logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić?

DAMIAN-XDX 31 Sty 2025 18:44 447 10
REKLAMA
  • #1 21418923
    DAMIAN-XDX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W temacie potencjometrów. Niestety dopadła mnie awaria trzeszczenia potencjometru balansu w moim Copland csa28 (14R). Potencjometr to ALPS 730t 100KMN. Niestety zakup nowego to fikcja a tabel z zamiennikami brak. Są różne podobne o wartości 100KMN ale numer inny. Prośba do szacownych o pomoc w poszukiwaniach lub jak to można naprawić.
    Potencjometr ALPS 730t 100KMN zamontowany na płytce układu Copland csa28.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21418963
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Przy odrobinie zaciecia mozna to rozebrac, wyczyscic a potem zlozyc do kupy.
    Wyjmij to z plytki, moze beda jakies inne numery nadrukowane.
    jesli nie, to szukac podobnego. ALPS w dalszym ciagu cos takiego oferuje.

Digikey ma cos takiego; https://www.digikey.com/en/products/detail/al...Nz5njm3javvPZWkaAm8wEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Alps teraz chyba sie nazywa Alpine.

E-bay ma taki: https://www.ebay.com/itm/151533047864
  • REKLAMA
  • #3 21418972
    DAMIAN-XDX
    Poziom 11  
    Dzięki za info. Problem w tym, że może bym to rozebrał, tylko czym skutecznie te ścieżki zabezpieczyć? Co do podobnych w sprzedaży, to widzę, że są, tylko ten pierwszy parametr nazwy (730t) odbiega od sprzedawanych i nie wiem, w czym powodują różnicę. Sam parametr wartości 100 KMN niby ten sam, ale nie wiem, co z resztą. Najgorsze, że sprzedający nie podają, że to np. zamiennik tego lub tamtego potencjometru. Firma Copland niestety niby hi-top, ale pomocy w serwisie żadnego.
  • #4 21418975
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    beatom napisał:
    rzy odrobinie zaciecia mozna to rozebrac, wyczyscic a potem zlozyc do kupy.

Jasne, że tak.
    A po wyjęciu prawdopodobnie pierwsze co?
    To prawdopodobnie trzeba będzie się trzeba pozbyć się (delikatnie rozwiercić) tych nitów.
    Zbliżenie na metalową obudowę elementu elektronicznego zamocowaną za pomocą nitów na płytce drukowanej, z oznaczeniami ALPS, 730t i 100KMX.
    Aby to rozpołowić, rozebrać.
    A następnie z iście zegarmistrzowską dokładnością zabrać się do pracy.
  • Pomocny post
    #5 21418979
    beatom
    Poziom 38  
    Do balancu nic specjalnego nie trzeba. Jedyny problem to moze byc odczep, ale nie wiem jaki to potencjometr. Maja sie zgadzac wymiary i wartosc rezystancji.
    Jesli wymiary inne, to trzeba rzezbic.
    Do czysczenia i zabezpieczenia jest duzo srodkow w dzisiejszych czasach.
    Jesli bedzie co zabezpieczac, bo sciezki moga byc wytarte.
  • #6 21419031
    DAMIAN-XDX
    Poziom 11  
    Że tak zapytam, jeszcze oznaczenie KMN dokładnie o czym informuje?
  • REKLAMA
  • #7 21419090
    beatom
    Poziom 38  
    To stare oznaczenia. kto dzisiaj prawdy dojdzie... Na pewno K oznacza kiloohmy.
    Moze byc charakterystyka lub wykonanie lub inny parametr jaki sobie ALPS wymyslil.
    Wyciagnij wreszcie ten pot z plytki i pokaz go z kazdej strony.
  • REKLAMA
  • #8 21419494
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    DAMIAN-XDX napisał:

K wartość potencjometru w kΩ.
    MN lub w naszych M+N informuje ze to potencjometr od balansu, niestety różni się od zwykłych potencjometrów - volume i regulacji barwy dźwięku.
    Na moje to ten typ jest do rozebrania spokojnie, robiłem podobne alpsy i pod pokrywą jest na osi pierścień starloock, też do okiełznania.
    Scieżki na bank są w bdb kondycji najczęściej brud jest na styku przekazania ze ślizgacza do punktu lutowniczego regulacji. (zaznaczyłem na foto),
    Załączniki:
    • Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić? IMG_20250111_122705579.jpg (3.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić? IMG_20250128_140305704_HDR.jpg (309.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić? IMG_20250128_140308132_HDR.jpg (307.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić? IMG_20250128_140257823_HDR.jpg (166.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Trzeszczący potencjometr ALPS 730t 100KMN w Copland CSA28 - jak naprawić? IMG_20250128_140254764_HDR.jpg (170.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21419610
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1933
    Jeśli potencjometr balansu nie jest używany a zwykle nie jest gdyż zazwyczaj nie ma potrzeby nim kręcić to w ostateczności można go ominąć odpowiednimi zworkami.
  • #10 21419754
    DAMIAN-XDX
    Poziom 11  
    wkj napisał:
    DAMIAN-XDX napisał:

K wartość potencjometru w kΩ.
    MN lub w naszych M+N informuje ze to potencjometr od balansu, niestety różni się od zwykłych potencjometrów - volume i regulacji barwy dźwięku.
    Na moje to ten typ jest do rozebrania spokojnie, robiłem podobne alpsy i pod pokrywą jest na osi pierścień starloock, też do okiełznania.
    Scieżki na bank są w bdb kondycji najczęściej brud jest na styku przekazania ze ślizgacza do punktu lutowniczego regulacji. (zaznaczyłem na foto),

Dzięki za przejrzysty pogląd. Mój generalnie ma problem na pozycji "0" i wtedy potrafi lekko gubić kanał L lub R. Zawsze minimalnie przesuwam ale do czasu bo wtedy też zaczyna charczeć. Dzisiaj wyciągnę całą płytkę z tym potencjometrem i zobaczę jak to wygląda.
  • #11 21427602
    DAMIAN-XDX
    Poziom 11  
    Szanowni, jeszcze się nie dobrałem do płytki. Czy możecie polecić potencjometr zamiennik balansu o tych parametrach, to znaczy jakiego producenta polecacie.
    W rozbieranie starego raczej nie pójdę bo pewnie rozwalę na amen, dlatego chcę zamontować inny dobrej jakości nie koniecznie w płytkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trzeszczącym potencjometrem balansu ALPS 730t 100KMN w wzmacniaczu Copland CSA28. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują rozebranie potencjometru, czyszczenie oraz zabezpieczenie ścieżek. Użytkownicy sugerują, że potencjometr można zastąpić podobnym modelem, jednak ważne są wymiary i wartość rezystancji. Oznaczenie KMN odnosi się do specyfikacji potencjometru, gdzie K oznacza kiloohmy, a MN wskazuje na typ zastosowania. W przypadku braku możliwości naprawy, sugerowane jest ominięcie potencjometru zworkami. Użytkownik planuje wyciągnąć płytkę, aby dokładniej ocenić stan potencjometru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA