logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne wczytywanie stron przy światłowodzie 300 Mbps od PLAY - co robić?

RoMeK19 06 Sty 2025 16:53 3996 49
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co zrobić, gdy strony internetowe ładują się bardzo wolno na światłowodzie PLAY 300 Mb/s, mimo że speedtest pokazuje dobre wyniki?

Najpierw złóż pisemną reklamację i zgłoś usterkę do serwisu operatora, bo choć warto wykluczyć problem sprzętu, z opisu wynika raczej kłopot po stronie Play z routingiem/szkieletową siecią niż samym Giga Connect Boxem [#21380482] [#21387768] Nie opieraj się tylko na telefonach z infolinii, bo pisemne zgłoszenie daje Ci dowód, że awaria była oficjalnie zgłoszona [#21380469] Jeśli problem nie zniknie, nie ma sensu czekać w nieskończoność — można rozważyć zmianę operatora, bo na infrastrukturze Fiberhost są też inni dostawcy [#21380494] W wątku najczęściej polecano Netię lub Plusa jako sensowne alternatywy [#21392874] Po złożeniu wypowiedzenia usługa działa jeszcze przez 30 dni, a sprzęt oddaje się dopiero po wygaśnięciu umowy [#21388021]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21380257
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, od ponad 2ch lat posiadam światłowód 300 Mb/s +TV od UPC - teraz PLAY bezpośrednio do domu. W sierpniu skonczyła mi się umowa i przeszła na bezterminową - próbują namówić mnie na przedłużenie ale narazie bezskutecznie (dzwonią co drugi dzień po 5 razy). Od początku do tej pory było wszystko "w miarę" OK tzn internet i TV działał tak jak miał działać ale czasem router zrywał połączenie z WAN i jedynie restart przyciskiem pomagał. Nie było to bardzo uciążliwe i częste więc machnąłem ręką. Od jakichś 2ch tygodni pojawił się problem z łączem który jest dla mnie nieakceptowalny - strony internetowe wczytują się bardzo powoli - niektóre do 30 sekund nawet. Wcześniej było na pstryknięcie palcem. Problem dotyczy jakichś 80% używanych przeze mnie stron interetowych - kilka popularnych np youtube i google wczytuje bardzo szybko. Probowałem zmieniać DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 ale nic to nie dało. Robiłem restarty routera oraz flushdns i dalej nic to nie dało. Dzwoniłem kilka razy do play - pierwszy raz pani z infolinii oszukała mnie że umówiony został technik - nikogo nie było a następny telefon na infolinię tylko to potwierdził że nic nie zostało w tym kierunku zrobione. Radzono mi jakieś tam zmiany DNS itp itd podstawowe operacje resety ale to nic nie dało. Teraz jestem na etapie czekania na telefon od technika - podobno tym razem ma zająć się sprawą - w co powątpiewam. Problem dotyczy wszystkich urządzeń podłączonych do routero-modemu - tych po Wifi jak i po skrętce. Jedynie TV cały czas działa OK. Na speedtest wyniki wychodzą wzorowe. Moje urządzenie to Giga Connect Box a konwerter światło-miedź to Fiberhost. Zwracam się z prośbą o radę co można w tym temacie zrobić by problem usunąć? Czekać na ruch Play, reklamacja,czy może to nic nie da i zostaje zakończenie współpracy i inny dostawca? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21380284
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 527
    Jeśli tylko niektóre strony wczytują się długo a yutube śmiga to sprawdź czy z innego łącza te same strony wczytują się tak samo wolno, np z na smartfonie po LTE.
    Może zwyczajnie serwery na których są zlokalizowane te strony zamulają bo są obciążone.
  • #3 21380289
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Na LTE z telefonu z plusa wszystko śmiga bardzo szybko - dlatego zaniepokoił mnie ten problem i dopatruję się problemu u dostawcy lub w urządzeniach.
  • #4 21380303
    techlock
    Poziom 34  
    RoMeK19 napisał:
    Giga Connect Box

To raczej wina urządzenia, może coś było przestawiane w ustawieniach, jakieś porty itp.
    Może czas na zmianę sprzętu, poczekaj na technika od operatora.
    Na chwilę obecną wyłącz zasilanie zarówno konwertera jaki i Giga Boksa i włącz ponownie.
    Może coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 21380310
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Robiłem resety, restarty i ponowne włączenia routera i Fiberhosta- niestety nic nie dało. Wydaje mi się że w ogóle problem zaczął się tym że zerwało mi połączenie z WAN - tradycyjnie można powiedzieć więc wykonałem reset i wszystko wstało - z tym że teraz prędkość wczytywania stron jest jak w jakimś starym CDMA.
  • #6 21380322
    techlock
    Poziom 34  
    Wepnij się bezpośrednio po RJ45 do konwertera światło-miedź Fiberhost i sprawdź łącze.
    Jeśli śmiga dobrze to ten Box jest przyczyną.
  • #7 21380338
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Z pomięciem modemu? To nie działa - nie nadało mi nawet adresu IP w PC. Chyba że coś trzeba skonfigurować ręcznie ?
  • REKLAMA
  • #8 21380352
    techlock
    Poziom 34  
    Możliwe, że jest stały adres.
    Przy włączonym ruterze sprawdź topologię sieci.
    Wiersz poleceń komenda CMD
    i wpisz w wierszu poleceń komendę ipconfig -all

Wyświetli Ci się adresacja, adres bramy to adres sieci.
    W PC trzeba wtedy ustawić adres ręcznie z zakresu sieci bramy.
  • #9 21380430
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Adres bramy mam 192.168.0.1 ale ustawiając ręcznie coś z tego zakresu bez routera to nie działa.
  • #10 21380435
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    @techlock
    Żeby się zalogować do usługi, trzeba mieć prawidłowe dane logowania - to można uzyskać tylko od operatora.

@RoMeK19
    Rozstanie z operatorem to nie taka prosta sprawa.
    Najpierw musisz złożyć kilka reklamacji pisemnych, a w nich udowodnić operatorowi problem.
    Ale to nie wszystko, operator musi takie reklamacje uznać - wtedy dopiero, po upływie 3-4 miesięcy, będziesz mógł próbować umowę bez kosztów wypowiedzieć.

A obecnie, żadne takie pierdoły typu rozmowa telefoniczna z operatorem.
    Składasz pisemną reklamację (można na ich maila) i tam opisujesz co, jak, gdzie, kiedy nie działało.

Niestety, UPC Polska kupił operator, który o takich usługach nie ma pojęcia.
    Co dziwne, poprzednim właścicielem UPC Polska był amerykański fundusz inwestycyjny.
    Teraz właścicielem UPC Polska-Pluj jest francuski fundusz inwestycyjny.
    Różnica w prowadzeniu biznesu kolosalna, na niekorzyść Pluj.
  • #11 21380438
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Nawet gdy przeszła w tryb bezterminowy? Wydaje mi się że mogę sobie zmienić od tak w tym momencie po upływie tych 2ch lat.
  • #12 21380441
    techlock
    Poziom 34  
    Wywołaj w przeglądarce ten adres 192.168.0.1 powinien zgłosić się ruter operatora, tam będzie adres WAN wpisany ręcznie lub przydzielony automatycznie (DHCP) przez operatora.
    Możliwe, że dostęp jest ograniczony i wyświetli tylko podstawowe dane albo zażąda wpisania loginu i hasła (będą na naklejce rutera).
    Prawdopodobnie będzie to adres z zakresu publicznego.
    Przydałby się inny ruter na podmiankę do sprawdzenia, jakiś inny.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21380438
    Przeczytaj umowę, standardowo okres wypowiedzenia 1 miesiąc bez podawania przyczyn.
  • #13 21380445
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    RoMeK19 napisał:
    Adres bramy mam 192.168.0.1 ale ustawiając ręcznie coś z tego zakresu bez routera to nie działa.
    Musisz mieć dane do logowania połączenia WAN/PPPoE login:, hasło: , bez tych danych nie nawiążesz połączenia z operatorem/ swój router z innej puli adresów lokalnych (o ile Play nie stosuje dodatkowych zabezpieczeń połączenia? ).
  • #14 21380447
    KOCUREK1970
    RoMeK19 napisał:
    Nawet gdy przeszła w tryb bezterminowy?

To bez znaczenia.
    Każdą umowę należy skutecznie wypowiedzieć, dopiero wtedy jest rozwiązana.
    Żadna umowa samoistnie nie wygasa.
  • #15 21380453
    jarek7714
    Poziom 27  
    Bezterminową umowę można zamknąć z miesięcznym wypowiedzeniem.
  • #16 21380460
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Czyli mam standardowy okres wypowiedzenia 1 miesiąć a nie te 3-4. Napisałem "od tak" - trochę skrót myślowy - chodziło mi o 1 miesiąc wypowiedzenia.
    Te dane do logowania do sieci operatora - gdzie mogę je zdobyć? Na routerze nic nie ma, w konfiguracji routera tj wchodząc na 192.168.0.1 jest wszystko na maxa okrojone nawet wspomnianego adresu WAN tam nie ma nie mówiąć o jakichś danych do logowania. Jedynie na stronach interetowych mogę sprawdzić sobie IP ale tam mam IPv4 i IPv6.
    EDIT: w ustawieniach routera pod 192.168.0.1 mam tylko adres IPv6 podany.
  • #17 21380462
    jarek7714
    Poziom 27  
    Na serwerze Play nie masz tych danych do usługi?
  • #18 21380468
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Nigdzie nie mogę ich znaleźć, więc chyba nie ma.
  • #19 21380469
    KOCUREK1970
    @RoMeK19
    Dane logowania posiada tylko operator.

Po podłączeniu komputera z terminalem ONT należy na komputerze zestawić odpowiedni typ połączenia, wpisać te wszystkie dane od operatora.

A reklamację na problem warto napisać, bo wtedy Ty masz dowód czarno na białym, że zgłaszałeś im problem.
  • #20 21380475
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Czyli najlepszym wyjściem będzie napisanie reklamacji i przypominanie się na infolinii ewentualnie?
    Jak to by nie przyniosło skutku to wtedy wypowiedzenie umowy?
  • REKLAMA
  • #21 21380482
    KOCUREK1970
    @RoMeK19
    Dokładnie tak.

Ale najpierw serwis operatora, bo może to być wina sprzętu.
  • #22 21380494
    jarek7714
    Poziom 27  
    RoMeK19 napisał:
    Czyli najlepszym wyjściem będzie napisanie reklamacji i przypominanie się na infolinii ewentualnie?
    Jak to by nie przyniosło skutku to wtedy wypowiedzenie umowy?
    Jeżeli nie rozwiążą problemu, to nie ma co czekać-na sieci Fiberhost możesz skorzystać z oferty kilkunastu ISP https://fiberhost.com/multi-swiatlowod.
  • #23 21380508
    KOCUREK1970
    @RoMeK19
    INEA, Netia/Plus - tylko tych warto rozpatrywać.
  • #24 21380522
    RoMeK19
    Poziom 3  
    Orange/T-mobile lepiej sobie odpuścić?

Dodano po 29 [minuty]:

Dodatkowo gdy robię tracert na jakąś stronę to mam request timed out w pewnym momencie. Czy to ma jakiś związek z problemem ?

Zrzut ekranu z rezultatu polecenia tracert do wp.pl z niewieloma punktami wyjścia.
  • #25 21380653
    KOCUREK1970
    RoMeK19 napisał:
    Czy to ma jakiś związek z problemem ?

Serwer może być ustawiony, by nie odpowiadać.
    RoMeK19 napisał:
    Orange/T-mobile lepiej sobie odpuścić?

Omijać szerokim łukiem.
    No chyba że już absolutnie nie mamy wyboru, a net stacjonarny musimy mieć.
  • #27 21381659
    KOCUREK1970
    @Szyszkownik Kilkujadek
    On już nie jest certyfikowany.
    Firma nie wystąpiła o certyfikację speed testu na kolejne lata.

Obecnie ten speed test jest tylko kwalifikowany.
  • #28 21384364
    gottatry92
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Oho, czyli nie jestem sam. Problem zaczął się u mnie dokładnie 4 grudnia i od tamtej pory nie został naprawiony.
    Wydzwanianie, pisanie wiadomości - jedyne odpowiedzi, jakie dostaję, to "ponaglimy sprawę" i nadal zero kontaktu od technika.
    Też UPC i przeszło na bezterminową - z tym, że u mnie akurat bez TV.

Zauważyłem, że zmienili nakładkę w routerze z tej UPC na PLAY'owską, więc na pewno była ingerencja w firmware.

Testowałem VPN (Windscribe darmowy) i problem znika - strony wczytują się prawidłowo.

Problem u mnie jest głównie na stronach/serwisach powiązanych z Amazon - bardzo długo lub w ogóle nie wczytują się filmy na telewizorach (Prime, Netflix).
    Twitch na telewizorze nie da się oglądać, cały czas przycina (Firestick), a na komputerze pierwsze wczytanie streama zawsze trwa z 10 sekund, a jak internet był zakładany, to było to błyskawicznie (używając VPN'a nadal takie jest).

Już nie wiem, co dalej robić, usterka zgłoszona 4 grudnia i dalej nic nie zostało zrobione.

Dane z routera, może coś wam powiedzą:

Wersja sprzętu	:	4.11
    Wersja oprogramowania	:	GW7557PLAY-6.15.0.4_ENG4-SH
    Numer seryjny modemu	:	DDAE2188069C
    Czas działania urządzenia	:	3 day(s) 18h:51m:55s
    Ustawienia WAN IP
    Aktualne ustawienia modemu Router zostały wyświetlone poniżej:
    Adres MAC	:	B4:F2:67:2B:EE:76

Adres IPv6	:	2a02:a304:0:46:92a9:26a9:f1c8:d70e/128
    fe80::b6f2:67ff:fe2b:ee76/64
    Brama domyślna IPv6	:	fe80::be4a:56ff:fe8e:93a
    Czas dzierżawy IPv6	:	D:0 H:1 M:0 S:0
    Dzierżawa IPv6 wygasa	:	21/12/2024 13:23:08
    Serwery DNS IPv6	:	2001:730:3ed2:1000::53
    2001:730:3ed2::53

Status IPv6 DS-Lite	:	Włączony
    Adres FQDN DS-Lite	:	aftr01.play.pl
    Adres DS-Lite	:	2001:730:2000:2::48
  • #29 21387577
    RoMeK19
    Poziom 3  
    U mnie jak dzwonię cały czas sprawa wraca od techników do infolinii i tam gdy ponownie wyjaśnię co i jak znów wysyłają do techników - ale brak żadnego kontaktu z ich strony. U mnie np elektroda potrafi wczytywać się z 30 sekund a na LTE np kilka. Oczywiście problem dotyczy praktycznie wiekszości stron z których korzystam a na LTE śmiagają. W poniedziałek leci reklamacja emailem, jak nie pomoże to zmieniam operatora. Osobiście także coś mi śmierdzi z tym giga boxem i to może on być problemem. Niestety nikt przyjechać i podmienić żeby sprawdzić narazie się nie kwapi.
  • #30 21387768
    KOCUREK1970
    RoMeK19 napisał:
    W poniedziałek leci reklamacja emailem, jak nie pomoże to zmieniam operatora.

Musisz puścić z 2, 3 reklamacje i muszą je uznać.
    Dopiero z ich winy zerwać umowę bez naliczenia kar umownych.
    RoMeK19 napisał:
    Osobiście także coś mi śmierdzi z tym giga boxem i to może on być problemem.

Nie, to nie wina boxa.
    Wali im się szkielet i routing - tną koszty na potęgę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada światłowód 300 Mb/s od PLAY (wcześniej UPC) z problemem wolnego wczytywania stron internetowych, mimo prawidłowej prędkości łącza i szybkiego działania popularnych serwisów jak YouTube czy Google. Problem pojawił się po zerwaniu połączenia WAN i dotyczy około 80% odwiedzanych stron. Próby zmiany DNS, restartów routera i urządzenia Fiberhost nie przyniosły poprawy. Bezpośrednie podłączenie komputera do konwertera światłowód-miedź (ONT) bez routera nie działa bez ręcznej konfiguracji adresu IP i danych logowania, które posiada tylko operator. Zalecane jest składanie pisemnych reklamacji do operatora, aby mieć dowód zgłoszenia problemu, oraz oczekiwanie na wizytę technika. Użytkownicy wskazują na możliwe problemy z routingiem i infrastrukturą sieci PLAY po przejęciu UPC, co potwierdzają długie czasy ładowania i brak reakcji serwisu. Testy VPN eliminują problem, co sugeruje kłopoty z routingiem lub blokadami na poziomie operatora. W przypadku braku rozwiązania problemu rekomendowane jest wypowiedzenie umowy z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia i rozważenie zmiany operatora na Netię, INEA lub Plus, które są polecane jako bardziej stabilne. Zwrot sprzętu (router, dekoder TV, konwerter ONT) następuje po zakończeniu umowy, natomiast elementy instalacji światłowodowej montowane przez techników pozostają u klienta. W dyskusji pojawiły się także informacje o modelu modemu kablowego Hitron Coda 57 używanym przez Netię oraz o konieczności posiadania danych PPPoE do konfiguracji połączenia w przypadku zmiany sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA