Mam problem z odpaleniem drugiego dysku sata na laptopie tak jak w tytule. Na płycie są dwa złącza, JHDD1 i JHDD2, oraz złącze M2 Sata które już mam użyte. Złącza JHDD byly niestety puste, zamówiłem odpowiednią płytkę z taśmą na aliexpress lecz po różnych próbach podpinania pod złącze JHDD1 i 2 dysk wogóle nie uruchamia się, jakby nawet prądu nie dostawał. Ciężko znaleźć te płytki sata do nich i szkoda mi na to pieniędzy, jest opcja że jeśli nie było jej tu fabrycznie to to po prostu nie będzie działać? Czy przyszła mi jednak uszkodzona płytka? Albo to moja płyta główna jest problemem?
AI: Jaki jest model i specyfikacja drugiego dysku SATA, który próbujesz podłączyć?
Mój cel to HDD HGST 1TB, ale testowałem kilka innych dysków i SSD i HDD, skutek taki sam
AI: Czy sprawdziłeś ustawienia BIOS/UEFI, aby upewnić się, że porty JHDD1 i JHDD2 są włączone?
W biosie nie ma nic żadnych ustawieniach sata, ogólnie jest on dość biedny z opcji.
AI: Jaki jest model i specyfikacja drugiego dysku SATA, który próbujesz podłączyć?
Mój cel to HDD HGST 1TB, ale testowałem kilka innych dysków i SSD i HDD, skutek taki sam
AI: Czy sprawdziłeś ustawienia BIOS/UEFI, aby upewnić się, że porty JHDD1 i JHDD2 są włączone?
W biosie nie ma nic żadnych ustawieniach sata, ogólnie jest on dość biedny z opcji.