logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozładowanie ogniw 18650 ładowarka źle rozładowuje

Necronomicon 22 Maj 2016 18:26 3738 21
  • #1 15692047
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

prawdopodobnie mam problem z nową ładowarką.

Otóż rozchodzi się o rozładowywanie ogniw Li-ion 18650 - w ładowarce mam możliwość wyboru napięcia do jakiego ma zostać rozładowane i w przypadku ogniw litowych jest to przedział 2,5-3v.

Ustawiam rozładowanie do 2,7v, odpalam ładowarkę i już zaczyna się problem. Z tego co wywnioskowałem to podczas rozładowywania na wyświetlaczu ładowarki powinno być wyświetlane bieżące napięcie akumulatora a po osiągnięciu (np 2,7v) ładowarka powinna zaprzestać proces rozładowania.
    W mojej ładowarce wartości napięcia są całkiem inne niż mierząc zwyczajnie je multimetrem.

I przykładowo gdy ładowarka wyświetla, że osiągnęła 2,7v i oczywiście przerywa rozładowanie to po sprawdzeniu napięcia na ogniwie przeważnie mam wartość w okolicach 3,6-3,7v a przecież takie napięcie jest napięciem nominalnym dla ogniwa a nie minimalnym.
  • #2 15692108
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Skoro jest nowa, to zareklamuj. Ewidentnie pracuje niewłaściwie.
    Marka i model ładowarki to oczywiście tajemnica?
  • #3 15692125
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 412
    Przecież to normalne ze po odczepieniu obciążenia napięcie na baterii wzrośnie. Zmierz napięcie podczas rozładowywania.
  • #4 15692551
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Napięcie oczywiście mierzyłem podczas rozładowania i wyniki są całkiem różne.
    Prawidłowe napięcie jest podawane na wyświetlaczu ładowarki dopiero po zakończeniu ładowania (w takim jak by trybie podglądu parametrów akumulatora)
  • #5 15692573
    miecho18
    Spec od komputerów
    Necronomicon napisał:

A konkretniej?
  • #6 15692625
    Necronomicon
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    Necronomicon napisał:

A konkretniej?

Właśnie włożyłem ogniwo o napięciu 4v.
    Włączając rozładowanie prądem 1,3A na starcie wskazania w ładowarce wynoszą 3,4v.

Ale jeszcze jedna ciekawostka. Zauważyłem, że napięcie to jest zależne od wartości prądu rozładowania.

W tym samym przypadku, jak nastawię prąd rozładowania znacznie mniejszy, np 0,3A to wskazania w ładowarce pokazują już 3,9v.

Może jednak jest ok ? po prostu większe obciążenie tak działa na akumulator ?
    Jednak nie pasuje mi tu coś - bo przecież podczas pomiaru przy obciążeniu multimetrem również powinienem mieć obniżoną wartość więc skąd ta różnica w pomiarze ?
  • #7 15692643
    miecho18
    Spec od komputerów
    1. Podaj pełne oznaczenia ogniwa lub notę katalogową.
    2. Podaj wskazania multimetru.
  • #8 15692688
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Necronomicon napisał:
    bo przecież podczas pomiaru przy obciążeniu multimetrem również powinienem mieć obniżoną wartość

Multimetr obciąża ogniwo prądem liczonym w mikroamperach.
    Podłącz multimetr na stałe równolegle do ogniwa w ładowarce i porównaj wyniki.
  • #9 15692723
    Necronomicon
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    1. Podaj pełne oznaczenia ogniwa lub notę katalogową.
    2. Podaj wskazania multimetru.

Ad1 ICR18650 25C
    Ad2 wskazania multimetru na sucho jak i pod obciążeniem to 4v. W ładowarce bez obciążenia również jest pokazywane 4v jednak przy rozładowaniu spada od razu do 3,4v.
  • #10 15692745
    miecho18
    Spec od komputerów
    Czyli ustawiasz w ładowarce prąd rozładowywania 1,3A, uruchamiasz, napięcie wg ładowarki wynosi 3,4V, a podłączony w tym czasie miernik pokazuje 4V? Jeśli tak, to ładowarka jest uszkodzona.
  • #11 15692761
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Spokojnie, jeżeli jest to leżak, to proponuję poczyścić wszystkie możliwe i nie styki.
    W najgorszym przypadku warto jeszcze rozebrać i przelutować z topnikiem wszystkie punkty lutownicze.
    Możesz spróbować się trochę pobawić: przylutuj na stałe cieniutkie przewody do ogniwa gdzieś z boczku i w ten sposób mierz napięcie bezpośrednio na ogniwie, potem rozbierz ładowarkę i tak samo mierz napięcie na płytce w miejscu dołączenia styków.
    Możesz się zdziwić.
    Napisz, ci Ci wyszło.
  • #12 15694023
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Póki co, gdy jeszcze nie zdecydowałem czy będę ją oddawał to nie chce jej rozbierać. Wieczorem jeszcze posprawdzam kilka rzeczy.

Wpadło mi do głowy jeszcze coś - może te spadki napięcia przy obciążeniu są spowodowane zwyczajnie trafionymi ogniwami ? Z tego co widzę, to mają rezystancję wewnętrzną 450mohm - czy to może być przyczyną ?
  • #13 15694161
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Necronomicon napisał:
    Ad2 wskazania multimetru na sucho jak i pod obciążeniem to 4v.

Możesz to zdanie rozwinąć, szczególnie drugą część?
    miecho18 napisał:
    Czyli ustawiasz w ładowarce prąd rozładowywania 1,3A, uruchamiasz, napięcie wg ładowarki wynosi 3,4V, a podłączony w tym czasie miernik pokazuje 4V?

I odpowiedz na to pytanie.
  • #14 15694350
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Adam-T napisał:
    Necronomicon napisał:
    Ad2 wskazania multimetru na sucho jak i pod obciążeniem to 4v.

Możesz to zdanie rozwinąć, szczególnie drugą część?

Chodzi mi o to, że mierząc multimetrem ogniwo nigdzie nie podłączone, jego napięcie wynosi 4v.
    Mierząc multimetrem ogniwo podłączone do ładowarki i uruchomieniu rozładowania prądem 1,3A wskazania multimetru również pokazują 4v, jednak ładowarka na swoim wyświetlaczu pokazuje 3,4v i stopniowo spada wraz z rozładowaniem.

miecho18 napisał:
    Czyli ustawiasz w ładowarce prąd rozładowywania 1,3A, uruchamiasz, napięcie wg ładowarki wynosi 3,4V, a podłączony w tym czasie miernik pokazuje 4V?

I odpowiedz na to pytanie.

Dokładnie tak

Za chwilę zamieszczę film obrazujący problem.
  • #15 15694441
    Adam-T
    Poziom 41  
    W takim razie dostałeś juz odpowiedź:
    miecho18 napisał:
    ładowarka jest uszkodzona.

Może to być spowodowane np jakimś "nie kontaktem" w ładowarce tak jak ktoś wyżej wspomniał.
    Jeśli masz taką możliwość to z ciekawości podłącz szeregowo amperomierz do aku i zmierz czy faktycznie rozładowanie w tej ładowarce jest na poziomie 1,3A.
    Necronomicon napisał:

Wydaje mi się, że jest zbędny.
  • #16 15694551
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Adam-T napisał:
    W takim razie dostałeś juz odpowiedź:
    miecho18 napisał:
    ładowarka jest uszkodzona.

Może to być spowodowane np jakimś "nie kontaktem" w ładowarce tak jak ktoś wyżej wspomniał.
    Jeśli masz taką możliwość to z ciekawości podłącz szeregowo amperomierz do aku i zmierz czy faktycznie rozładowanie w tej ładowarce jest na poziomie 1,3A.
    Necronomicon napisał:

Wydaje mi się, że jest zbędny.

Sprawdziłem amperomierzem jaki faktycznie jest prąd i tutaj wszystko się pokrywa dość dobrze. Przy ustawionym rozładowaniu 1,3A amperomierz wskazywał 1,29A, przy 1,8A amperomierz wskazywał 1,8A

1. jeśli ładowarka jest trafiona to dlaczego dobrze mierzy napięcie podczas ładowania i kończy ładować faktycznie na 4,2v (wskazania multimetru jak i samej ładowarki)
    2. tak jak wspomniałem wcześniej, to sama ładowarka również pokazuje prawidłowe napięcie akumulatora (tylko w trybie podglądu - przed i po ładowaniu) problem występuje tylko podczas obciążenia
  • #17 15694866
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Też mam ładowarkę mikroprocesorową, i podobne efekty. Im większy prąd, tym bardziej różnią się odczyty. U mnie jest to spowodowane spadkiem napięć na kablach łączących ogniwo z ładowarką. Sprawdź ile voltów jest przy samych zaciskach ładowarki, a nie przy ogniwie
  • #18 15694927
    Adam-T
    Poziom 41  
    No i NIXIE_123 potwierdza to o czym pisał Andrzej42
    Andrzej42 napisał:
    potem rozbierz ładowarkę i tak samo mierz napięcie na płytce w miejscu dołączenia styków.
    Możesz się zdziwić.
  • #19 15695187
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 303
    Necronomicon napisał:
    Wpadło mi do głowy jeszcze coś - może te spadki napięcia przy obciążeniu są spowodowane zwyczajnie trafionymi ogniwami ? Z tego co widzę, to mają rezystancję wewnętrzną 450mohm - czy to może być przyczyną ?

No i przede wszystkim przeprowadź test na sprawnych ogniwach. Jeżeli te rzeczywiście mają 450mΩ, to nadają się do utylizacji.
  • #20 15696276
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Ładowarka jest w 100% sprawna a przyczyną było to, co wielu z Was obstawiało - kable na "trasie" ładowarka-ogniwo.
    Zrobiłem nowe, porządne przewody, przylutowałem lepszej jakości wtyki (banany złocone) i skróciłem same przewody do 25cm. Po tych zabiegach wszystko gra, napięcie pod obciążeniem nie spada już tak drastycznie a same pomiary w ładowarce pokrywają się w 100% z tymi z multimetru.
    Dzięki temu, że nie ma już spadków napięcia to ładowarka zaczęła poprawnie obliczać rezystancję wewnętrzną ogniwa (jest w granicach 100mΩ
  • #21 15696889
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Szkoda, że nigdzie nie napisałeś, co to za ładowarka, z reguły ogniwa wkłada się do ładowarki i o taką mi chodziło. Dopiero w ostatnim twoim poście dowiedziałem się (dowiedzieliśmy) że te coś jest na kablach.
    Nie na darmo urządzenia bardziej precyzyjne (zasilacze np) są czteroprzewodowe - dwa prądowe, a dwa do kontroli napięcia bez spadków na kablach.
  • #22 15697084
    Necronomicon
    Poziom 10  
    Andrzej42 napisał:
    Szkoda, że nigdzie nie napisałeś, co to za ładowarka, z reguły ogniwa wkłada się do ładowarki i o taką mi chodziło. Dopiero w ostatnim twoim poście dowiedziałem się (dowiedzieliśmy) że te coś jest na kablach.
    Nie na darmo urządzenia bardziej precyzyjne (zasilacze np) są czteroprzewodowe - dwa prądowe, a dwa do kontroli napięcia bez spadków na kablach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową ładowarką do ogniw Li-ion 18650, która nieprawidłowo rozładowuje ogniwa, wyświetlając błędne napięcia. Po ustawieniu rozładowania na 2,7V, ładowarka przerywa proces, mimo że pomiar multimetrem wskazuje wyższe napięcie (3,6-3,7V). Użytkownik zauważył, że napięcie na wyświetlaczu ładowarki różni się od pomiarów multimetru, a także że wartości napięcia zmieniają się w zależności od prądu rozładowania. Po wymianie kabli na lepszej jakości, problem z pomiarami został rozwiązany, a ładowarka zaczęła poprawnie obliczać rezystancję wewnętrzną ogniwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA