logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 920C - Jak zresetować pojemniki z tuszem i usunąć błąd awarii?

robert45 13 Gru 2005 21:04 11722 7
REKLAMA
  • #1 2080813
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Witam .W drukarce j.w.w czasie drukowania tekstu nagle zaczęła świecić lampka problemów z tuszem.Po otwarciu pokrywy karetka najechała na awarię pojemnika z kolorowym tuszem.
    Sprawa z pozoru prosta już dawno nie uzupełniałem tuszu ,wiec to uczyniłem.No i zaczęły się schody.Karetka nadal najeżdża na pole awarii pojemnika.Myślałem że przyczyna tkwi w odczycie ,że w drukarce brakuje tusz.Więc pełny reset(ale nie do końca)pojemników,bo po zaklejeniu 4-ch styków po prawej stronie jest komunikat o nieprawidłowym zainstalowaniu pojemnika(tak chyba ma być),natomiast po zaklejeniu 4-ch styków po lewej stronie już taki komunikat się nie pojawia( a chyba powinien).W efekcie kontrolka awarii nadal mruga uniemożliwiając drukowanie,a karetka najeżdża tak jak wyżej opisywałem.

Udało mi się zaklejając 4-ry styki od dołu po lewej stronie i następnie również zaklejając 4-ry styki od dołu po prawej stronie oszukać drukarkę.
    Zgasła kontrolka awarii pojemników wydrukowałem stronę testową z trybu serwisowego (błędów 0.
    Drukarka drukuje (tekst) do wyłączenia,po włączeniu problem powraca j.w.

Jak rozwiązać ten problem.Czy rozglądać się już za nowym kałamażem, trochę mi szkoda bo ten założony jest zalany na full.

Może źle resetowałem?Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 2081318
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mam identyczną drukarkę,wiele razy uzupełniałem pojemniki.
    Szczerze mówiąc nigdy nie musiałem ich resetować.

Ale do rzeczy: czy czyściłeś styki w karetce i kartridżach? czyścić izopropanolem lub spirytusem. Jeżeli styki są mocno zabrudzone to trzeba je oczyścić ostrym nożykiem (delikatnie oczywiście):D.
    Popatrz też czy czarny też ma czyste styki.

Powodzenia.:D
  • REKLAMA
  • #3 2081402
    robert45
    Poziom 22  
    Cześć.Oczywiście czyściłem styki i spirytusem nawet benzyną ekstrakcyjną i nic to nie dało.
    Tak nawiasem mówiąc pojemnik kolor był napełniany tylko 2x i chyba jeszcze nie nadszedł jego czas,ale jeżeli jakiś czas był prawie pusty to może coś padło.(używam drukarki do drukowania tekstu).

Interesuje mnie jak sprawdzić elektronikę w kartridżu.
  • REKLAMA
  • #4 2081457
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Nie ma pewności nawet za pierwszym razem może być lipa.
    Jeżeli masz możliwość sprawdź kartridż w innej drukarce.
  • #5 2082162
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Włożyć inny dobry kardridź do karetki i wtedy wszystko wiadomo. Jak jest dobrze to wszystko ok, ale jak dalej jest błąd to może oznaczać uszkodzenie elektroniki karetki i sprawdził bym czarny kardridź również.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #6 2085920
    robert45
    Poziom 22  
    Witam.Koledzy to sa najprostsze metody sprawdzenia,ale mnie interesuje za co odpowiada każdy pin w pojemniku.

Nie mam możliwości sprawdzenia pojemnika na innej drukarce jak również nie mam innego pojemnika do włożenia.
    Więc zanim kupię nowy pojemnik chciałem sprawdzić czy jest to awaria pojemnika czy drukarki.
  • #7 2086005
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Jak rozbierzesz karetkę to sprawdź ścieżki czy nie są popalone. Miałem przypadki, że po włożeniu dolewanego tuszu paliły się niektóre ścieżki na płytce.
  • #8 2103166
    robert45
    Poziom 22  
    Witam.Niestety awaria elektroniki w kartridżu.
    Wymiana na nowy rozwiązała problem.
    Wniosek na skutek braku tuszu w pojemniku przepaliły się się grzałki(prawdopodobnie).
    Może też wpływ na uszkodzenie miało ustawienie czasu schnięcia atramentu na najkrótszy.
    Porada dla użytkowników nie dopuszczać do całkowitego opróżnienia pojemników.
    Temat zamykam.Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP 920C pojawił się błąd awarii pojemnika z kolorowym tuszem, mimo uzupełnienia tuszu kontrolka problemu nadal się świeciła, a karetka najeżdżała na pole awarii. Próby resetu pojemników poprzez zaklejenie styków częściowo oszukały drukarkę, lecz problem nie został całkowicie rozwiązany. Zalecano czyszczenie styków kartridży i karetki izopropanolem lub spirytusem oraz sprawdzenie ich w innej drukarce, co jednak nie było możliwe. Sugerowano także kontrolę ścieżek na płytce karetki pod kątem przepaleń, które mogą powstać wskutek używania dolewanego tuszu. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie elektroniki w kartridżu kolorowym, prawdopodobnie spowodowane przepaleniem grzałek na skutek całkowitego opróżnienia pojemnika. Wymiana kartridża rozwiązała problem. Zaleca się unikanie całkowitego opróżniania pojemników, aby zapobiec uszkodzeniom elektroniki.
REKLAMA