logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedoceniane routery lepsze od popularnych modeli - wasze doświadczenia?

02 Lut 2025 23:08 1326 6
REKLAMA
  • #1 21422297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21422480
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Co to znaczy dobrej jakości? Branie pod uwagę tylko zasięgu to moim zdaniem lekkie uproszczenie. Są jeszcze inne mniej oczywiste aspekty: stabilność, zaawansowanie oprogramowania, support i łatanie dziur w tym oprogramowaniu, legalność (moc radia). Wersja chińska jak mówisz może mieć lekko podkręconą moc modułu radiowego. Lekko, bo większe zwieszenie robi więcej złego niż dobrego między ścianami. Kiedyś czytałem test jakiegoś chińskiego telefonu, porównanie tego samego modelu na rynek globalny i na rynek chiński. Wersja chińska wysyłała 10x więcej danych do jakichś chińskich serwerów. Wiec jak mówisz wersja chińska, to mi się czerwona lampka zapala. Generalnie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale jak byś mnie zapytał czy to jest możliwe że chiński rząd dopłaca producentowi do taniego "dobrego" routera żeby go ludzie kupowali (bo tani i dobry) ale router miał jakąś furtkę to rzekłbym że jest to absolutnie możliwe. Przykład z ostatniego tygodnia, gdzie według objawów router LTE/5G firmy ZTE robił Man In The Middle, czyli rozszyfrowywał komunikacje i podstawiał swoje certyfikaty. Problem znikał po restarcie, ale funkcjonalność która można lekko nadużyć ewidentnie się w oprogramowaniu. I czeka. Nawet jakby mi taki router dali za darmo i miał zasięg na pół osiedla to bym go nie chciał.
    Mój router przewodowy działa pewnie z 8-my rok. Był restartowany tylko po aktualizacji oprogramowania. Wiec nawet jak jest droższy to swoje odpracował.
    Access pointy podobnie.
    Więc jeśli o mnie chodzi to Mikrotik (Łotwa), Ubi (USA), OpenWRT. Cena ważna ale nie jest jedynym kryterium.
  • REKLAMA
  • #4 21422491
    KOCUREK1970
    Ocena: 5396
    @mateuszdepaa
    Takim chińskim badziewiem można sobie narobić prawnych problemów większych, niż byś pomyślał.
    Możesz dostać nawet urzędowy nakaz likwidacji takiego chińskiego urządzenia.

A jak ktoś ma problem z zasięgiem WiFi, to nie jakaś jedna chińska petarda z mocą sygnału idącą w watach, tylko lokalne AP.
  • REKLAMA
  • #5 21423148
    irekhq
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    OpenWrt One ;)
  • #6 21423230
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    mateuszdepaa napisał:
    niedoceniane, a są dobrej jakości

Nie ma niedocenianej jakości ... ;-)

Jakość to np stabilność pracy, bezpieczeństwo pracy, zarządzanie, obsługa serwerów VPN, VLAN, aktualizacje (na dobrym poziomie...) i wiele innych cech,

nie mających żadnego związku z AP WiFi wbudowanym w jedno pudełko.

W dobrych routerach często nie ma wcale WiFi ;-)
  • #7 21423489
    KOCUREK1970
    Ocena: 5396
    Ja ze swej strony polecam routery FritzBox.

Sprzęt produkowany tylko i wyłącznie w Europie.
    Wydajnościowo-petarda.
    Oprogramowanie wsparcie co najmniej 10 lat.
    Gwarancja na urządzenie samego producenta 5 lat.
    Czego chcieć więcej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat niedocenianych routerów, które mogą przewyższać popularne modele. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi routerami, w tym z Tendą AC23, która okazała się lepsza od modeli takich jak Xiaomi AX3200, TP-Link BE230, TP-Link Archer AX73, ASUS TUF AX5400, ASUS TUF AX6000, ASUS RT-AX53U oraz TP-Link WR1043ND v4. Wskazano na znaczenie stabilności, wsparcia oprogramowania oraz legalności urządzeń, zwracając uwagę na potencjalne problemy z chińskimi modelami. Użytkownicy polecali również routery FritzBox, które oferują długoterminowe wsparcie i wysoką jakość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA