logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C5 2.5 TDI - trudności z odpalaniem, migające świece żarowe

papa12tw 04 Lut 2025 14:04 258 3
REKLAMA
  • #1 21424461
    papa12tw
    Poziom 2  
    Witam mam audi A6 C5 2.5 TDI i samochód czasami odpala za pierwszym czasami drugim a czasami wcale i dopiero ponowne włożenie kluczyka albo odpięcie i podpięcie klemy pomaga lecz też nie zawsze i po prostu po dłuższym czasie nagle odpali co może być problemem. Dodam że czasami migają świece żarowe ale jeżeli chodzi o moc czy wkręcanie się na obroty wszystko jest jak być powinno. Problem mam od bardzo dawna i raz widziałem błąd od zaworu regulacji dawki paliwa ale było to ostatnio a problem posiadam już od roku i dalej nie mam pojęcia co to może być a dowiedziałem się że jak ten zawór jest wadliwy to całkiem nie odpala
  • REKLAMA
  • #2 21424501
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    Skoro migają świece to jest i błąd. Zrób diagnostykę to się dowiesz co jej jest. Uszkodzony zawór może się zachowywać różnie np. tak jak opisujesz.
  • REKLAMA
  • #3 21424754
    papa12tw
    Poziom 2  
    Jutro sprawdzę, czy w ogóle da się go wyciągnąć bez wyciągania pompy, i będę pisał.
  • #4 21426597
    papa12tw
    Poziom 2  
    Wszystko wygląda dobrze i dzieje się tak, jak zimny zapala za drugim razem, ale po odpaleniu, jak zgaszę i odpalę, to zawsze będzie odpalał za pierwszym, ale po zgaszeniu i odczekaniu chwili, żeby odpalić, to znowu za drugim. Z kolei gdy samochód się nagrzeje, to przy zgaszeniu i odpaleniu wszystko ok, ale jak zgaszę, poczekam chwilę, to za nic nie odpali i musiałem odczekać chwilkę, odpiąć i podpiąć akumulator i odpalić. Bez odczekania, tylko odłączenie i podpięcie akumulatora, nie odpali dalej. Polewanie pompy wtryskowej zimną wodą nic nie daje tutaj.
REKLAMA