logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MBR2GPT: Błąd walidacji dysku 0 przy konwersji MBR na GPT - jak rozwiązać?

gr0szek129 27 Sty 2025 17:15 693 4
REKLAMA
  • #1 21412653
    gr0szek129
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam, chciałem użyć narzędzia mbr2gpt, ponieważ jeden z moich dwóch dysków jest w partycji mbr i chciałem go przekonwertować na gpt. Z jakiegoś powodu po wpisaniu komendy "mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS" wywala mi następujący komunikat:

MBR2GPT: Attempting to validate disk 0
    MBR2GPT: Retrieving layout of disk
    MBR2GPT: Validating layout, disk sector size is: 512 bytes
    Disk layout validation failed for disk 0

Czytałem o tym na internecie, że często jest to problem z dodatkowymi niepotrzebnymi partycjami które powodują właśnie owe problemy, ale mój dysk ma tylko jedną partycję, więc nie powinno być problemu.
    W ostateczności mogę w teorii przekopiować sobie te pliki na inny dysk a ten sformatować i wtedy dać /convert gpt przez diskparta, ale to jakieś 500gb danych i spodziewam się, że trochę zejdzie na już trochę leciwym hdd, a powinno to bez problemu pojsc przez mbr2gpt, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie mam pojęcia czy program daje jakieś logi, jak tak to mogę podesłać screeny

Specyfikacja komputera (nie jest to chyba potrzebne ale nie zaszkodzi jak dam):
    płyta: Huananzhi x99 (nie znam dokladnie modelu, spodziewam sie ze podobna do wiekszosci innych chinczykow)
    cpu: xeon e5-2650 v4
    dysk0: Seagate ST31000524AS (HDD) <-- dysk który chcę konwertować
    dysk1: Kingston RBU-SC400S3764G (SSD) /tutaj postawiony os

Dodano po 31 [sekundy]:

Zrzut ekranu z zarządzania dyskami i wiersza poleceń, pokazujący próbę walidacji dysku 0 narzędziem MBR2GPT.
  • REKLAMA
  • #2 21412881
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    MBR2GPT.EXE napisał:
    MBR2GPT can be used to:
    • Convert any attached MBR-formatted system disk to the GPT partition format. The tool can't be used to convert non-system disks from MBR to GPT.
      [...]

Więcej dowiesz się z logu.

MBR2GPT napisał:
    Logs

Four log files are created by the MBR2GPT tool:
    • diagerr.xml
    • diagwrn.xml
    • setupact.log
    • setuperr.log

These files contain errors and warnings encountered during disk validation and conversion. Information in these files can be helpful in diagnosing problems with the tool. The setupact.log and setuperr.log files have the most detailed information about disk layouts, processes, and other information pertaining to disk validation and conversion.

Nie rozumiem po co konwertować dysk 1 TB na dane.
  • REKLAMA
  • #3 21412892
    gr0szek129
    Poziom 8  
    Chciałem wyłączyć csm w biosie ale po wyłączeniu tego komputer nie wstaje, słyszałem że to kwestia może być właśnie dysku z mbr, ale tak w sumie jak k tym myślę to chyba jednak coś innego

Nie wiem może coś robię zle, ale komputer łapie zwieche i nie chce zbootowac po wyłączeniu właśnie csm, nie wiem czego to jest kwestia
  • REKLAMA
  • #4 21412940
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Można porównać zachowanie z odłączonym HDD 1 TB.

W GPU-Z na pierwszej zakładce zobacz czy jest: [v] UEFI
  • #5 21412959
    gr0szek129
    Poziom 8  
    Nie wiem czemu nie wpadłem od razu na pomysł odłączenia dysku, ale okazuje się że to samo, więc trzeba szukać dalej.

Właśnie wcześniej patrzałem gpu-z i "boot from gpt" oraz "windows running in UEFI mode" mają obok yes.

Być może to kwestia karty graficznej. Mam kartę instinct mi 8 czyli bliźniak r9 nano po zmianie biosu to ta sama karta. Normalnie nie chciała odpalić po zmianie na uefi, ale pobrałem bios od AMD który dodaje uefi i już normalnie odpala, ale csm dalej nie chce działać, nie wiem już sam
REKLAMA