logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sklonować dysk HDD na SSD w Xbox One S bez błędu E106

mini_ns 09 Lut 2025 13:56 681 3
REKLAMA
  • #1 21431792
    mini_ns
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Potrzebuje wymienić działający dysk HDD na SSD w konsoli Xbox One S. Chciałbym, aby wszystkie ustawienia w konsoli i gry były skopiowane z starego dysku HDD. Po sklonowaniu dysku HDD na SSD programem Macrium Reflect i włożeniu dysku SSD do konsoli wyskakuje mi błąd E106 00000002 80070003.
    To samo dzieje się po użyciu skryptu z xboxonehdd-master-9.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21432014
    decho
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    >>21431792
    Nie chcę Cię wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że:
    Dysk ma unikatowy numer seryjny czy tak inny identyfikator po którym konsola go rozpoznaje że to jej dysk.
    Jeżeli bierzesz nowy dysk i go inicjujesz w konsoli to konsola nadaje mu ten sam numer co miał poprzedni dysk.
    Więc jeżeli chcesz skopiować dane pomiędzy dwoma dyskami to to się nie uda bo windows nie dopuści do tego aby w systemie były na raz 2 dyski o tym samym UNIKATOWYM identyfikatorze.

Więc wydaje mi się że:
    - Trzeba zrobić kopię zawartości oryginalnego dysku.
    - Włożyć nowy dysk do konsoli i zainstalować system
    - Przekopiować wcześniej zgrane dane na dysk, ze wszystkich 4 czy 5 partycji

Ale to tylko teoria, bo w praktyce jest z tym zbyt wiele zabawy i nigdy tego nie sprawdzałem.
    Prościej zawsze było włożyć dysk zalogować się na profil i zainstalować ponownie gry które chcę.
    Jeżeli jednak nie zgadzasz się z tą teorią lub masz inne doświadczenia to pisz śmiało, chętnie poznam inne podejście do tego problemu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21432657
    mini_ns
    Poziom 10  
    Spróbuję tak zrobić, jak piszesz, i dam znać. Dzięki za pomoc.
  • #4 21436163
    mini_ns
    Poziom 10  
    Dobra poradziłem sobie. Wystarczy zainstalować na nowym dysku OSU1, następnie przerzucić wszystkie gry ze starego działającego dysku z partycji User Content (V) na nowy dysk na tą samą partycję. Następnie zaktualizować gry do nowego dysku i cieszyć się grami i dużo szybszą pracą Xboxa
REKLAMA