logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp ES-NFA6102WD Jak samodzielnie wymienić pasek w pralce i jaki pasek kupić?

Talibowy 25 Sty 2025 07:17 879 10
REKLAMA
  • #1 21408667
    Talibowy
    Poziom 6  
    Witajcie,
    prawdopodobnie padł mi pasek w pralce Sharp ES-NFA6102WD. Chciałbym spróbować go samemu wymienić, ale po pierwsze zastanawiam się, czy to bardzo skomplikowane (albo raczej czy z powodu budowy pralki i moich dwóch lewych rąk jest szansa, że coś spieprzę w międzyczasie) oraz czy możecie mi podpowiedzieć, jaki pasek kupić?

Pozdrawiam,
    Grzesiek
    AI: Czy masz jakieś doświadczenie w naprawach sprzętu AGD, czy to będzie Twój pierwszy raz?
    Żadnego doświadczenia
    AI: Jakie dokładnie objawy zauważyłeś w pralce, które sugerują, że pasek jest uszkodzony?
    Bęben nie chciał ruszyć, pralka wydawała dźwięki, jakby się zacięła. Otworzyłem ją i obróciłem ręką bęben, był mały opór, jakby coś blokowało. Przy drugiej próbie uruchomienia pralki zauważyłem, że bęben się nie rusza i teraz nie ma żadnego oporu w bębnie.
  • REKLAMA
  • #2 21408769
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Paski są dostępne, ale nie sądzę by to była wina paska: https://north.pl/karta/pasek-napedowy-elastyc...ki-sharp-es-nfa6102wd-pl,KYZ-CE-C2MT-Y3S.html
    Odkręć tylną osłonę koła pasowego i najpierw zweryfikuj czy pasek w ogóle spadł czy też się urwał. Zdecydowanie radzę skierować poszukiwania problemu w stronę silnika napędowego jeśli przestał pracować. Wymiana paska: https://youtu.be/WQROvZVMZVQ?si=fkb7bJrgLnY3wyYm.
    Czy pralka nie pracowała zdecydowanie głośniej od jakiegoś czasu?
  • #3 21410607
    Talibowy
    Poziom 6  
    >>21408769

Dzięki za odpowiedź. Generalnie ten filmik widziałem i on mnie zainspirował, by spróbować ogarnąć problem samemu. Jednak trochę nie wiem jak się za to zabrać, bo w tej pralce nie ma takiej pokrywy z tyłu, jak na filmie, która umożliwiałaby szybki dostęp do paska. Przez to zastanawiam się, czy nie trzeba rozebrać całej pralki, by tam się dostać, a to może być zbyt karkołomne wyzwanie dla mnie. Tak wygląda tył:
    Tył pralki Sharp z przewodami.

A co do głośności działania, to nie zauważyłem, by działała głośniej. Podejrzewam, że to pasek, bo po włączeniu bęben się nie rusza, a jak go popchnę ręką, to obraca się bardzo długo, praktycznie bez żadnego tarcia.
  • REKLAMA
  • #4 21410617
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4593
    Zdejmij pokrywę górną i będziesz mógł spojrzeć, czy pasek jest na swoim miejscu.
  • #5 21414028
    Talibowy
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    Zdejmij pokrywę górną i będziesz mógł spojrzeć, czy pasek jest na swoim miejscu.

Tak nie za bardzo widać...

Wnętrze pralki z widocznymi elementami mechanicznymi i elektrycznymi.

No chyba, że ta metalowa część od tylnej ściany to jest prowadnica paska, chociaż niezbyt dobrze ją widać, a bez konkretnych instrukcji wolę nie rozkręcać dalej

Zbliżenie na wnętrze urządzenia z metalową częścią i dłonią w rękawicy.
  • REKLAMA
  • #6 21414083
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No tak, w tej pralce jest "wybitny " dostęp,ale wygląda na to , że pasek jest na kole. Można zdjąć ten duży obciążnik-3 śruby i będzie lepszy dostęp, ale to już chyba raczej dla bardziej zaawansowanych.
  • REKLAMA
  • #7 21414085
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ewidentnie spadł pasek napędowy bębna. Nic tam nie rozkręcisz. Ponowny montaż paska to nie będzie łatwy temat bez odrobiny doświadczenia, ale możesz spróbować. Najpierw wyczuwasz czy pasek usiadł na kółku pasowym silnika a następnie nakładasz go na koło pasowe bębna. Tu masz pralkę bez tylnej pokrywy: https://youtu.be/VE-c1XmlQtM?si=yJxWB1xr4CVj1WtZ
  • #8 21414096
    Talibowy
    Poziom 6  
    To jest na kole czy spadł? xD

Tak czy inaczej nie mam czym zdjąć tego obciążenia, więc wyjdzie na to, że będę 250 zł biedniejszy... ;/
  • #9 21414106
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie masz zestawu kluczy nasadowych? Najprostszy zestaw wystarczy. Próbuj, ubierz jakąś starą bluzę z długim rękawem i rękawice by nie pokaleczyć rąk, latarka na czoło i nakładasz pasek na silnik a później na koło pasowe jak pokazano na przykładzie standardowej pralki: https://youtu.be/GMMMBPvFFnY?si=jvessL7Hb2DdOW-4
    Oczywiście najpierw znajdź orginalny pasek czy nie pękł przypadkiem a w tym celu połóż sobie pralkę na tył.
  • #10 21414109
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No tak, jak się nie ma kilku kluczy w domu i dwie lewe ręce, to się dzwoni do serwisu...
  • #11 21415308
    Talibowy
    Poziom 6  
    Skończyło się na wezwaniu fachowca

Podsumowanie tematu

✨ Grzesiek zadał pytanie dotyczące wymiany paska w pralce Sharp ES-NFA6102WD, podejrzewając, że pasek mógł się uszkodzić, ponieważ bęben nie ruszał się i wydawał dźwięki. Użytkownicy forum zasugerowali, aby najpierw sprawdzić, czy pasek spadł lub się urwał, oraz zwrócili uwagę na możliwość problemów z silnikiem. Wskazówki obejmowały zdjęcie górnej pokrywy pralki w celu sprawdzenia paska oraz ewentualne odkręcenie obciążnika dla lepszego dostępu. Wiele osób podkreśliło, że wymiana paska może być trudna bez doświadczenia, a Grzesiek ostatecznie zdecydował się na wezwanie fachowca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA