logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa monitory pod dwie karty, dedykowaną i zintegrowaną.

Rastlinek 09 Lut 2025 14:30 2013 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić dwa monitory na PC z RTX 4070 Ti Super i Ryzenem 7 7800X3D, gdy jeden monitor jest na HDMI, a drugi ma tylko VGA przez przejściówkę?

W tej konfiguracji najpewniejszym rozwiązaniem było podłączenie obu monitorów do RTX-a, a do monitora BENQ z VGA użycie aktywnego adaptera DisplayPort→VGA; po takim podłączeniu wszystko zaczęło działać [#21433161][#21445147] Próby użycia jednocześnie zintegrowanej grafiki z CPU i dedykowanej karty nie zadziałały na tej płycie w Windows, mimo że w BIOS-ie można sprawdzić opcje typu VGA Detection albo Multi-Monitor Enabled [#21432075][#21432563][#21433161] W praktyce Windows widział tylko jeden monitor, dopóki drugi nie został podłączony do karty RTX, a nie do wyjścia z płyty głównej [#21432624][#21433147][#21445147] Pamiętaj też, że VGA to sygnał analogowy, więc potrzebny jest odpowiedni aktywny adapter; przejściówki HDMI/DP bywają jednokierunkowe [#21433161][#21432963]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21431850
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam!

Mam grafikę RTX 4070 ti super, która ma HDMI 2.1a - 1 szt. DisplayPort 1.4a - 3 szt. oraz płytę główną msi b650 gaming plus Wi-Fi z prockiem AMD Ryzen 7 7800x3d który to posiada zintegrowaną kartę graficzną i pod tą grafikę chciałem podpiąć drugi monitor BENQ z wyjściem VGA, do którego mam przejściówkę na HDMI, którą wpinam w płytę główną. Pierwszy monitor GIGABYTE G24F 2 działa po HDMI pod RTX 4070 bez problemów, ale Windows nie może wykryć drugiego, a jak zamienię kable drugi BRNQ działa dobrze a pierwszy nie. Jak szukałem jakiś opcji w BIOS-ie, to raz wyświetlało mi się na jednym raz na drugim, ale jak załaduje system operacyjny to działa tylko pod RTX. Wiem, że mogę kupić przejściówkę z VGA na DisplayPort i oba podpiąć pod główną grafikę, ale skoro mam zintegrowaną grafikę i spasowane przewody to po co wydawać kasę. Czy ktoś się orientuje jak to można uruchomić?
  • #2 21431985
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Ryzeny z oznaczeniem G miały zintegrowane grafiki. Ale nawet jeśli ma, to się nie da. Możesz dwa monitory podłączyć pod RTX-a.
  • #3 21432062
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Grafika na procku jest na 100%, bo jak już pisałem w BIOS-ie raz działał jeden raz drugi, ale jak się nie da, to dokupię przejściówkę i podłączę pod RTX-a oba monitory. Chyba, że jeszcze poszukam coś na necie, ale ciężko coś znaleźć.
  • #4 21432075
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Ryzeny z serii 7000 miały również zintegrowane układy graficzne (poza Ryzenami z literką F, np 7500F).

Można spróbować ustawić w BIOS -> Settings -> Advanced -> Integrated Peripherals -> VGA Detection.

Domyślnie jest Auto, można spróbować zmienić na Ignore. Niestety MSI nie ma opisu parametrów swojego BIOS-u, więc nie wiem, czy spowoduje to jedynie to, że nie zostanie iGPU wyłączone, bo nie odbędzie się detekcja karty, czy przy okazji dGPU też zostanie wyłączone. Ale w razie czego na zintegrowanej karcie będziesz miał obraz, więc będziesz mógł to ustawienie z powrotem zmienić, jeśli źle zadziała.
  • #5 21432143
    bumble
    Poziom 40  
    Ale ryż 4070ti nie pozwala wpiąć dwóch monitorów?

Dodano po 2 [minuty]:

Hdmi i dp to standardy cyfrowe wystarczy tani adapter to najlepsze wyjście.
  • #6 21432167
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Jeśli Autor nie posiada adaptera, a posiada drugą kartę, to warto ją spróbować wykorzystać. Autor wie, że może sobie kupić przejściówkę.
  • #7 21432169
    Rastlinek
    Poziom 8  
    bumble napisał:
    Ale ryż 4070ti nie pozwala wpiąć dwóch monitorów?

Pozwala nawet wpiąć 4 monitory, ale nie mam przejściówki na DisplayPort, a mam na HDMI i dlatego pisałem, że jak by się dało bez kupowania dodatkowej przejściówki było by super, ale jak się nie da, to będę musiał kupić.
  • #8 21432563
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Szukaj w biosie opcji dotyczących grafiki i jeśli jest ustaw opcję Multi-Monitor Enabled - wtedy Windows będzie widział obie karty, oczywiście obraz pojawi się dopiero po zainstalowaniu sterowników drugiej karty i włączeniu ekranu w ustawieniach Windows.
  • #9 21432624
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Gelip napisał:
    Szukaj w biosie opcji dotyczących grafiki i jeśli jest ustaw opcję Multi-Monitor Enabled - wtedy Windows będzie widział obie karty, oczywiście obraz pojawi się dopiero po zainstalowaniu sterowników drugiej karty i włączeniu ekranu w ustawieniach Windows.

Obie karty są włączone i zainstalowane, Windows je widzi, tylko nie wykrywa podłączenia monitora.

Lista kart graficznych w Menedżerze urządzeń systemu Windows.
  • #11 21432899
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    @Rastlinek
    A co chciałeś osiągnąć, podłączając dwa monitory po dwie różne karty graficzne?
  • #12 21432963
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Rastlinek napisał:
    ale jak się nie da, to dokupię przejściówkę i podłączę pod RTX-a oba monitory
    Adaptery (choć tańszy kabel) DisplayPort - HDMI są jednokierunkowe trzeba kupić odpowiedni, żeby poprawnie działało.
  • #14 21433077
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Gelip napisał:
    @Rastlinek
    Karty włączone ale monitor musisz włączyć w ustawieniach ekranu Windows w sekcji Wiele ekranów:
    Najciekawsze triki do pracy z wieloma monitorami

W tej sekcji wykrywa tylko jeden monitor.

KOCUREK1970 napisał:
    @Rastlinek
    A co chciałeś osiągnąć, podłączając dwa monitory po dwie różne karty graficzne?

Po prostu mieć dwa monitory pod jednym PC, na sprzęcie jaki obecnie posiadam w domu bez zbędnych zakupów

Gelip napisał:
    @Lukas6432
    Co ty mu radzisz taki kabel jak on chce przez do BENQ do VGA, który pewnie nie ma innego wejścia - no chyba, że ten monitor ma inne wejście?

Ma tylko jedno wyjście VGA.

Zacząłem grzebać w biosie w ustawieniach integrated graphics configuration no i teraz jak wejdę do biosu to nic się nie wyświetla na ekranie, ale jak włączam komputer bez klikania na DEL to obraz jest normalnie w windowsie. Chyba muszę zresetować bios do ustawień fabrycznych, ale jak to zrobić bez wchodzenia do niego??
  • #16 21433147
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Po resecie BIOS'u wyskoczyło mi że jest problem z grafiką: System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

Zrzut ekranu z Menedżera urządzeń pokazujący problem z kartą graficzną AMD Radeon.

Po ściągnięciu sterowników z AMD wyskakuje taki błąd:
    Komunikat o błędzie AMD Software: Adrenalin Edition wskazujący na niekompatybilność z zainstalowanym sterownikiem graficznym AMD.

Aby go naprawić sprawdziłem tego linka z obrazka i ściągnąłem to narzędzie do naprawy, ale się okazuje że niby wszystko jest ok:

Komunikat informacyjny narzędzia AMD Software Compatibility Tool informujący, że zainstalowana wersja oprogramowania już jest zgodna.

Chyba jednak muszę dziś jechać i rozejrzeć się za tą przejściówką VGA-DisplayPort, wszystkie znaki na to wskazują...
  • #17 21433161
    bumble
    Poziom 40  
    Napiszę jeszcze raz. Możliwa jest obsługa tylko jednego interfejsu graficznego. Taka już jest architektura cpu i chipsetu. VGA do dp nie ma sensu bo jedno to standard analogowy drugie cyfrowy i potrzebny jest aktywny adapter z osobnym zasilaniem. Tylko przejściówka hdmi-dp bo oba to standardy cyfrowe i wystarczy prosta przejściówka. Te monitory nie mają dp? Pewnie dość stare.

Dodano po 6 [minuty]:

Większość płyt głównych wyłącza grafikę wbudowaną, gdy wykryta zostanie zewnętrzna karta graficzna. W większości przypadków nie ma możliwości włączenia wbudowanej grafiki z zainstalowanym zewnętrznym GPU.
    Nie wiem w ogóle skąd pomysł i strata czasu.
  • #18 21433171
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Takie coś by nie było?
    BENFEI DisplayPort na VGA, pozłacany adapter DP na VGA (męski na żeński) kompatybilny z Lenovo, Dell, HP, ASUS https://amzn.eu/d/ikxNwQJ
  • #19 21433178
    bumble
    Poziom 40  
    Nie wiem. Z tymi adapterami jest różnie. Kupuj takie żeby była możliwość zwrotu.
  • #20 21433189
    Rastlinek
    Poziom 8  
    bumble napisał:
    Napiszę jeszcze raz. Możliwa jest obsługa tylko jednego interfejsu graficznego. Taka już jest architektura cpu i chipsetu. VGA do dp nie ma sensu bo jedno to standard analogowy drugie cyfrowy i potrzebny jest aktywny adapter z osobnym zasilaniem. Tylko przejściówka hdmi-dp bo oba to standardy cyfrowe i wystarczy prosta przejściówka. Te monitory nie mają dp? Pewnie dość stare.

Dobra już wierzę, po prostu widziałem na forum, że gościu właśnie w taki sposób ma podłączone i mu to działa. Co do przejściówki to wiem że trzeba adapter bo nie można łączyć cyfrowych sygnałów z analogowymi bezpośrednio.

Lukas6432 napisał:
    Takie coś by nie było?
    BENFEI DisplayPort na VGA, pozłacany adapter DP na VGA (męski na żeński) kompatybilny z Lenovo, Dell, HP, ASUS https://amzn.eu/d/ikxNwQJ

Mam taki tylko VGA-HDMI i działa dobrze, ogarnę to może dziś.
  • #21 21433200
    Lukas6432
    Poziom 32  
    bumble napisał:
    Nie wiem. Z tymi adapterami jest różnie. Kupuj takie rzeźby była możliwość zwrotu.
    Edytuj te "rzeźby"
  • #22 21433276
    Gelip
    Poziom 36  
    Tu zgoda:
    bumble napisał:
    Większość płyt głównych wyłącza grafikę wbudowaną, gdy wykryta zostanie zewnętrzna karta graficzna.

ale z tym się nie zgodzę:
    bumble napisał:

W większości przypadków nie ma możliwości włączenia wbudowanej grafiki z zainstalowanym zewnętrznym GPU.

Nie wiem o jakiej większości piszesz bo ja bez problemu mogę używać obu kart jednocześnie w Windows gdy w biosie włączę opcję Multi-Monitor o której wspominałem w #8
  • #23 21433295
    KOCUREK1970
    Rastlinek napisał:
    prostu mieć dwa monitory pod jednym PC, na sprzęcie jaki obecnie posiadam w domu bez zbędnych zakupów

Tyle to i ja się domyślam.
    Chodzi o to, czy chcesz mieć klonowanie obrazu, rozciąganie pulpitu, czy na każdym w tej samej chwili ma być wyświetlana inna zawartość?
  • #24 21433584
    Gelip
    Poziom 36  
    Nie wiem - może w nowych laptopach gdzie są dwie karty graficzne - zintegrowana z CPU i druga dedykowana tak się nie da, ale w desktopie lub na starym laptopie ze złączem ExpressCard i podłączoną do niego kartą PCIe za pomocą EXP GDC się da. Test z laptopem i dwiema kartami graficznymi w Win10 - druga działa jako rozszerzony pulpit - zrobiłem screenshota w momencie jak kliknąłem Identyfikuj ekrany:

Zrzut ekranu ustawień dwóch monitorów w systemie Windows 10 z informacjami o dwóch kartach graficznych.

Inny komputer z WinXP 64-bit, PCIe jako Primary w bios + Intel Gen2 zintegrowana jako druga - opcja Multi-monitor Enabled, obie karty mają GOP, bo system działa w UEFI. Aplikacja MultiMonitorTool ładnie pokazuje co jest grane - jak jest wyświetlany Pulpit za pomocą jakich kart graficznych:

Zrzut ekranu pokazujący ustawienia wyświetlacza z dwoma monitorami i informacje o kartach graficznych.
    Zrzut ekranu ustawień BIOS w trybie zaawansowanym związanych z konfiguracją grafiki na płycie ASUS.
  • #25 21434304
    Rastlinek
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    Chodzi o to, czy chcesz mieć klonowanie obrazu, rozciąganie pulpitu, czy na każdym w tej samej chwili ma być wyświetlana inna zawartość...?

Inna zawartość, na jednym gierka a na drugim DC, WWW, film czy muzyka.
  • #26 21434457
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    bumble napisał:
    Większość płyt głównych wyłącza grafikę wbudowaną, gdy wykryta zostanie zewnętrzna karta graficzna. W większości przypadków nie ma możliwości włączenia wbudowanej grafiki z zainstalowanym zewnętrznym GPU.

Pewnie ktoś miał w laptopie dwie karty i tam można było płynnie przełączać między jedną i drugą, wręcz pulpit zawsze działał na zintegrowanej, a wymagające aplikacje na dedyku.
  • #27 21434470
    Gelip
    Poziom 36  
    Rastlinek napisał:
    Inna zawartość, na jednym gierka a na drugim DC, WWW, film czy muzyka.

Da się ale nie na Windows.

Ja używam na jednym monitorze podłączonym do grafiki zintegrowanej z procesorem Debiana 9 w którym mogę przeglądać Internet a jednoczesnie jest uruchomiona maszyna wirtualna Windows, która używa bezpośrednio przekazanej (passthrough) karty graficznej na PCIe i do niej jest podłączony drugi monitor. W tym celu mam też drugą klawiaturę i mysz USB które są bezpośrednio używane tylko w maszynie Windows.

Działa super :-)

Procesor, chipset płyty głównej oraz bios muszą wspierać technlogię IOMMU - w Intelu jest to VT-d a w AMD AMD-Vi

Tutaj jak mam WinXP na Intelu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3768124.html#21384511
  • #28 21434516
    KOCUREK1970
    @Rastlinek
    A gdzie leży problem w tym, by obydwa monitory podłączyć pod RTX?

Po co sobie utrudniać, skoro jest dużo lepsze rozwiązanie.
  • #29 21434754
    Rastlinek
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Rastlinek
    A gdzie leży problem w tym, by obydwa monitory podłączyć pod RTX?

Po co sobie utrudniać, skoro jest dużo lepsze rozwiązanie.

Pisałem już 3 razy, nie miałem odpowiedniej przejściówki a chciałem wykorzystać przewody te co mam w domu, ale już zamówiłem i podłączę zgodnie ze sztuką, a nie wymyślam jakieś głupoty na dwie karty graficzne...
  • #30 21434918
    Gelip
    Poziom 36  
    @Rastlinek
    Przecież nie będziesz jednocześnie surfował w necie na jednym i grał w grę na drugim monitorze - rozumiem iż to ma być dla dwóch osób ale wtedy problem z oddzielną klawiaturą i myszą - jak podłączysz w Windows drugą mysz USB to obie myszy sterują tym samym kursorem więc byłby problem.
    Takie coś to tylko jak napisałem w #27 - wtedy nie ma z tym problemu :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma kartę graficzną RTX 4070 Ti oraz zintegrowaną grafikę w procesorze AMD Ryzen 7 7800X3D i chce podłączyć dwa monitory: GIGABYTE G24F 2 oraz BENQ z wyjściem VGA. Problemy z wykrywaniem drugiego monitora wynikają z ustawień BIOS oraz architektury płyty głównej MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi, która domyślnie wyłącza zintegrowaną grafikę przy wykryciu dedykowanej karty. Użytkownik rozważa zakup adaptera VGA-DisplayPort, aby podłączyć oba monitory do RTX, co ostatecznie okazało się skutecznym rozwiązaniem. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące możliwości korzystania z obu kart graficznych jednocześnie oraz różnice w działaniu na systemach Windows i Linux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA