logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik obrotów z Arduino na ESP z czujnikiem Halla A3144 wyświetlaczem ; LM393

sznickers 21 Sty 2025 22:39 1683 20
REKLAMA
  • #1 21404038
    sznickers
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam,
    kolega Waldek zrobił fajny licznik obrotów na Arduino z użyciem czujnika Halla A3144 z softem.
    Film jest na YT
    https://www.youtube.com/watch?v=nO3DbYL_3vQ&a...vNgj2g_rZfk9Tht4AaABAg.994sViAIPI9ADUeQknJiDE
    Pytanie moje jest takie, bo ja obecnie bazuję na ESP, czy jest możliwe w jakiś nietrudny sposób wgrać ten soft do ESP? Albo w "rules" albo jako skrypt w domoticzu. W domoticzu są skryptu LUA, dz vents, blockly, python. Czy da się to w jakiś nietrudny sposób przekonwertować ? Jak nie to Zrobię to na Arduino i jakoś spórbuję połączyć się z Domoticzem.
    wsad do arduino:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dodano po 4 [minuty]:

Kupiłem też : Moduł czujnik halla hallotron A3144 Arduino, ale czy bez pisania skryptów - w czym jestem słaby- da się uzyskać pomiar ilości obrotów ? W połączeniu z ESP
    Moduł czujnika Halla A3144 dla Arduino
  • REKLAMA
  • #3 21404337
    sznickers
    Poziom 11  
    dziękuję Iftri, jak wgram, sprawdzę, dam znać, zamówię elementy na ali.
  • REKLAMA
  • #4 21405428
    sznickers
    Poziom 11  
    Wrzuciłem soft na ESP8266 ale widzę, że ciasno :)-czekam na ESP32
    Interfejs użytkownika ESP Easy Mega z kodem przekraczającym limit tekstu.
  • #5 21406001
    sznickers
    Poziom 11  
    Widok ekranu konfiguracji z ustawieniami czujników, w tym licznik impulsów i wejście analogowe.
    Kombinuję w drugą mańkę, mam ten gotowy moduł z czujnikiem Halla: A3144E, Komparator: LM393, Sygnał: cyfrowy, analogowy. Nie wiem jak ustawić, bo count, total i time nic się nie zmienia.
    Zrzut ekranu konfiguracji urządzenia ESP Easy Mega z ustawieniami licznika impulsów.

Dodano po 6 [godziny] 42 [minuty]:

Moduł z czujnikiem Halla A3144E i płytka mikrokontrolera połączone przewodami.
    Układ elektroniczny z czujnikiem Halla A3144E i komparatorem LM393.
    Udało mi się to uruchomić. Nie wiem po co jest ten "Time", czy to wykorzystać i jak. Na pewno ważny jest odpowiedni montaż magnesu wzgledem czujnika. Działa.
  • REKLAMA
  • #6 21416018
    sznickers
    Poziom 11  
    Dotarł mi wyświetlacz, podłączyłem czujnik Halla, wgrałem ten zmieniony soft na ESP. Wgrałem go na ESP32 i nie działa-tzn nie wyświetla na wyswietlaczu obrotów itp.

• #7 21416080
    iftri
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Czy na wyświetlaczu cokolwiek widać, czy świeci się może trzeba kontrast dostroić, Pod jakie piny został podpięty w ESP 32 (SDA – domyślnie GPIO21, SCL – domyślnie GPIO22)? Ten wyświetlacz nie jest na 5V? Esp32 daje 3v3,.
  • #8 21416089
    sznickers
    Poziom 11  
    Sprawdzałem wyświetlacz poprzez wyświetlanie pomiarów innych czujników [....#...]. Kontrast ustawiłem. Wyświetlacz podłączyłem (zasilanie) do pinu 5v naturalnie to VIN (bo przeszedłem na płytkę ESP32W32room) albo VBUS dla esp32S2 mini . SDA SCL jak na obrazku
    Ekran konfiguracji ESP Easy Mega z ustawieniami urządzeń i portów GPIO.
  • #10 21416616
    sznickers
    Poziom 11  
    Mówisz, żeby podłączyć SCL, SDA pod GPIO21,22 ? Tam jest opcja podłączenia pod kilka różnych pinów te kanały i tak zrobiłem. Myślisz, ze jak zmienię na te piny będzie ok ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21416663
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    sznickers napisał:
    nie działa-tzn nie wyświetla na wyświetlaczu obrotów itp.

@sznickers ponownie próbujesz pożenić dwa różne "systemy walutowe".
    Próbujesz program arduino uruchomić w RULES espeasy. RULES to wewnętrzny interpreter stworzony na potrzeby espeasy i jest to jakby własny "język" programowania.
    Takie mieszanie składników dobre jest tylko przy gotowaniu bigosu :)

... albo wgrywasz czysty .ino ...albo espeasy i prawidłowy skrypt reguł.

https://www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?t=3476&start=10

Jak zwykle - dokumentacja i google "espeasy rpm meter"
  • #13 21416711
    sznickers
    Poziom 11  
    starob dzięki, chętnie słucham Twoich uwag, masz wiedzę i doświadczenie, a ja jestem prosty mechanik :) (nie ten samochodowy). Chętnie przerobię tamtą lekcję z letscontrolit.
    iftri zmieniłem piny SCL i SDA na 21 i 22, ale też nie poszło. Wyświetlacz świeci, ale tylko na zielono.
    Zrzut ekranu z interfejsu ESP Easy Mega pokazujący listę urządzeń z nazwami, portami i wartościami GPIO.
  • #14 21416730
    starob
    Poziom 29  
    sznickers napisał:
    Wyświetlacz świeci, ale tylko na zielono.

Magistrala I2C zawsze wymaga 2 zewnętrznych rezystorów podciągających dla linii SDA i SCL.
    Być może, wystarczy dla GPIO włączyć wewnętrzny pullup? (większość "poradników" używa tylko wewnętrzny").
    Najpierw uruchom sam wyświetlacz wgrywając jakieś arduino demo, gdy będziesz pewien, że sprzęt działa dobrze - wgrasz espeasy.
  • #16 21416743
    sznickers
    Poziom 11  
    Zrzut ekranu z ustawieniami ESP Easy Mega na zakładce Devices z konfiguracją licznika impulsów.
    zmieniłem na pull up, też nic. Wyświelacz działa bo testowałem go na innym skrypcie, jak włączam bądź wyłączam ESP pojawia się napis ESP Easy.

Dodano po 3 [minuty]:

Wyświetlacz LCD pokazujący wartości: 3158 W i 9.051/min, podłączony do urządzenia Siemens.

gdy włącze skrypt LUA z domoticza od innych czujników ładnie działa
  • #17 21416752
    starob
    Poziom 29  
    sznickers napisał:
    jak włączam bądź wyłączam ESP pojawia się napis ESP Easy.

Tyle dobrze :)
    tip.. W espeasy jest w narzędzia > interfejsy > skaner I2c, pozwala sprawdzić czy urządzenie jest wykrywane.
    Co i jak usiłujesz wyświetlić?.. bo nie bardzo wierzę, że już się uporałeś z regułami. Więcej info!
  • #18 21416781
    sznickers
    Poziom 11  
    Taaak, jest takie narzędzie, to już łumiem :)
    Zrzut ekranu z interfejsu użytkownika ESP Easy Mega, pokazujący używane adresy I2C oraz obsługiwane urządzenia.
    Zrzut ekranu interfejsu ESP Easy Mega z zakładką „Devices” pokazującą listę zadań i urządzeń.
    chodzi o skrypt, który wgrałem do Rules, kolega iftri zrobił zmianę tego skryptu z arduino na esp, wgrałem go do rules i nie hula

Dodano po 5 [minuty]:

Przyszedł mi pomysł do głowy jak to zrobić w domoticzu i potem pomiar wysłać do esp32, ale cały numer polegał na tym, żeby wyeliminować pośrednika jakim jest malina, wifi itd, a do maliny ewentualnie mogły by mi wpływać pomiary i rejestr. Ale fajnie, jakby to zadziałało, chyba, że do esp wgram ten skrypt Arduino i też będzie, wtedy zamiast esp easy jaką aplikację, program trzeba zainstalować, żeby to było na Arduino ? Bo rozumiem, że można do esp wgrać arduino.
  • #20 21416796
    starob
    Poziom 29  
    sznickers napisał:
    kolega iftri zrobił zmianę tego skryptu z arduino na esp, wgrałem go do rules i nie hula

Nawet nie czytasz (lub nie rozumiesz) tego co napisałem! To co zrobił @iftri to jest skrypt arduino do bezpośredniego wgrania na ESP zamiast espeasy.
    Wgranie tego do rules nie zadziała, bo espeasy tego nie rozumie.

Jeszcze raz, użyj tego poradnika i nie mieszaj dwóch różnych rozwiązań.
    https://www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?t=3476&start=10

p.s. Przeglądam jeszcze twoje fotki.
    Który sygnał z czujnika, A czy D masz podłączony do GPIO esp? (bo kabelki masz na obu)
    Czy jak kręcisz tym magnesem to mruga ci LED DOUT?

Pytam tak na przyszłość :)
  • #21 21418217
    sznickers
    Poziom 11  
    W module halla kabel sygnałowy mam podłączony do D0 i ESP liczy ilość obrotów i ilość obr/min --> tak +/- bo oczywiście wymaga to jeszcze skalibrowania. Dioda na module halla gdy przykładam magnes lub wiatrak z magnesem mruga, tak lub świeci w sposób ciągły jak są obroty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konwersji oprogramowania licznika obrotów z Arduino na platformę ESP, z wykorzystaniem czujnika Halla A3144 oraz wyświetlacza LCD. Użytkownicy dzielili się kodem, wskazówkami dotyczącymi podłączenia oraz problemami z wyświetlaniem danych na ESP32. Zauważono, że istotne jest prawidłowe podłączenie pinów SDA i SCL oraz użycie rezystorów podciągających dla magistrali I2C. Użytkownicy testowali różne konfiguracje, a także omawiali kwestie związane z zasilaniem wyświetlacza oraz kalibracją czujnika. Wskazano, że wgranie kodu Arduino bezpośrednio na ESP32 jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego przygotowania środowiska Arduino IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA