logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATX MODECOM FEEL 500 - brak napięcia na PS-ON, pulsacje na KA7500, 5VSB OK

staszek77 04 Lut 2025 18:00 612 1
REKLAMA
  • #1 21424732
    staszek77
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Zasilacz MODECOM FEEL 500 na układach LM339 i KA7500 (TL 494) nie uruchamia się. Brak napięcia na pinie PS-ON, który wynika z braku napięcia na nodze 12 układu KA7500. Występują tam tylko jakieś pulsacje niskiego napięcia. Napięcie 5VSB jest obecne i ma prawidłową wartość. Jak obciążę 5VSB żarówką, to na nodze 12 układu KA7500 pojawia się napięcie około 15V i napięcie na PS-ON około 4,5V. Po zwarciu PS-ON do masy zasilacz jednak nie startuje. Układ powinien być zasilany prawidłowym napięciem bez obciążenia 5VSB, więc tutaj widzę problem. Sprawdziłem dużo elementów w pobliżu głównego układu i trochę elementów przetwornicy, ale nic nie znalazłem. Z braku innych pomysłów wymieniłem KA7500 na TL494, ale bez efektu.
    Gdzie szukać dalej usterki, czy tylko na przetwornicy standby?
    Pozdrawiam,
    Staszek

Tabliczka znamionowa zasilacza MODECOM FEEL 500 z informacjami technicznymi. Płytka zasilacza MODECOM FEEL 500 z elementami elektronicznymi i radiatorami
  • REKLAMA
  • #2 21480004
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Spojrzyj na te rys.

Schemat elektroniczny z opisanymi komponentami i połączeniami.
    Schemat elektryczny urządzenia z oznaczeniami komponentów i połączeń.

Prześledz "trasę" PS_on od początku (elementy)
    - elektrolityczne kondensatory 1uf .. do 10uF

PS ON jest sygnałem niskiego poziomu wytwarzanym przez płyte ą w celu włączenia urządzenia.
    Dlatego powinien przyjść na wejście jednego z komparatorów LM339, a 2 pin jest wyjściem.

Wysoki poziom dopiero po przyłożeniu napięcia zasilania do urządzenia.
    Jeśli na KA7500 występuje napięcie Vref, wówczas sygnał wysokiego poziomu będzie nieobecny tylko w przypadku przerwania rezystora, przez który napięcie Vref jest podawane na wejście komparatora.
    Drugie wejście komparatora jest zasilane napięciem z dzielnika napięcia na rezystorach, które będzie niższe niż sygnał pson wysokiego poziomu.

Tutaj napięcie Vref jest dostarczane do wszystkich wejść odwracających przez dzielnik R63-R80-GND; R64-wejścia (-) 3, 10, 4, 6.
    PS-On jest połączony z drugą nogą-wyjściem komparatora przez kondensator C37-1uF. Aby komparator zadziałał, konieczne jest otwarcie tranzystora Q8, wtedy wejście 5 jest "przyciągane do ziemi", a potencjał na wyjściu 2 staje się wysoki i jest podawany do pin. 4 KA750, blokując generację.

Komparator czyli jego pin.5, 4, 2 > to ochrona w przypadku zaniku któregokolwiek z napięć wyjściowych.
    W sytuacji awaryjnej na pin.5 pojawi się napięcie wyższe niż na pin.4, na wyjściupin.2 , pojawi się wysoki potencjał, który poprzez D40 wyłączy urządzenie. Przez D39 komparator samoblokuje się.
    Ale ponieważ wyjście komparatora jest otwartym kolektorem tranzystora, pin.2 n muszą być połączone przez rezystor ze źródłem napięcia (rezystor R50)
    Tranzystory Q7, Q8 Obwód włączający.
REKLAMA