logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy ogniwo #5 w magazynie LiFePo4 wymaga wymiany? Nierówne napięcia ogniw

TomKomar 06 Lut 2025 08:28 525 2
  • #1 21426932
    TomKomar
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Od kilku dni w magazynie LiFePo4 mam szybkie ładowanie i rozładowywanie: ładowanie: 30%, 35%, 48%, 100%, rozładowywanie podobnie w dół.
    Przy bardzo małych prądach (ładowania i rozładowywania / poniżej 0,005 C /) jest niby ok, ale użyteczność żadna.
    Podglądając napięcia na poszczególnych ogniwach, zauważyłem, że ładowanie większym prądem (np. 0,2 C) powoduje, że jedno z ogniw (#5) ma dużo WIĘKSZE napięcie (o 0,5 V) od innych. Z kolei przy rozładowywaniu: to ogniwo ma dużo MNIEJSZE napięcie (o 0,5 V). Czy to znak, że ogniwo jest do wymiany, czy można je jeszcze jakoś uratować?
    W stanie spoczynku (prąd: 0A), ogniwo ma takie same napięcie jak pozostałe.
  • Pomocny post
    #2 21426963
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3347
    Pierwsze do sprawdzenia połączenia tego ogniwa z resztą czy tu czasem nie jest problem z podwyższoną rezystancją. Ale może być że rezystancja wewnętrzna ogniwa jest wysoka i aby to poprawić to tylko wymiana.
  • #3 21463792
    TomKomar
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Phew... Nastawiłem się na wymianę ogniwa, ale mówię - sprawdzę, jak radzą - tą rezystancję. Najpierw fotka kamerą termowizyjną. Już po tym było widać, że prąd w tym ogniwie płynie śrubkami, a nie klemą. Okazało się, że po zimie - jedna z blaszek łączących ogniwa delikatnie się odkształciła (nie widać tego gołym okiem, ułamki milimetra).
    Rozebranie, przeczyszczenie, dopasowanie i działa. Dziękuję!
REKLAMA