logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 1.6 16V 110KM - Jak sprawdzić uszkodzony MAP sensor 3-pinowy?

rafica2 23 Sty 2025 20:05 1041 6
REKLAMA
  • #1 21406773
    rafica2
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Mam pytanie od nośnie Map sensoru w renault 1.6 16v 110km miernik ustawiłem na omy żeby porównać parametry bo mam 2 czujniki są 3 pinowe i jeden pokazywał wartości a 2 nie pokazywał czyli ten co nie pokazywał jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #2 21406801
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Sprawdzasz woltomierzem i wakuometrem.
  • REKLAMA
  • #3 21406809
    rafica2
    Poziom 2  
    Czyli rozumiem że podłączam voltomierz minus to minusa a plus do plusa +5v czy do stylu sygnałowego od ECU?

Dodano po 1 [minuty]:

Ale i tak nie sprawdzę bok nie mam wakuometry.
    Ale czy powinien pokazywać jakiś opór jak się podłączy voltomierz
  • REKLAMA
  • #4 21407208
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5122
    Podłączasz do.mapa zasilanie i miernik na wyjście,wakuometrem robisz podciśnienie i sprawdzasz napięcie na wyjściu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21408044
    rafica2
    Poziom 2  
    Dzięki.
    Ale jak się podłączy miernik na doczepionym mapie to powinno pokazać jakis opór

Dodano po 50 [minuty]:

Takie coś? Pompuje się tam ciśnienie czy jak?

Zestaw z manometrem i ręczną pompką do testowania klimatyzacji.
    Zestaw do ręcznego pompowania próżniowego i testowania, w pomarańczowej walizce.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Zrobiłem test tak jak na tym filmie tylko nie sprawdzałem czy napięcie spadnie na włączonym silniku bo byłem w garażu
    Mi pokazało na jednym 4,60v a na drugim 4,75v
    I faktycznie wyskoczyły błędy ale je skasowałem
    To link do filmu
    https://youtu.be/QwEsxwvtpmU?si=yr_b4TTdEDSREBCZ
    A tu SC z błędów

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej pokazujący kody błędów silnika benzynowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób sprawdzenia uszkodzonego czujnika MAP w Renault 1.6 16V 110KM. W odpowiedziach sugerowane jest użycie woltomierza i wakuometru do pomiaru napięcia oraz podciśnienia. Użytkownik powinien podłączyć woltomierz do zasilania czujnika i sprawdzić napięcie na wyjściu, a także wykonać test podciśnienia. Wskazówki obejmują również porównanie wartości napięcia na dwóch czujnikach, co może pomóc w identyfikacji uszkodzonego elementu. Użytkownik zamieścił linki do filmów instruktażowych oraz zdjęcia błędów, które wystąpiły podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA