logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Xbox One S 1681 nowy dysk i Instalacja OSU - BŁĄD

arkadiuszen 06 Paź 2025 10:01 654 7
REKLAMA
  • #1 21711719
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witajcie. Konsola Xbox One S 1681.
    Wydawało by się problem klasyczny i prosty ( uszkodzony dysk HDD).
    Konsola nie uruchamia sie wcale dysk dysk skrzypi , a po wyjeciu pojawia sie obraz .

Po przygotowaniu nowego dysku i pendrive z OSU1 przed instalacją trzeba ze dwa razy zresetować konsolę wiec klikam "zresetuj konsolę Xbox > usuń wszystko i w tym momencie pojawia sie dzwiek wylaczenia konsoli i lampka power swieci za 5sekund kolejny dźwięk wyłączenia i lampka gaśnie .

Jakby sama sie wyłączała zamiast przywrócić ustawienia fabryczne i uruchomić sie ponownie wylaczala sie .

Próba aktualizacji bez resetowania konczy sie bledem "Cos poszło nie tak Błąd systemu :E101 00000504 80070570"

Co śmieszne robilem tosamo miesiąc temu znajomemu na tym samym modelu co teraz i wyszlo bez zadnych komplikacji .

Zastosowałem dysk ten sam co wtedy (nowy) CRUCIAL MX500 1TB i ten sam Pendrive tak wiec wszystko powinno byc kompatybilne bo na tym samym modelu to działało. Dla swietego spokoju probowałem też na innym dysku i innym pendrive .

Układ chlodzenia czysty , profilaktycznie pasty wymienione na nowe . Zasilacz rozebrany Kondensatory ok (wylutowane i zmierzone )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21712864
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Dysku się nie przygotowuje. Wkładamy czysty dysk bez partycji i ma ruszyć instalacja OSU z pendrive.
    Jak dysk ma partycje już, to podłącz do PC i użyć opcji clean w DISKPART.
    Kolejna sprawa, jeśli konsola była w programie insider - ma nowszy system niż obecnie wypuszczony oficjalnie.
    I ostanie. Pobierz ostatnie OSU, od miesiąc mogło się zmienić i konsola jeśli ma nowszy system niż Ty na pendrive, aktualizacja też wywali błąd E101
  • REKLAMA
  • #3 21712957
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Poprzednio i teraz robiłem z tym filmikiem :
    https://www.youtube.com/watch?v=-iYfnmBONF8
    Próbowałem też z OSU2 i OSU3 efekt ten sam.

Przed chwilą zrobiłem według Twojej rady: Wyczyściłem dysk i spróbowałem bez zakładania partycji, OSU1 świeżo pobrałem ze strony . Nadal problem wygląda identycznie .
  • Pomocny post
    #4 21712961
    lysy1980
    Poziom 33  
    Przecież po pierwsze, ten film jest stary, po drugie, on nie ma zielonego pojęcia 🤦‍♂️.
    On jest taki „wielki elektronik” jak ja „wielki astronauta”. Zadaj mu trudne pytanie, to bana dostaniesz.
    Do instalacji systemu nie używa się żadnych skryptów do przygotowania dysku. Wkładasz czysty dysk, odpalasz update offline i tyle. Wszystko robi instalator automatycznie.
    Czasy skryptów do tworzenia partycji minęły już ze 2-3 lata temu.

Sprawdź ten filmik.

#xbox One S - zacina się, wolno działa, problem z instalacją gier, uszkodzony dysk, zmiana na SSD
    https://youtu.be/o30WKMThcHI

#
  • REKLAMA
  • #5 21712998
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Dzieki za konkretne informacje .Wszystko robię według Twoich zaleceń. Co nie zrobię za każdym razem mam błąd E101... , czyli jest pewne, że konsola była w programie insider i muszę czekać na nowsze OSU1?
  • Pomocny post
    #6 21713000
    lysy1980
    Poziom 33  
    Jeśli teraz pobrałeś najnowsze i nie rusza, to może być taki numer. Dobrze jest sprawdzić na innym dysku twardym żeby mieć pewność i dobrze jest podmienić adapter którym podłączasz dysk do konsoli, bo zdarza się że padają, zwłaszcza jak już mają swoje lata i sie ułożyli kable w jednej pozycji.
  • REKLAMA
  • #7 21713921
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Dziękuje za rady . Kabelki Ok . No to co jakiś czas pobiorę nowe OSU1 i sprawdzę co się będzie działo i dam znać .
  • #8 21718748
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Wczoraj pobrałem OSU1 i poszło bez problemu wgrywanie . Wszystko działa OK. Pomocne okazały się wszystkie odpowiedzi kolegi lysy1980. Dziękuje za Pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Konsola Xbox One S model 1681 nie uruchamia się z powodu uszkodzonego dysku HDD, który wydaje skrzypiące dźwięki. Po wymianie na nowy dysk SSD Crucial MX500 1TB i próbie instalacji systemu OSU1 z pendrive'a pojawia się błąd systemu E101 00000504 80070570 oraz konsola wyłącza się zamiast przeprowadzić reset i instalację. Zalecenia obejmują użycie czystego dysku bez partycji, wyczyszczenie dysku narzędziem DISKPART, pobranie najnowszej wersji OSU, gdyż starsze wersje mogą powodować błąd E101, zwłaszcza jeśli konsola była wcześniej w programie Insider i ma nowszy system niż dostępny na pendrive. Instalacja systemu odbywa się automatycznie bez potrzeby ręcznego przygotowywania partycji. Wskazano również na możliwość uszkodzenia adaptera dysku lub kabla, które warto sprawdzić. Po kilku próbach z najnowszym OSU1 instalacja przebiegła pomyślnie i konsola działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA