logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka Shermann MIG200HD - przyczyny uszkodzenia płyty PCB pod transformatorem HF

Telo 24 Sty 2025 12:41 693 19
REKLAMA
  • #1 21407592
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Spawarka Shermann MIG200HD uszkodzona płyta pcb laminat BT-03-GLB-102-A3 2022.09.02
    Mam pytanie spawarka po rozebraniu uszkodzona zwęglony obszar płyty pcb pod transformatorem HF , nie bardzo wiem dlaczego do tego doszło , przecież płyta jest lakierowana i jest szczelina która zabezpiecza ...
    Po umyciu jest węgiel...
    Zbliżenie na tabliczkę znamionową spawarki Shermann MIG 200HD.
    Spawarka Shermann MIG200HD stojąca na stole warsztatowym
    Uszkodzona płyta PCB ze spawarki Shermann MIG200HD z obszarem zwęglonym pod transformatorem HF.
    Uszkodzona płytka PCB z ciemnym, zwęglonym obszarem.
    Uszkodzona płyta PCB z przypalonym obszarem pod transformatorem.
    Uszkodzona płytka PCB z widocznym zwęglonym obszarem pod transformator HF.
    Spalona płyta PCB spawarki pod transformatorem HF.
    Uszkodzenie płyty PCB w spawarce Shermann MIG200HD pod transformatorem HF.
    Spalona płyta PCB w spawarce Shermann MIG200HD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21407613
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Wystarczy że rosa się tam odłoży i jak pociągnie łuk to już po zabawie. Jak dla mnie trochę za mała ta szczelina przeciwiskrowa ( za wąska i za krótka). Dwa łuk pociągło po obudowie dławika co też nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Lakier lakierem ale tam masz na zdjęciu otwarte połączenia cynowe na nodze od zwory i tak samo pod dławikiem. Za blisko siebie to zaprojektowali. W suchych warunkach może ok. Zresztą co to szczelina jak jest zakryta przez obudowę dławika - bezsens.
  • Pomocny post
    #3 21407619
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1704
    Coraz gorszy stan lutów i połączeń ?
    Kiedyś miałem podobnie wygrzane i był lut pomiędzy PCB a grubym przewodem źle położony - nie wtopione.
  • Pomocny post
    #4 21407620
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Wygląda, jak by nie był zachowany minimalny odstęp elektryczny na etapie projektowania pcb.
    Mogło się dostać pomiędzy nie wiem śmieć i wilgoć i nastąpiło zapalenie łuku elektrycznego, czego skutkiem jest wypalony laminat.
    Na początek proponuję wymontować ten dławik i jakimś małym frezem usunąć zwęglony laminat, bo on cały czas będzie stwarzał problemy, następnie dobrze by było zaizolować to miejsce, jakąś żywicą epoksydową, ale to dopiero po uruchomieniu spawarki. Teraz pytanie co jeszcze się uszkodziło, na skutek tego zwarcia ?
  • REKLAMA
  • #5 21407641
    Telo
    Serwisant RTV
    Ok, dziękuję za porady. Łatwo napisać, wymontować transformator HF, chciałem tego uniknąć, bo raczej operacja nie jest łatwa, patrząc na te duże pola masy... i grube wyprowadzenia.

No i tu jest ciekawie, bo kilkakrotnie mierzyłem i IGBT, jak i diody, są sprawne.
    Nie widzę nic uszkodzonego...
    Może sie kiedyś przyda IGBT to 60T65PES - 4szt
    Diody MURP60G30 - 6szt
  • Pomocny post
    #6 21407650
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Jak zwarło + z - na wyjściu to pociągło łuk prawie jak przy normalnej pracy i prąd ograniczył układ regulacji jak przy normalnej pracy. Jedynie miejsce jarzenia łuku było nieprawidłowe. Tak czy siak miejsce trzeba oczyścić z węgla i zalakierować porządnie. Nawet podciął bym ten dławik i poszerzył przerwę bo i tak trzeba zwęglenie wyskrobać. Po tym poprawa lutów i dobry lakier na koniec.
  • #7 21408442
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2482
    Telo napisał:
    kilkakrotnie mierzyłem i IGBT, jak i diody, są sprawne.

Czym i jak wykonałeś pomiar tranzystorów IGBT?
    To, że nie mają zwarcia pomiędzy: E <> C, nie znaczy, że są sprawne.
  • REKLAMA
  • #8 21409131
    Telo
    Serwisant RTV
    gumisie napisał:
    Czym i jak wykonałeś pomiar tranzystorów IGBT?

Bez komentarza, miernik Fluke, tranzystory wylutowane, jakieś doświadczenie mam, jakby co....
  • Pomocny post
    #9 21409180
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1704
    Telo napisał:
    No i tu jest ciekawie, bo kilkakrotnie mierzyłem i IGBT, jak i diody, są sprawne.

Jeżeli nie doszło do "czystego" zwarcia to bardzo często przy takim czymś są w stanie przetrwać. Na Shermanie kiedyś myślałem, że pół spawarki będzie do wymiany, a po pomiarach okazały się pierdułki i masę roboty przy czyszczeniu węgla z PCB, zabezpieczeniu lakierem.
  • #10 21409431
    Telo
    Serwisant RTV
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z dwoma zaciskami zaznaczonymi czerwonymi kółkami. Dziękuję za informacje, tak jest właśnie w tym przypadku.
    Mam jeszcze jedną zagwozdkę, bo te cztery wyprowadzenia tego transformatora HF to widać, gdzie są połączone, ale te dwa, co zaznaczyłem czerwonymi kółkami, to nie wiem, gdzie się łączą i dlaczego są tak blisko transformatora HF . Ten dolny kołek to jest element mocujący od wyprowadzenia transformatora HF , a ten górny, tam od strony elementów, jest przylutowany przewód, na którym wisi przekładnik prądowy...
  • Pomocny post
    #11 21409570
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    >>21409431 Jaki DŁAWIK??? JEŻELI TRANSFORMATOR HF TO DLA CIEBIE DŁAWIK - to ja gratuluję,,spostrzegawczości''...
    Bo ten nawinięty licą w oplocie z kaptonu o średnicy dobrych 4 mm - to trafo HF tej spawarki!

Naprawa takiej usterki polega na,,usunięciu węgla, wymyciu do czystego włókna szklanego miejsca jarzenia łuku, pokrycie lakierem elektroizolacyjnym (np ,,FTALUR'') a następnie wypełnienie obustronnie silikonem RTV. Powodem takich zjawisk jest syf metaliczny wewnątrz źródła spawalniczego.
  • #12 21410504
    Telo
    Serwisant RTV
    Ok faktycznie jest to transformator.
    Dziękuję za porady.
    Te dwa połączenia o które pytałem?
  • Pomocny post
    #13 21411021
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21410504 To wtórne trafka HF. Ponieważ lica fabryczna jest diabelnie droga, krótkie odcinki produkuje się z pęczków DNE 025 mm lekko skręconych i okleja kaptonem 25-50 mikronów w celu izolacji. Licę i tak trzeba nawijać w dwóch kawałkach, bo odizolowanie każdego drucika w połowie takiej żyły jest niemożliwe. Technologia panowie! TECHNOLOGIA... nisko się kłania.
    Fotografie 7 i 8 pokazują trafo na rdzeniu proszkowym, a 5. 6, 7 - miejsce przebicia.
    Ponieważ Chińczycy z luboscią stosują układy przeciwsobne lub mostek H to w taki sposób łączy się połówki uzwojenia, aby środek był jednoczesnie zaciskiem ujemnym wyjściowym, a dwie gałęzie uzwojenia zasilały grupowo diody PiN w prostowniku prądu spawalniczego.
  • REKLAMA
  • #15 21415501
    Telo
    Serwisant RTV
    Mam pytanie: miejsce oczyszczone, ale od strony elementów są pozostałości ścieżek. Czym to zabezpieczyć?
    Czy tą szparę zalać czymś, czy tak zostawić, tylko zabezpieczyć...?

Zbliżenie na element elektroniczny z miedzianymi przewodami i płytką PCB z widoczną szczeliną.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi ścieżkami i uszkodzoną powierzchnią.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi pozostałościami ścieżek i dziurą między elementami.
    Zbliżenie na płycie drukowanej z widoczną cewką i przewodami lutowanymi.
  • #16 21439001
    Telo
    Serwisant RTV
    Moduł naprawiony spawarka działa.
    Zbliżenie na naprawiony moduł z obwodu elektronicznego, pokazujący połączenia lutownicze.
  • Pomocny post
    #17 21439149
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21439001 A ty kolego o lakierach elektroizolacyjnych i zalewach WN silikon RTV? Z lakierów najprostszy to ,,ftalur'', a lepszy ,,ultimeg2000/372 clear'' obydwa schnące w temp pokojowej. Ja zalecam suszenie pod żarówką100W z lustrem.
  • #18 21439187
    Telo
    Serwisant RTV
    Jest nałożona solder maska i lakier Plastik 70.
  • #19 21439625
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21439187 Fabrycznej soldermaski - nie kupisz i nie użyjesz. Przynajmniej tej właściwej. To żywica foto-utwardzalna nakładana sitodrukiem. Po wysuszeniu utwardza się UV. Podróby nie wytrzymują cynowania i po lutowaniu na fali złażą same.
    Plastik 70? to lakier nitro który może być szkodliwy dla detali. M.im. z tego powodu nie polecałem. Lepszym wyborem byłby któryś z lakierów elektroizolacyjnych klasy F- dwuskładnikowych jedynym problemem jest dostępność. A tu jeden z tańszych przedstawicieli jednoskładnikowych o podwyższonej temp. pracy Link
  • #20 21571108
    Telo
    Serwisant RTV
    Naprawa opisana jak wyżej do dziś działa , dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Spawarka Shermann MIG200HD uległa uszkodzeniu płyty PCB laminatu BT-03-GLB-102-A3 pod transformatorem HF, gdzie pojawił się zwęglony obszar wskutek prawdopodobnego łuku elektrycznego. Przyczyną mogła być niewystarczająca szczelina przeciwiskrowa, bliskie położenie otwartych połączeń cynowych oraz obecność wilgoci lub zanieczyszczeń metalicznych, które sprzyjały powstaniu łuku. Zalecane jest usunięcie zwęglenia małym frezem, dokładne oczyszczenie i zabezpieczenie miejsca lakierem elektroizolacyjnym (np. ftalur, ultimeg2000/372 clear) oraz silikonem RTV. Wymontowanie transformatora HF (dławika) jest trudne ze względu na duże pola masy i grube wyprowadzenia, jednak konieczne do naprawy. Pomimo uszkodzenia PCB, tranzystory IGBT (model 60T65PES) i diody (MURP60G30) okazały się sprawne po pomiarach. Transformator HF wykonany jest z pęczków drutu DNE 0,25 mm izolowanych kaptonem, a jego uzwojenia są połączone w układzie przeciwsobnym lub mostka H, co jest typowe dla chińskich spawarek. Po naprawie moduł działa poprawnie. Dodatkowo omówiono kwestie zabezpieczenia oczyszczonych ścieżek PCB oraz odpowiedni dobór lakierów elektroizolacyjnych zamiast lakierów nitro (Plastik 70).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA