logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do konwersji plików MIDI/MP3 na nuty - rekomendacje?

kotlet 13 Gru 2005 20:34 30777 8
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2080779
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Z MIDI nie ma problemu, bo to z definicji jest zapis nutowy - wystarczy jakikolwiek edytor plików MIDI. Profesjonalny program do zapisu nutowego to np. Sibelius.

Odnośnie MP3 to już gorsza sprawa, bo owszem są wynalazki konwertujące MP3 na MID, ale cudów się nie osiągnie. Odsyłam do google.pl - wpisz "MP3 to MID" albo "MP3 to MIDI"
  • REKLAMA
  • #3 2080867
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    No nie przesadzaj, może od razu cała partytura z utworu mp3 ?
    Przydałoby się trochę myślenia, co to jest zapis nutowy i zapis mp3, porównaj sobie a potem zadawaj pytania !
  • #4 2080932
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    kotlet -wyciaganie zapisu nutowego z MP3 przypomina rozpoznawanie kolejnosci wykonania, ilosci i rodzaju skladnikow tortu urodzinowego. Nie da sie.
  • REKLAMA
  • #5 2105401
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Cześć. Znakomity program do pisania nut i odgrywania ich za pomocą
    midi to Finale. Pisze również nuty z pliku midi lub bezpośrednio z instrumentu, ale z wav lub mp3 praktycznie się nie da. Widziałem jeden taki program, nie pamiętam jaki, ale to co on robił to była masakra.
  • #6 2105409
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam,
    kw48 napisał:
    (...) ale z wav lub mp3 praktycznie się nie da. Widziałem jeden taki program, nie pamiętam jaki, ale to co on robił to była masakra.

Chyba piszesz o Composer.
  • REKLAMA
  • #7 2105424
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Program do pisania nut to FINALE, a nie Composer. Wiem dokładnie,
    bo go mam i używam czasem. A ten do konwersji, to jak pisałem,
    nie wiem.
  • #9 2105818
    misk
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ciekawe czy ten program nie zglupieje jak usłyszy akord:) hehe

Podsumowanie tematu

✨ Konwersja plików MIDI na zapis nutowy jest stosunkowo prosta, ponieważ MIDI to format oparty na zapisie nutowym i można go edytować za pomocą dowolnego edytora MIDI. Profesjonalne programy do zapisu nutowego, takie jak Sibelius czy Finale, umożliwiają tworzenie i edycję nut z plików MIDI lub bezpośrednio z instrumentu. Natomiast konwersja plików MP3 na nuty jest znacznie trudniejsza i obecnie nieosiągalna w pełni automatyczny sposób. Istnieją programy próbujące konwertować MP3 na MIDI, np. WIDI, jednak ich efekty są ograniczone i często nieprecyzyjne, zwłaszcza w przypadku złożonych dźwięków, takich jak akordy. W dyskusji podkreślono fundamentalne różnice między formatami MP3 (zapis dźwięku) a MIDI (zapis nutowy), co wpływa na trudności w automatycznej transkrypcji nutowej z plików audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA