logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot do Creative Inspire 5300 - jak uruchomić bez pilota.

ffox 13 Gru 2005 21:39 16766 9
REKLAMA
  • #1 2080944
    ffox
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam,

Mój kumpel kupił ostatnio na Allegro zestaw 5.1 Creative Inspire 5300. Problem polega na tym, że wtyczka od potencjometra/pilota na kablu jest urwana. Jest 6 przewodów, wtyczka pasuje taka, jak od myszy komputerowej. Czy ktoś zna może prawidłowy układ przewodów? Ewentualnie proszę o informację, gdzie mogę odnaleźć jakieś schematy, albo po prostu gdzie kupić takiego pilota...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3677717
    de_wodzu
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam

Czy problem jest jeszcze aktualny?
    Gdybyś mógł mi przesłać zdjęcie płytki drukowanej od strony druku - to narysuje schemat. Mam taki subwoofer lecz bez pilota. Uruchomiłem go sobie bez potencjometru, ale chciałbym aby pracował tak jak producent przewidział.

Pozdrawiam
    Bogdan

PS: od strony elementów zdjęcie znalazłem gdzieś w sieci, ale spodu nie...
  • #3 3727838
    wacho_czk
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    A mógłbyś napisać jak uruchomiłeś suba bez pilota?? Jak skombinuje jakiś aparat to Ci wyślę fotkę pilota od strony ścieżek
  • REKLAMA
  • #4 3728277
    de_wodzu
    Poziom 13  
    W załączniku masz fotkę, w jaki sposób ja zastąpiłem pilota.
    Włącznik - czarny przewód
    Balans - widać dokładnie
    Głośność - do dwóch przewodów po przez rezystory podłączasz potencjometr - dokładnie tak samo jak balans - z tym ze masa podana jest na środek potencjometru.

Wartości elementów są dobrane na „oko” – rezystory po 2k, potencjometry 47k – ale wszystko działa drugi miesiąc.

Zdjęcie pochodzi z fazy uruchamiania – teraz jest już potencjometr wyprowadzony na zewnątrz.
    Myślę ze już będziesz miał jasność sytuacji.

Pilot do Creative Inspire 5300 - jak uruchomić bez pilota.[/url]

Dodano po 8 [minuty]:

Gdybyś rozbierał oryginalnego pilota to, aby dostać się do elementów - musisz odkleić zaślepkę na potencjometrze i tam jest śrubka. W przeciwnym wypadku możesz zniszczyć potencjometr. Szukając schematu natrafiłem na taki wątek
    http://forums.americas.creative.com/creativel...ard/message?board.id=speakers&message.id=5209
    i na dole są odnośniki…
  • REKLAMA
  • #5 3728874
    wacho_czk
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Z tym że mój pilot nie ma balansu bo ja mam Creative 5100, a co do zniszczenia potencjometru to coś o tym wiem. Nie wiesz przypadkiem gdzie można dostać taki potencjometr??
  • #6 3729277
    de_wodzu
    Poziom 13  
    Szukaj potencjometru 47k. na Volumenie, sklepach z częściami elektronicznymi. Ostatnio na Aleg… widziałem za 15zł.
    Ale sprowadzę Cię na ziemie - pilot od 5300 nie będzie pasował do 5100.
    Inaczej są podłączone piny.
    5300 do sterowania wykorzystuje 6 przewodów, 5100 tylko 5.
  • REKLAMA
  • #7 5746627
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Czy moglibyście napisać jak uruchomić tego 5300 bez pilota?

Z postów domyślam się, że wystarczy połączyć jeden pin z wtyczki do masy, zgadza się? Jeśli tak to który?

Pozdrawiam
    zeezoo
  • #8 5746922
    de_wodzu
    Poziom 13  
    A popatrz na fotkę :)
    Podpowiem ... zwłaszcza na czarny przewód.

Proteza działa do dnia dzisiejszego.
  • #9 5769362
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Podlaczylem to wszystko tak jak na moim rysunku (Na czarny dalem wlacznik) i gra tylko jak podlacze zrodlo na REAR. Oczywiscie graja 2 tylne glosniki. Potencjometry niby dzialaja, bo moge przyciszac i podglaszac ale nie mam pojecia ktory jest od balansu, a ktory od glosnosci :)

Jak podlaczam pod front to nic nie gra, podobnie jest w przypadku podlaczenia zrodla pod center/subwoofer.
    Nic nie daje krecenie w jedna i w druga strone potencjometrami.

Co moze byc mistrzu?
    Załączniki:
    • Pilot do Creative Inspire 5300 - jak uruchomić bez pilota. 23_1175102313.jpg (95.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5775328
    de_wodzu
    Poziom 13  
    Słuchaj - jest mały problem ponieważ ja to robiłem grubo ponad rok temu. Zabawę zakończyłem na przerobieniu potencjometru od 5100. Tak więc zlikwidowałem pajęczynkę i mam ładny potencjometr...

Przyznam się z ręką na sercu - już nie pamiętam, który przewód gdzie był... - po prostu - zrobiłem i zapomniałem.

Aby nie zostawiać Ciebie na lodzie - przeszukałem archiwum poczty, ponieważ sporo osób do mnie pisało w tej sprawie ...
    Zacytuje jedną ze swoich odpowiedzi - myślę że to rozwiąże kłopot.

Jak się przyjrzysz dokładnie w zdjęcie (lub na swojego sub'a) zauważysz ze gniazdo okłada się w literkę U w sumie 6 pinów (2 zewnętrzne i 4 wewnętrzne).
    Czarny przewód to zasilanie suba podłączony do pinów od lewej 1 i 4.
    Głośność
    Szary i pomarańczowy
    2 i 6 - podłączasz po przez rezystory do skrajnych nozek potencjometru.
    Balans
    Wszystko widać - masa czyli 4 do skrajnej nogi pot, 6 do drugiej skrajnej, środek pot. do - 5 Tak jak wcześniej nadmieniałem do skrajnych nóg potencjometru przylutowane są rezystorki 2k - tak aby nie zwierać przy skrajnych położeniach potencjometru.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zestawu głośnikowego Creative Inspire 5300 bez oryginalnego pilota, którego wtyczka na kablu jest uszkodzona. Pilot posiada 6 przewodów, a wtyczka przypomina tę od myszy komputerowej. Rozwiązaniem jest zastąpienie pilota zewnętrznym potencjometrem 47kΩ oraz rezystorami około 2kΩ, podłączonymi do odpowiednich przewodów. Czarny przewód służy jako włącznik (zasilanie subwoofera), natomiast przewody szary i pomarańczowy odpowiadają za głośność i balans, które należy podłączyć do nóżek potencjometru przez rezystory. Masa jest podłączona do środka potencjometru. Schemat połączeń można odczytać z płytki drukowanej subwoofera lub z załączonych zdjęć. Pilot od modelu 5300 różni się od 5100, m.in. liczbą przewodów (5300 ma 6, 5100 ma 5), co uniemożliwia zamianę pilotów między tymi modelami. W przypadku braku oryginalnego pilota, można kupić potencjometr 47kΩ w sklepach elektronicznych lub na Allegro. Podłączenie źródła dźwięku do poszczególnych wejść (REAR, FRONT, CENTER/SUB) wpływa na działanie głośników, a potencjometry działają poprawnie, jeśli są prawidłowo podłączone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA