logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piskliwy dźwięk ze zbiornika LPG podczas pracy silnika na gazie - co zrobić?

Jacko0o 25 Sty 2025 14:54 948 2
REKLAMA
  • #1 21409168
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam.

Ostatnio szykując auto do przedłużenia homologacji zbiornika LPG powyjmowałem rzeczy z bagażnika, ściągnąłem maty i osłony, i zbiornik mam obecnie "goły" (całkiem na wierzchu). Okazało się, że gdy silnik chodzi na gazie, ze zbiornika dobiega dość głośny, piskliwy, jednostajny dźwięk. Gdy przełączam na benzynę, dźwięk momentalnie ustaje i od razu wraca po przełączeniu z powrotem na gaz. Przy założonych matach i wygłuszeniach, dźwięku w ogóle nie słychać, dlatego wcześniej go nie wychwyciłem. Co jednak może być tego przyczyną? Co da się z tym zrobić?

Pozdrawiam
    JR
  • REKLAMA
  • #2 21409186
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Sprawdź czy masz odkręcony zawór butli a nie tylko uchylony.Posłuchaj czy dźwięk nie dochodzi z elektrysznego zaworu odcinającego.
    Jeśli dochodzi z wnętrza butli to nic z tym nie zrobisz sam,chyba ze wielozawór umiesz wymienić.
    Homologacja wiąże się i tak z jego demontażem,wiec może to dobra okazja.
    Zwróć uwagę czy dźwięk wystęluje na jakimś konkretnym poziomie,tzn czy nie jest to końcówka gazu.Po dotankowaniu może go nie być.
  • #3 21409249
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 770
    To normalne, bida piszczy ;)
    ---
    (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :D , sam też tylko na gazie jeżdżę :) )
REKLAMA