W pralce Miele WKR570WPS przestał działać silnik MPW 00-53/6 (nie wykonuje żadnego ruchu) – błąd F0050. Pralka działała ponad 9 lat i po zdjęciu tylnej obudowy od strony mechanicznej wygląda bardzo dobrze, co motywuje mnie do naprawy, o ile koszt będzie sensowny. Na początek kupiłem używany, taki sam silnik, ale to nie rozwiązało problemu. Oba silniki bezszczotkowe mają zbliżoną rezystancję – 3 uzwojenia po 4 Ω. Zakładam zatem, że przyczyna leży po stronie sterowania silnikiem. Za sterowanie pralki odpowiada płyta ELP 270. Naprawa w serwisie sprowadza się do wymiany płyty na nową, koszty usługi i dojazdu co daje około 2 000 zł. Przy tym koszcie skłaniam się do zakupu nowej pralki.
Jeżeli ktoś jest w stanie wskazać potencjalną przyczynę awarii, podjąć się naprawy lub widzi jakieś inne rozwiązanie, to jestem otwarty na każdą propozycję, oczywiście o ile koszt będzie znacznie niższy od tego, co oferuje serwis.
AI: Jakie konkretne kroki diagnostyczne zostały już podjęte oprócz wymiany silnika?
Nic więcej
AI: Czy na płycie ELP 270 są widoczne jakiekolwiek oznaki uszkodzenia lub przepalenia?
Nie