logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak odbioru MUX-8 w Kędzierzynie-Koźlu, antena VAYOX Digital720combo, dekoder THT808

ArcziZMZ 23 Sty 2025 09:20 555 8
REKLAMA
  • #1 21405824
    ArcziZMZ
    Poziom 6  
    Witam,
    mam problem, może jest ktoś, kto mi pomoże z odbiorem MUX-8 w woj. opolskim, w którym z miejsca Chrzelice są nadawane wszystkie MUX-y oprócz MUX-8, który jest z innego miejsca - Góra Św. Anny. Odbieram w Kędzierzynie-Koźlu. Posiadam antenę dookólną VAYOX Digital720combo oraz dekoder Thomson THT808. Mimo automatycznego skanowania wyszukuje 98 programów, w tym czeskie, ale nic z MUX-8. Gdy próbuję ręcznie, to mogę przeszukać kanały 21-60, choć MUX-8 jest nadawany u nas na kanale 6 (184,5 MHz), mimo że w specyfikacji dekodera jest dokładnie napisane:
    Tuner:
    Front End: DVB-T2, UHF & VHF Tuner
    Częstotliwość wejściowa: 174-230 MHz (VHF) i 470-790 MHz (UHF).

Nie wiem, jak sprawdzić, czy to antena nie odbiera tego sygnału, czy dekoder nie potrafi tego zdekodować. Robię to i pomagam swojemu dziadkowi i staram się nie naciągnąć go na duże koszty. Może ktoś ma jakiś pomysł, co jest przyczyną?

AI: Czy możesz opisać, jak jest ustawiona i zorientowana antena VAYOX Digital720combo? Czy jest skierowana w stronę Góry Św. Anny?
    Jest to antena 360 stopni, ale jest ustawiona w kierunku północno-zachodnim, tak jak są zlokalizowane nadajniki od Kędzierzyna-Koźla, czyli Chrzelice (PN-ZACH) oraz Góra Św. Anny (PN).
    AI: Czy w okolicy anteny znajdują się jakieś przeszkody, takie jak budynki, drzewa lub inne obiekty, które mogą wpływać na odbiór sygnału?
    Antena jest na maszcie na wysokości powyżej linii dachu domku jednorodzinnego (ok. 8-10 m).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21406052
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    ArcziZMZ napisał:
    dekoder Thomson THT808. Mimo automatycznego skanowania wyszukuje 98 programów, w tym czeskie, ale nic z MUX-8. Gdy próbuję ręcznie, to mogę przeszukać kanały 21-60, choć MUX-8 jest nadawany u nas na kanale 6 (184,5 MHz)
    ArcziZMZ napisał:
    Nie wiem, jak sprawdzić, czy to antena nie odbiera tego sygnału, czy dekoder nie potrafi tego zdekodować

Być może masz soft, który nie obsługuje VHF. Spróbuj zrobić aktualizację przez USB - https://www.mythomson.com/pl_pl/odbiornik-98-pl-pl/terrestre/tht808-5654 (plik na dole strony).
    Nie dość że Thomson wypuścił na polski rynek dekoder z zablokowanym VHF, to o ile dobrze pamiętam, tłumaczenie menu na język polski jest czasem niezrozumiałe i jest problem z poprawnym ułożeniem kanałów wg LCN.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21407020
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    To ręczne strojenie.
    Może jest przełącznik (opcja wyboru) UHF/VHF - powinien być na ekranie ręcznego strojenia -
    ale może jest w innym miejscu Menu?
    Poszukaj - czasem opcje Menu mają dziwne, mylące nazwy

Edit:
    Zapomniałem o jednym.
    Podłącz antenę bezpośrednio do TV i na ręcznym znajdź kanał 6 i zobacz jaki jest sygnał i puść strojenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21407345
    _kli_
    Poziom 41  
    nazaspie napisał:
    Może jest przełącznik (opcja wyboru) UHF/VHF - powinien być na ekranie ręcznego strojenia -
    ale może jest w innym miejscu Menu?

Nie ma przełącznika. Miałem chyba 2 takie Thomsony "w rękach" i obydwa nie miały. Przekopałem menu i nie znalazłem. Z informacji dostępnych w sieci wynika, że problem rozwiązuje aktualizacja oprogramowania lub zmiana kraju, np. na Włochy. Niestety tej drugiej metody nie miałem okazji zweryfikować.
  • Pomocny post
    #5 21407372
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Jak co, to możesz zmontować sobie coś takiego i podłączyć w miejscu strzałki:

przejście
    https://www.dipol.com.pl/przejscie_wtyk_f_-_gniazdo_antenowe_E8270.htm

rozgałęźnik
    https://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm

cztery eFki i dwie wtyczki
    https://www.dipol.com.pl/zlacze_f_nakrecane_7_2_mm_z_uszczelka_E8016.htm
    https://www.dipol.com.pl/przejscie_gniazdo_f_-_wtyk_antenowy_E8260.htm

I dwa kawałki kabla antenowego ile tam trzeba długości.
    W ten sposób rozgałęzisz sobie sygnał z anteny na dekoder i TV.
    Przez głowicę w TV będziesz oglądał mux8 a z dekodera pozostałe.
    Tylko będziesz musiał przełączać źródła z TV na HDMI - drobny kłopot

Schemat połączenia anteny z telewizorem za pomocą kabla i wtyków.
  • REKLAMA
  • #6 21409974
    ArcziZMZ
    Poziom 6  
    Hej,
    dzięki za wszystkie odpowiedzi, faktycznie chodziło na pewno też o "soft" dekodera i temat najpewniej rozwiązany, dostałem odpowiedź od polskiego serwisu producenta, wysłałem i czekam na powrót dekodera.
    Tutaj odp:

Dzień dobry,
    posiadany przez Pana dekoder należy dostarczyć do naszego serwisu celem wgrania nowego oprogramowania (usługa w ramach gwarancji).
    BIRNO Sp. z o.o.
    ul. Brzezińska 51
    92-111 Łódź
    Można dostarczyć osobiście bądź przesyłką kurierską. Do przesyłki należy dołączyć dowód zakupu oraz opis usterki.
    Po wgraniu nowego oprogramowania dekoder zostanie do Pana odesłany (bądź zostanie Pan poinformowany o możliwości odbioru).

Pozdrawiam
    M****** B********
  • Pomocny post
    #7 21410085
    _kli_
    Poziom 41  
    Mogłeś zrobić to sam, przy pomocy pliku który ci wyżej podałem. Wystarczyło zgrać go na pendriva, podłączyć do dekodera, 5 minut i miałbyś dekoder zaktualizowany. Niepotrzebny problem z wysyłką i z oczekiwaniem na sprzęt. No, ale zrobiłeś, jak zrobiłeś. :-(
  • #8 21412105
    ArcziZMZ
    Poziom 6  
    Pewnie masz rację, tylko niestety jestem we Wrocławiu i jechać znowu do dziadka 160 km do Kędzierzyna i z powrotem nie kalkulowało się pieniężnie i czasowo do 18 zł na kuriera, a dziadek by tego nie ogarnął niestety przy jego 90 latach :) Pozdrawiam
    P.S. U siebie na pewno bym sam to ogarnął, popieram Cię ;)
  • #9 21418600
    ArcziZMZ
    Poziom 6  
    Aktualizacja oprogramowania dekodera do najnowszej wersji rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odbiorem MUX-8 w Kędzierzynie-Koźlu, korzystając z anteny VAYOX Digital720combo oraz dekodera Thomson THT808. Mimo automatycznego skanowania, dekoder nie wykrywał MUX-8, który nadaje na kanale 6. Użytkownicy zasugerowali aktualizację oprogramowania dekodera, co mogło rozwiązać problem z obsługą VHF. Po konsultacji z serwisem producenta, użytkownik zdecydował się na wysłanie dekodera do serwisu w celu wgrania nowego oprogramowania. Ostatecznie, aktualizacja oprogramowania rozwiązała problem z odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA