logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele WKR570WPS - silnik nie działa, błąd F0050, możliwa awaria płyty ELP 270

edis1 06 Lut 2025 21:44 675 7
REKLAMA
  • #1 21428107
    edis1
    Poziom 2  
    Płyta sterująca ELP 270 z pralki Miele, widziana z góry.
    W pralce Miele WKR570WPS przestał działać silnik MPW 00-53/6 (nie wykonuje żadnego ruchu) – błąd F0050. Pralka działała ponad 9 lat i po zdjęciu tylnej obudowy od strony mechanicznej wygląda bardzo dobrze, co motywuje mnie do naprawy, o ile koszt będzie sensowny. Na początek kupiłem używany, taki sam silnik, ale to nie rozwiązało problemu. Oba silniki bezszczotkowe mają zbliżoną rezystancję – 3 uzwojenia po 4 Ω. Zakładam zatem, że przyczyna leży po stronie sterowania silnikiem. Za sterowanie pralki odpowiada płyta ELP 270. Naprawa w serwisie sprowadza się do wymiany płyty na nową, koszty usługi i dojazdu co daje około 2 000 zł. Przy tym koszcie skłaniam się do zakupu nowej pralki.

Jeżeli ktoś jest w stanie wskazać potencjalną przyczynę awarii, podjąć się naprawy lub widzi jakieś inne rozwiązanie, to jestem otwarty na każdą propozycję, oczywiście o ile koszt będzie znacznie niższy od tego, co oferuje serwis.

AI: Jakie konkretne kroki diagnostyczne zostały już podjęte oprócz wymiany silnika?
    Nic więcej
    AI: Czy na płycie ELP 270 są widoczne jakiekolwiek oznaki uszkodzenia lub przepalenia?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21428117
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2274
    Od lat naprawiam moduły elektronikę Miele zapraszam na PW
    Bez problemu naprawię moduł.
  • REKLAMA
  • #3 21432057
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Telo napisał:
    Od lat naprawiam moduły elektronikę Miele zapraszam na PW
    Bez problemu naprawię moduł.

Ale z Ciebie samolub. Naprawię poprzez PW, zgarnę kasę i nikomu nic nie powiem. A podatek do skarbówki sam się odprowadzi... :(
    Nieładnie...

Powiedz gościowi, tutaj na Forum, że ma uszkodzony jeden z sześciu tranzystorów MOSFET. I finito. Koszt parę zeta, wprawna ręka w lutowaniu.
    Łyso Ci ?

Po co Ci to Forum? Dla zarobku, bo nie masz innej roboty?

Płytka drukowana z zaznaczonymi tranzystorami MOSFET
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21432223
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2274
    Po pierwsze nie żaden mosfet bo go tam nie ma nie pisz głupot.
    Po drugie nawet jak bym napisał co trzeba wymienić to ciekawe czym to wylutowac..
  • REKLAMA
  • #5 21433754
    skryn
    Specjalista AGD
    Telo napisał:
    Po pierwsze nie żaden mosfet bo go tam nie ma nie pisz głupot.
    Po drugie nawet jak bym napisał co trzeba wymienić to ciekawe czym to wylutowac..

Nie MOSFET, a ciekawe co tam jest? Krasnoludki?
    Czym wylutować? Maszynką do krojenia mięsa... :)

PS. Jak piszesz w języku polskim, to zachowuj poprawną polszczyznę, włącznie ze znakami interpunkcyjnymi, bo inaczej, Twoich wypociń, nie da się czytać...
  • #6 21433979
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Panowie spokojnie! Miele wystarczy dla wszystkich ... nada handlarze przywożą dwudziestoletnie nówki z DE!

@edis1 Zmierz sobie 6 tranzystorów falownika i chyba tyle wystarczy do postawienia diagnozy, a co potem? Ulepić samemu albo oddać komuś, to się na tym zna!
  • #7 21435192
    skryn
    Specjalista AGD
    AsReeX napisał:

@edis1 Zmierz sobie 6 tranzystorów falownika i chyba tyle wystarczy do postawienia diagnozy, a co potem? Ulepić samemu albo oddać komuś, to się na tym zna!

Telo, to pewnie urabia sobie kasę poza systemem. "Daj mi ten moduł, naprawię, skasuję, co trzeba" i wuala...
    Interes się kręci... :)

A potem zdziwienie, że Państwo Polskie takie biedne...

PS. Przez ponad dwadzieścia lat jestem na tym Forum. I jedynie jeden raz dostałem programator mechaniczny do regeneracji przez jednego użytkownika tego Forum. Podkreślam, jeden raz. I nie wziąłem za to żadnej kasy, a jedynie miałem satysfakcję, że komuś pomogłem nie tyle wirtualnie, ale realnie.
  • #8 21448898
    edis1
    Poziom 2  
    Naprawa została zlecona, wymienione zostały tranzystory GB10NC60HD i diody U1J.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Miele WKR570WPS wystąpił błąd F0050, co wskazuje na problem z silnikiem MPW 00-53/6. Po 9 latach użytkowania, użytkownik zauważył, że silnik nie działa, mimo wymiany na używany egzemplarz. Podejrzewa, że przyczyna leży w płycie sterującej ELP 270, której naprawa w serwisie wiąże się z wysokimi kosztami (około 2000 zł). Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie tranzystorów falownika oraz diod, a także oferują pomoc w naprawie. Ostatecznie, autor zlecił naprawę, wymieniając tranzystory GB10NC60HD i diody U1J.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA