczenie na niskich obrotach, co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania silnika i sterowania. Silnik to BLDC z falownikiem, a prędkość obrotowa jest regulowana elektronicznie, bez kondensatora w klasycznym rozumieniu, choć użytkownik zauważył obecność elementu przypominającego kondensator. Technik Electroluxa nie potrafił rozwiązać problemu i potwierdził sprawność urządzenia, co producent podtrzymał, odmawiając reklamacji. Analizy akustyczne i pomiary widma dźwięku wskazują na obecność harmonicznych i możliwy rezonans mechaniczny lub problemy z uzwojeniami silnika. Próby wymiany silnika i elementów sterujących nie przyniosły efektu. Dyskusja sugeruje, że buczenie może być cechą charakterystyczną tego modelu lub wadą fabryczną, jednak brak jest potwierdzonych przypadków podobnych zgłoszeń. Użytkownik rozważa zakup oscyloskopu USB do analizy sygnałów sterujących oraz ewentualną wymianę sterownika silnika BLDC. Ostatecznie Electrolux wystawił zaświadczenie o niemożności naprawy, umożliwiające rozliczenie w punkcie zakupu. Wątpliwości budzi jakość i kultura pracy okapu, a użytkownik poszukuje rekomendacji na inny model okapu do 2500 zł z regulacją obrotów i cichą pracą na niskich prędkościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA