logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilny internet światłowodowy Play - jak poprawić połączenie? Wina Routera?

ku2xla 25 Sty 2025 08:22 4575 8
REKLAMA
  • #1 21408687
    ku2xla
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z niestabilnym internetem światłowodowym od Play. Codziennie spotykam się z utratą pakietów, pakietami opóźnionymi, skokami pingu i powolnym ładowaniem stron internetowych. Wielokrotnie kontaktowałem się z pomocą techniczną Play, resetowano mi zdalnie router, zmieniano jakieś kanały (???). Po wielu próbach wysłali technika, który wymienił router i końcówkę wychodzącą z gniazdka. Powiedział, że to wszystko, co jest w stanie zrobić, ponieważ w bloku, w którym mieszkam, nie ma żadnej skrzynki na piętrze, wszystko idzie z piwnicy (tak zapamiętałem, nie znam się zbytnio). Dodam, że po wymianie przez niego routera pingi są trochę stabilniejsze. Moim zdaniem wina może leżeć po stronie sprzętu, czyli Connect Boxa od UPC (przebrandowany na Play). Czy jestem w stanie zrobić z niego modem, podpiąć go do swojego routera? Do dyspozycji mam tylko adres IPv6.

Pozdrawiam
    AI: Czy mógłbyś podać dokładny model Connect Boxa lub innego sprzętu, który używasz?
    CH7465PLAY
    AI: Jak wygląda Twoja obecna konfiguracja sieci? Czy masz podłączone dodatkowe urządzenia lub specjalne ustawienia?
    Kabel Ethernet
  • REKLAMA
  • #2 21408741
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Nic z tym nie zrobisz to jest taki operator uciekać!
  • REKLAMA
  • #3 21428294
    agatadeka
    Poziom 1  
    Hej, mam problem z tym samym routerem. Niestety, na moje nieszczęście przeszłam z UPC na PLAY. Wciąż im zgłaszam, że rwie mi się internet i "zamarza" obraz w telewizji. Udają, że coś robią - to znaczy, przełączają mnie na kanał z mniejszym obciążeniem i nic z tego nie wynika. Wciąż ten sam efekt po restarcie. Jutro zawalczę o zmianę routera, bo wmawiali mi, że router jest ok i tylko są przeciążenia na linii. Ale widzę, że to jakiś przestarzały router lub z defektem. Nawet go nie ma na liście proponowanych routerów przez Play.
  • #4 21428404
    netTv
    Poziom 32  
    Wycofaj zmianę UPC na Play jeśli jeszcze możesz,. Nic więcej z tym nie zrobisz Play to g...operator.
  • REKLAMA
  • #5 21428412
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    agatadeka napisał:
    Jutro zawalczę o zmianę routera

Dostaniesz to samo.
    agatadeka napisał:
    Nawet go nie ma na liście proponowanych routerów przez Play.

agatadeka napisał:
    Niestety, na moje nieszczęście przeszłam z UPC na PLAY.

Ten modem jest dla wszystkich klientów, którzy mieli UPC i przeszli do Play.
    Zmiana operatora, sprzęt zostaje po poprzednim operatorze.

Router możesz wymieniać jeszcze 500 razy, to niczego nie zmieni.
    A problem ma kilka milionów ich klientów - jedni zauważają problemy, inni nie.
    Wszystko zależy na jakim terenie świadczona usługa.

Skoro są problemy, należy złożyć pisemną reklamację i tam wskazać co się dzieje.
    Operator musi taką reklamację przyjąć (uznać, czyli przyznać się do błędu).
    Następnie po miesiącu składamy kolejną reklamację - wszystko dokładnie tak samo jak akapit wyżej.
    Po 2 takich uznanych reklamacjach, wypowiedzieć umowę z winy operatora.
    Przenieść się do Netia, Polsat - też jest dostępny na szkielecie PSO (polski światłowód otwarty).
  • #6 21432997
    ku2xla
    Poziom 2  
    Witam ponownie (:

Jestem w trakcie rozwiązania umowy z Play, czekam na decyzję. W miedzy czasie dzwonilem do Neti i Plusa w celu zapoznania sie z ich oferta, zapytalem o sprzet ktory oferuja. Ponizej napisze modele. Ktory z oferuje najwieksza stabilnosc? Zalezy mi na stabilnym pingu, i 0 utraty pakietow, late pakietow. Z gory dziekuje za pomoc! (:

Modele:
    -Technicolor CGA2121
    -Arris TG6441B
    -Huawei HG8245x6-10

Pozdrawiam.
  • #7 21433005
    netTv
    Poziom 32  
    Huawei HG8245x6-10
    Jeśli chcesz grać to komputer łącz z routerem wyłącznie przez kabel. Router zainstaluj blisko komputera na którym chcesz grać albo w centralnym punkcie mieszkania.
    Czy to będzie światłowód?
  • REKLAMA
  • #8 21433298
    ku2xla
    Poziom 2  
    Tak, swiatlowod ;) Teraz patrze ze ten Huawei nie ma wejscia na kabel koncentryczny, a ja mam tylko takie wyjscie :D
  • #9 21433318
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    ku2xla napisał:
    Teraz patrze ze ten Huawei nie ma wejscia na kabel koncentryczny, a ja mam tylko takie wyjscie

I dlatego do tego zestawu powinieneś jeszcze dostać autonomiczny modem kablowy Hitron CODA 57.

Zadzwoń do Netii/Plusa i poproś o tego Hitrona CODA 57.
    Nie zaszkodzi poprosić, a nuż się może udać.
    Bo wtedy to najlepsze rozwiązanie - dostajesz Hitrona, do niego podłączasz własny router i piekła nie ma 😎
    Tu mała aczkolwiek istotna wzmianka - w t-mobile, Netia, Plus autoryzacja połączenia internetowego następuje nie tak jak w Playu autonomicznie, tylko należy mieć dane logowania do usługi i hasło.
    Dodatkowo t-mobile wymaga jeszcze logowania do usługi i hasła i dodatkowo VLAN 35.
    Należy tylko pamiętać, że maksymalna prędkość zależy od lokalizacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym internetem światłowodowym od Play, w tym utratą pakietów, opóźnieniami i skokami pingu. Po interwencji technika wymieniono router, co poprawiło stabilność, ale problemy nadal występują. Inni użytkownicy potwierdzają podobne trudności z routerem Connect Box od UPC, który jest przestarzały. Wskazano na konieczność składania reklamacji do operatora oraz rozważenie zmiany dostawcy. Użytkownik rozważa przejście do Netii lub Plusa i pyta o stabilność różnych modeli routerów, w tym Technicolor CGA2121, Arris TG6441B oraz Huawei HG8245x6-10. Sugerowane jest również użycie modemu Hitron CODA 57 w celu poprawy jakości połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA