Witam, chciałem użyć narzędzia mbr2gpt, ponieważ jeden z moich dwóch dysków jest w partycji mbr i chciałem go przekonwertować na gpt. Z jakiegoś powodu po wpisaniu komendy "mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS" wywala mi następujący komunikat:
MBR2GPT: Attempting to validate disk 0
MBR2GPT: Retrieving layout of disk
MBR2GPT: Validating layout, disk sector size is: 512 bytes
Disk layout validation failed for disk 0
Czytałem o tym na internecie, że często jest to problem z dodatkowymi niepotrzebnymi partycjami które powodują właśnie owe problemy, ale mój dysk ma tylko jedną partycję, więc nie powinno być problemu.
W ostateczności mogę w teorii przekopiować sobie te pliki na inny dysk a ten sformatować i wtedy dać /convert gpt przez diskparta, ale to jakieś 500gb danych i spodziewam się, że trochę zejdzie na już trochę leciwym hdd, a powinno to bez problemu pojsc przez mbr2gpt, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie mam pojęcia czy program daje jakieś logi, jak tak to mogę podesłać screeny
Specyfikacja komputera (nie jest to chyba potrzebne ale nie zaszkodzi jak dam):
płyta: Huananzhi x99 (nie znam dokladnie modelu, spodziewam sie ze podobna do wiekszosci innych chinczykow)
cpu: xeon e5-2650 v4
dysk0: Seagate ST31000524AS (HDD) <-- dysk który chcę konwertować
dysk1: Kingston RBU-SC400S3764G (SSD) /tutaj postawiony os
Dodano po 31 [sekundy]:
MBR2GPT: Attempting to validate disk 0
MBR2GPT: Retrieving layout of disk
MBR2GPT: Validating layout, disk sector size is: 512 bytes
Disk layout validation failed for disk 0
Czytałem o tym na internecie, że często jest to problem z dodatkowymi niepotrzebnymi partycjami które powodują właśnie owe problemy, ale mój dysk ma tylko jedną partycję, więc nie powinno być problemu.
W ostateczności mogę w teorii przekopiować sobie te pliki na inny dysk a ten sformatować i wtedy dać /convert gpt przez diskparta, ale to jakieś 500gb danych i spodziewam się, że trochę zejdzie na już trochę leciwym hdd, a powinno to bez problemu pojsc przez mbr2gpt, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie mam pojęcia czy program daje jakieś logi, jak tak to mogę podesłać screeny
Specyfikacja komputera (nie jest to chyba potrzebne ale nie zaszkodzi jak dam):
płyta: Huananzhi x99 (nie znam dokladnie modelu, spodziewam sie ze podobna do wiekszosci innych chinczykow)
cpu: xeon e5-2650 v4
dysk0: Seagate ST31000524AS (HDD) <-- dysk który chcę konwertować
dysk1: Kingston RBU-SC400S3764G (SSD) /tutaj postawiony os
Dodano po 31 [sekundy]: