logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pad Xbox 1914 brak reakcji po wymianie spalonych komponentów.

adix85pl 31 Sty 2025 16:16 459 2
  • #1 21418707
    adix85pl
    Poziom 3  
    Cześć, mam problem z padem, który dostałem od kuzyna. Mianowicie, z tego co mi mówił, to po włożeniu naładowanych akumulatorów pad nie chciał się włączyć, a kuzyn poczuł spaleniznę. Od tego momentu kontroler leżał w szufladzie, aż dziś otrzymałem go ja. Po rozkręceniu na płytce zasilania (ta z USB) pierwsze co dostrzegłem, to przepalony komponent o nazwie "AF2L". Wymieniłem go na sprawny z płyty dawcy. Przepalony został również układ "AXMN480", który również dałem nowy z płyty dawcy. Niestety, pad dalej się nie włącza. Dodatkowo mam jeszcze drugi pad, ten sam model, w którym po podłączeniu kabla USB słychać "pisk" i tam winna jest płytka z analogami, ponieważ gdy przełożyłem z mojego pada, to wszystko działa. Ktoś może miał podobne usterki i może coś podpowiedzieć? Na załączonym foto zaznaczam elementy, które były przepalone i je wymieniłem. Pozdrawiam

Zbliżenie na płytkę drukowaną kontrolera z zaznaczonym czerwonym kółkiem przepalonym elementem.
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną kontrolera z zaznaczonym przepalonym komponentem.
    AI: Jaki jest dokładny model pada Xbox, z którym masz problem?
    1914
    AI: Czy próbowałeś innych kroków diagnostycznych lub używałeś narzędzi do testowania, aby zidentyfikować problem?
    Tak
  • #2 21429822
    decho
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Jak zapewne się domyślasz, pisk oznacza, że jest jakieś zwarcie/przywarcie i przetwornica jest zbyt obciążona.
    Z czym jest problem trudno powiedzieć bez pomiarów lub termowizji. Może to być jakiś kondek ale i kontroler.
    Sprawdź czy jest lepiej po odpięciu antenek BT. Czasami tam jest problem.
    Ale skoro masz 2 pad to po prostu szukaj różnic aż znajdziesz lub zrób z 2 uszkodzonych 1 sprawnego i po temacie a resztę zostaw sobie na części.
  • #3 21431953
    adix85pl
    Poziom 3  
    >>21429822 płytkę analogów naprawiłem, winny był kondensator, płytkę zasilania muszę jeszcze raz pomierzyć, podłącze ją też do zasilacza i zobaczymy co z tego będzie.
REKLAMA