logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Thelia Condens 25A: czy musi przerywać grzanie c.o.?

lisz 22 Sty 2025 15:19 531 7
REKLAMA
  • #1 21404782
    lisz
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Mam kocioł 2-funkcyjny Saunier Thelia Condens 25A (bez zasobnika na wodę). Krótka wersja pytania: czy ten kocioł musi przerywać na chwilę ogrzewanie c.o. po zamknięciu kranu z ciepłą wodą?

Wersja ze szczegółami: próbuję ustawić kocioł tak, aby praca w trybie c.o. była możliwie nieprzerwana. Udało mi się ogarnąć krzywą grzewczą, temperaturę zasilania c.o. i wszystkie rzeczy z tym związane - kocioł praktycznie cały dzień mógłby pracować bez przerw, gdyby nie odkręcało się ciepłej wody. Ogarnąłem też problem, że przy gwałtownym otwarciu zimnej wody kocioł przerywał na chwilę ogrzewanie - pomogło przestawienie d.88 (opóźnienie załączenia ciepłej wody) z 0 na 1. Zapewne dzięki temu kocioł ignoruje krótkie zawirowania ciśnienia.

Ostatnia rzecz, którą chciałbym wyeliminować, to żeby kocioł nie wyłączał na chwilę palnika po zakręceniu ciepłej wody. Cały czas chodzi o sytuację, że grzeje on c.o.:
    - gdy odkręcam ciepłą wodę, kocioł płynnie przechodzi do jej grzania (moc wzrasta, pompa załącza tryb overrun)
    - gdy zakręcam ciepłą wodę, to już nie ma płynnego powrotu do c.o., tylko kocioł wyłącza palnik (i chyba też pompę) na kilkanaście-kilkadziesiąt sekund (wydaje mi się, czas zależy od tego, ile razy w krótkim okresie ciepła woda była otwierana i zamykana).

Czy da się temu jakoś zaradzić, aby kocioł płynnie przechodził z grzania c.o. c.w.u na grzanie tylko c.o.? Myślałem, żeby d.70 (ustawienie eksploatacyjne zaworu 3-drożnego) spróbować przestawić na pozycję 2 (praca równoległa), ale nie mam w ogóle dostępu do opcji d.70 (przeskakuje z d.69 na d.71).
  • REKLAMA
  • #2 21404955
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Ciepła woda to priorytet przy jednofunkcyjnym czy dwu funkcyjnym, kocioł się wyłącza przed trybem CO bo schładza wężownicę/blok, która nagrzała się podczas przygotowywania CWU. Masz zawór zwrotny na zimnej wodzie przed kotłem?
  • REKLAMA
  • #3 21405115
    lisz
    Poziom 9  
    @PchlaW81 Rozumiem, myślałem, że mógłby płynnie przechodzić, ale to co napisałeś tłumaczy zachowanie. Zaworu nie mam, tylko prosty filtr mechaniczny. Sądzisz, że taki zawór mógłby ograniczyć wyłączenia palnika?
  • #4 21405448
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Zawor zwrotny powinien byc na zimnej wodzie przed kotlem lub na cieplej za kotlem, jezeli go nie ma, powiedzmy korzystasz z zimnej wody robi sie roznica/spadek cisnienia , ktora moze sie w malej ilosci wycofac z kotla powodujac ruch, wiec kociol moze dostac sygnal, ze nalezy podgrzewac wode, nie dzieje sie tak zawsze ale to czeste przypadki, zreszta, mozesz sobie sprawdzic, obserwuj kociol i otworz nagle ostro zimna wode w umywalce, wannie czy kuchni zimna wode i zobacz czy kociol wtedy przejdzie na tryb podgrzewania, jak tak to trzeba zwrotny dolozyc

Ten kociol na cwu ma funkcje komfort i eco? Jezeli tak to czy funkcja komfort jest wylaczona?
  • #5 21405649
    lisz
    Poziom 9  
    @PchlaW81 Odnośnie komfort/eco, te słowa padają w instrukcji przy ustawieniu "Tryb pracy pompy" (d.18):
    1 = komfort, pompa pracująca ciągle
    3 = Eco, przerywany tryb do odprowadzenia ciepła resztkowego po podgrzewaniu wody przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło
    Mam ustawione na 1, czyli tę funkcję komfort mam włączoną.

Tam jest jeszcze jedno ustawienie, chyba powiązane: "Rodzaj wybiegu pompy, pompa 2-stopniowa".
    0 = tryb palnika stopień 2, rozruch/wybieg pompy stopień 1
    1 = tryb ogrzewania i rozruch / wybieg pompy stopień 1, przygotowanie ciepłej wody stopień 2
    2 = tryb ogrzewania automatyczny, rozruch / wybieg pompy stopień 1, przygotowanie ciepłej wody stopień 2
    3 = stopień 2
    Mam to ustawione na 2.

Odnośnie zimnej wody, to miałem ten problem przy spuszczaniu wody w WC na dole, gdzie jest kocioł: przerywało to pracę ogrzewania na ok. 30 sekund. Ale włączyłem opcję "opóźnienie 2 s zapłonu w trybie przygotowania ciepłej wody" i to pomogło. Czyli już wiem, że ten zawór muszę zainstalować.
  • REKLAMA
  • #6 21406465
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ostre uderzenie wody jak napełnianie WC i pewnie podciągało z kotła, czuł ruch i się załączał, ale ogarnąłeś to. Powyższe ustawienia co podawałeś to dotyczy CO. Wybieg pompy to praca pompy po wyłączeniu palnika np. sterownik przekazał że osiągnięto zadaną temperaturę w pomieszczeniach, palnik się wyłącza ale pompa ciągle pracuje, standardowo to jest chyba 5 minut, można to zmieniać, w zależności czy chcesz aby Ci woda w grzejnikach i rurach stygla, czy aby pompa tą ciepłą wodę jeszcze mieszała, ja mam np. 16 minut ustawione.
  • REKLAMA
  • #7 21406787
    lisz
    Poziom 9  
    @PchlaW81 Dzięki. Czyli końcowy wniosek, że po c.w.u. palnik musi się wyłączać, aby ostudzić wężownicę/blok, bo chodził z maksymalną mocą.
  • Pomocny post
    #8 21407067
    PchlaW81
    Poziom 31  
    lisz napisał:
    @PchlaW81 Dzięki. Czyli końcowy wniosek, że po c.w.u. palnik musi się wyłączać, aby ostudzić wężownicę/blok, bo chodził z maksymalną mocą.

tak i to samo jest w jednofunkcyjnym, jak grzeje bojler np. z maks mocą 75 stopni no to się od razu na CO nie przełączy, miesza miesza, wystudza i dopiero rusza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące kotła 2-funkcyjnego Saunier Thelia Condens 25A, zastanawiając się, czy kocioł musi przerywać ogrzewanie centralnego ogrzewania (c.o.) po zamknięciu kranu z ciepłą wodą. Odpowiedzi wskazują, że kocioł wyłącza palnik, aby schłodzić wężownicę, co jest normalnym działaniem. Użytkownik próbował zminimalizować przerwy w pracy kotła, dostosowując ustawienia, takie jak opóźnienie załączenia ciepłej wody oraz tryb pracy pompy. Zawór zwrotny na zimnej wodzie może pomóc w ograniczeniu wyłączeń palnika, gdyż zapobiega spadkom ciśnienia, które mogą powodować niepożądane przełączenia trybów. Użytkownik potwierdził, że po zamknięciu ciepłej wody palnik musi się wyłączyć, aby schłodzić wężownicę, co jest zgodne z zasadami działania kotłów dwu-funkcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA