logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Bora 1.9 TDI - zimny wąż od termostatu do chłodnicy po wymianie czujnika i termostatu

ryszardkermel408 31 Sty 2025 15:59 873 16
REKLAMA
  • #1 21418672
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z VW Bora 1.9 TDI. Wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego, termostat też wymieniłem, płukankę układu też zrobiłem i nadal mam zimny wąż, od termostatu do chłodnicy. Pomoże ktoś, co mam zrobić? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    AI: Czy po wymianie czujnika i termostatu oraz płukaniu układu odpowietrzyłeś układ chłodzenia?
    Tak odpowietrzyłem.
    AI: Czy silnik osiąga normalną temperaturę pracy, czy też pozostaje zimny?
    Silnik jest ciepły i wąż który wchodzi z góry do chłodnicy też jest ciepły, ale chłodnica jest zimna.
  • REKLAMA
  • #2 21418684
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Masz obieg, może pompa wody nie ma łopatek?
  • REKLAMA
  • #4 21418747
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4222
    ryszardkermel408 napisał:
    płukankę układu też zrobiłem

Jeśli był syf to on osiada najszybciej w nagrzewnicy i chłodnicy, tu cięzko wymontować chłodnicę to spróbuj tak że do górnego otworu chłodnicy wlej wodę, jak szybko nie przeleci na dół to zapchana chłodnica
  • #5 21418802
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    ryszardkermel408 napisał:
    i nadal mam zimny wąż

Co Cię skłoniło do wymiany termostatu i czujnika? Przegrzewa Ci się ten motor?
    Na postoju na biegu jałowym 1.9TDI trzeba grzać +/- 30min aby termostat puścił ( a może i więcej, zależy od temperatury otoczenia). Jak masz włączoną dmuchawę wewnątrz i grzanie wnętrza to Ci się termostat nie otworzy na postoju.
  • #6 21418836
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Nie pokazuje temperatury w ogóle

Dodano po 1 [minuty]:

>>21418684 Rozrząd był wymieniany półtora roku temu. Obiegu nie ma

Dodano po 2 [minuty]:

>>21418802 Wymieniłem, bo miałem wąż zimny, co wychodzi z termostatu

Dodano po 40 [sekundy]:

>>21418710 Ogrzewanie działa

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Nie mam obiegu, pomóż.
  • #7 21418980
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21418836
    Jeśli tylko wskaźnik temperatury przy działającym ogrzewaniu nic nie pokazuje to trzeba sprawdzić temperaturę w parametrach po podpięciu komputera.
    Jeśli sterownik widzi temperaturę a zegary nie to uszkodzone mogą być same zegary lub wiązka do nich.
    ps. W tych silnikach żeby otworzył się termostat trzeba się bardzo postarać. W wersjach nie posiadających dogrzewania płynu przy pomocy kominka wodnego wyposażonego w trzy świece żarowe lub gdy ten systemem nie działa i włączonym ogrzewaniu zimą silnik potrafi trzymać w korku 70-75stC i wymiana termostatu tu nie pomoże.

Wymieniłeś czujnik temperatury. Czy napewno na właściwy? Czy na taki jaki był wcześniej?
    Może już przed tobą ktoś wymienił czujnik na niewłaściwy a ty kupiłeś taki sam.
  • #8 21422522
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    1.9TDI czy 1.9TDI PD? Jaki kod silnika?
  • #9 21422591
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3340
    Dokładnie gdyby nie było obiegu to by się zagotował. Skoro ogrewanie jest to temperaturę łapie a jak sięcnie gotuje to trzyma. Raczej problem jw z czujnikiem lub kablami ewentulanie licznik się zaciął. Sugerowałbym sprawdzenie w blokach pomiarowych licznika (live data) jaką temepraturę widzi. Bo jak widzi a nie poazuje to raczej licznik. Jak bie widzi lub widzi nieprawidłową to sprawdzenie kabelków. Tam siedzi czujnik rezystancyjny jak go zastąpić rezystorem 200 czy 300 ohm to powinien pokazać temepraturę na liczniku 70 do 90 C lub ciut ponad. Jak nie pokaze nic to kabelki. Sam czujnik też można wsadzić do goracej wody i zierzyć czy rezystancja po podgrzaniu płynne spada bez skoków do tych 300 ohm lub niżej.
  • REKLAMA
  • #10 21424384
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Silnik ATD A NA BLOKU JEST HGL
  • #11 21424434
    sigwa18
    Poziom 43  
    No ten silnik to akurat mega wolno się nagrzewa. U mnie w skodzie Octavia dopiero po 10 km osiąga jakieś 75-80C. Który rok bo 2002 poprawili ten silnik. Miedzy innymi dłuższe świece żarowe. Wyleciał hydrauliczny napinacz paska rozrządu. Inny/poprawiony odlew głowicy (nie siada tak bardzo). Z racji dłuższych świec inne uszczelki pod głowicę (ciut grubsze).
  • REKLAMA
  • #12 21425294
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Auto jeździ i nie pokazuje temperatury, a auto jest mojej żony i nie wiem, co mam jeszcze zrobić. Ja jestem mechanikiem ciężarówek i nie mam pojęcia, co mogę jeszcze zrobić. Ewentualnie mogę wyciągnąć termostat i zobaczyć, co będzie się działo.
  • #13 21425298
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21425294
    Bo problem może być w zegarach po prostu.
  • #14 21426045
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Ale dolby wąż jest zimny, a górny gorący. Chłodnica jest też zimna.
  • #15 21426084
    sigwa18
    Poziom 43  
    No tak ma działać chłodnica. Wchodzi gorący płyn wychodzi zimniejszy.
  • #16 21426134
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Ale jak się silnik nie gotuje to obieg musi być.
    Przy obecnych temperaturach żeby ci się termostat otworzył to musisz przejechać z 15 kilometrów a po zatrzymaniu trzymać auto na obrotach i najlepiej włączyć prądożerne odbiorniki żeby alternator obciążał silnik. A i nawet jak ci się otworzy to możesz tego nie zauważyć - lodowata wda z chłodnicy ekspresowo zamknie termostat. No i oczywiście obowiązkowo ogrzewanie wyłączone.
    Jak wskaźnik temp nie działa to podepnij pod kompa i zobacz jaką temperaturę pokazuje - do tego wystarczy ci interfejs na BT za 60-70zł i byle jaka darmowa apka.
    Niemniej wskazanie temperatury na zegarach wypadałoby ogarnąć...
    O tej porze roku dolny wąż w takich silnikach to norma, w ciężarówkach chyba też? ;) Wysoka sprawność to małe straty cieplne, w dodatku niższa niż w benzynie temp spalania i kupa aluminiowych elementów, które pięknie oddają ciepło do otoczenia (szczególnie jak dochodzi pęd powietrza), więc jak jeszcze żona sobie dogodzi włączeniem ogrzewania...
  • #17 21426855
    ryszardkermel408
    Poziom 2  
    Piotrek dziękuję za informację kupię i sprawdzw

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Bora 1.9 TDI, gdzie po wymianie czujnika temperatury płynu chłodzącego i termostatu, wąż od termostatu do chłodnicy pozostaje zimny, mimo że silnik osiąga normalną temperaturę. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak brak obiegu płynu chłodzącego, uszkodzenie pompy wody, zablokowana chłodnica, czy problemy z czujnikiem temperatury lub zegarami. Użytkownik potwierdza, że ogrzewanie działa, ale wskaźnik temperatury na liczniku nie pokazuje wartości. Rekomendacje obejmują sprawdzenie parametrów temperatury za pomocą komputera diagnostycznego oraz ewentualne wymontowanie termostatu w celu dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA