logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa monitory pod dwie karty, dedykowaną i zintegrowaną.

Rastlinek 09 Lut 2025 14:30 2376 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak uruchomić dwa monitory na PC z RTX 4070 Ti Super i Ryzenem 7 7800X3D, gdy jeden monitor jest na HDMI, a drugi ma tylko VGA przez przejściówkę?

W tej konfiguracji najpewniejszym rozwiązaniem było podłączenie obu monitorów do RTX-a, a do monitora BENQ z VGA użycie aktywnego adaptera DisplayPort→VGA; po takim podłączeniu wszystko zaczęło działać [#21433161][#21445147] Próby użycia jednocześnie zintegrowanej grafiki z CPU i dedykowanej karty nie zadziałały na tej płycie w Windows, mimo że w BIOS-ie można sprawdzić opcje typu VGA Detection albo Multi-Monitor Enabled [#21432075][#21432563][#21433161] W praktyce Windows widział tylko jeden monitor, dopóki drugi nie został podłączony do karty RTX, a nie do wyjścia z płyty głównej [#21432624][#21433147][#21445147] Pamiętaj też, że VGA to sygnał analogowy, więc potrzebny jest odpowiedni aktywny adapter; przejściówki HDMI/DP bywają jednokierunkowe [#21433161][#21432963]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 21434938
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Czy naprawdę jest ważne, dlaczego Autor chce używać dwóch monitorów na raz? Jest dużo scenariuszy, w których takie rozwiązanie się przydaje także jednej osobie.
  • #33 21435000
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Tak właśnie zrobił. Dlatego zastanawiam się, po co dywagacje w #30 na temat używania tego zestawu przez dwie osoby z podwójnym kompletem urządzeń sterujących. Jest napisane dokładnie, że Autor chce sobie podłączyć drugi monitor, nawet jest napisane po co - więc po co wymyślać jakieś dziwne historie?

Temat wymagał w zasadzie ustalenia, czy można skorzystać niezależnie z dwóch kart graficznych i wychodzi na to, że w tej konfiguracji nie można.
  • #34 21435066
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    tesla97 napisał:
    bumble napisał:
    Większość płyt głównych wyłącza grafikę wbudowaną, gdy wykryta zostanie zewnętrzna karta graficzna. W większości przypadków nie ma możliwości włączenia wbudowanej grafiki z zainstalowanym zewnętrznym GPU.
    Nie wiem w ogóle skąd pomysł i strata czasu.

Pewnie ktoś miał w laptopie dwie karty i tam można było płynnie przełączać między jedną i drugą, wręcz pulpit zawsze działał na zintegrowanej, a wymagające aplikacje na dedyku.

Tak ja mam tak w laptopie ale korzysta z tej lub tej. Nie z obu jednocześnie. Można określić które aplikacje z której.
  • #36 21435403
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Pisze w poście 1, że chodzi o Windows. Czy aby system operacyjny o tym decyduje?

Dodano po 30 [minuty]:

• #37 21435715
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Gelip napisał:
    @Rastlinek
    Przecież nie będziesz jednocześnie surfował w necie na jednym i grał w grę na drugim monitorze

Dokładnie mam taki zamiar, właśnie po to mi drugi monitor.
  • #38 21435733
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    @Rastlinek
    To podłącz sobie jeszcze ze dwa monitory i będziesz mógł robić jeszcze więcej rzeczy jednocześnie :-)

Rozumiem np. program graficzny gdzie na jednym monitorze masz edytowany obraz a na drugim np. paski narzędziowe ale nie jednoczesne granie w grę.
  • #39 21435756
    Rastlinek
    Poziom 8  
    @Gelip
    Mam tylko dwoje oczu i dwa monitory mi wystarczą, ale to nieważne, po co, jak i dlaczego, po prostu chcę mieć dwa monitory pod jednym PC i nie ma co się rozwodzić nad celowością tego zabiegu. Jutro przychodzi adapter i będę robił testy.
  • #40 21445147
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Po zakupieniu adaptera DisplayPort-VGA i podpięciu drugiego monitora pod dedykowaną kartę graficzną wszystko działa tak jak chciałem. Testuje od tygodnia i sam nie wiem czemu tak długo używałem tylko jednego monitora. W kilka lat temu oglądałem na YT filmik gdzie gościu powiedział "w 2020 jeden monitor to przeżytek", nie wierzyłem puki sam nie spróbowałem. A wracając do tematu, szukałem po zagranicznych forach i wszędzie pisali że da się używać dwóch kart graficznych jednocześnie tylko trzeba tą zintegrowaną włączyć w BIOS'ie, niestety moja płyta jest innego zdania.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma kartę graficzną RTX 4070 Ti oraz zintegrowaną grafikę w procesorze AMD Ryzen 7 7800X3D i chce podłączyć dwa monitory: GIGABYTE G24F 2 oraz BENQ z wyjściem VGA. Problemy z wykrywaniem drugiego monitora wynikają z ustawień BIOS oraz architektury płyty głównej MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi, która domyślnie wyłącza zintegrowaną grafikę przy wykryciu dedykowanej karty. Użytkownik rozważa zakup adaptera VGA-DisplayPort, aby podłączyć oba monitory do RTX, co ostatecznie okazało się skutecznym rozwiązaniem. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące możliwości korzystania z obu kart graficznych jednocześnie oraz różnice w działaniu na systemach Windows i Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA