logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki włącznik Wi-Fi do bramy garażowej i wjazdowej na podwórko wybrać?

golfdja 09 Lut 2025 15:21 567 4
REKLAMA
  • #1 21431932
    golfdja
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam, potrzebuję pomocy w znalezieniu włącznika z funkcją Wi-Fi do otwierania/zamykania bramy garażowej i bramy wjazdowej na podwórko. W chwili obecnej zamontowane są włączniki dzwonkowe, które działają na zasadzie krótkiego zwarcia i rozwarcia dwóch cienkich kabelków. Jako że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, mam duże problemy w znalezieniu takiego czegoś.
    Włącznik dzwonkowy zamontowany w ścianie. Włącznik dzwonkowy do bramy
    AI: Czy możesz podać model lub typ obecnego systemu otwierania bramy, abyśmy mogli doradzić kompatybilny włącznik Wi-Fi?
    włącznik dzwonkowy (Wippschalter)
    AI: Czy masz jakieś szczególne wymagania dotyczące funkcji włącznika Wi-Fi, takie jak zdalny dostęp lub integracja z systemami inteligentnego domu?
    Zdalny dostęp
  • REKLAMA
  • #2 21431958
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1009
    Jeżeli ma to obsługiwać obie bramy to musisz szukać sterownika WiFi dwukanałowego, po jednym kanale na bramę, np. coś z obsługiwane przez Tuya, jak poniżej lub podobne.
    Styki COM i NO przekaźników sterownika podłączasz w to samo miejsce gdzie podłączone są przyciski dzwonkowe, oczywiście sterownik WiFi musisz zasilić odpowiednim napięciem, zależnie od wymagań danego sterownika.

Dwukanałowy sterownik WiFi z przekaźnikami i złączami zaciskowymi.
  • REKLAMA
  • #3 21431963
    golfdja
    Poziom 9  
    >>21431958 może być jednokanałowe ponieważ jeden przełącznik do bramy na podwórko mam w mieszkaniu a do bramy garażowej w garażu. Mogę Cię prosić o link bo po samym zdjęciu chyba niewiele zdziałam
  • REKLAMA
  • #4 21431987
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1009
    golfdja napisał:
    może być jednokanałowe ponieważ jeden przełącznik do bramy na podwórko mam w mieszkaniu a do bramy garażowej w garażu.

Nie lepiej mieć oba w sterowniku i obsługę bram gdziekolwiek jesteś na świecie ;), zwłaszcza że koszty nie są wielkie, możesz też użyć dwóch jednokanałowych, tak żeby nie trzeba było ciągnąć przewodów do jednej z bram.

Warunek jest taki, że sterowniki muszą być w zasięgu Wi-Fi, poniżej przykładowe linki, wystarczy w Google wpisać "sterownik Wi-Fi jedno lub dwukanałowy", albo "przekaźnik WiFi jedno lub dwukanałowy", wyników będziesz miał od groma.

https://smartbudynek.pl/pl/products/sterownik-do-bramy-garazowej-tuya-wifi-492.html
    https://www.leroymerlin.pl/produkty/zestaw-br...WXmxZjc_lAw2vq5V1YpmRo8uBID6uE_vZA&gQT=1]

Jednokanałowy może być np. też taki, możesz poszukać na Alledrogo, są też inne.

Jednokanałowy moduł sterownika Wi-Fi z przekaźnikiem.
  • #5 21432042
    golfdja
    Poziom 9  
    >>21431987 Ten pierwszy wydaje mi się być idealnym rozwiązaniem. Nie wiem jak ja szukałem, że nic wcześniej nie znalazłem. Dziękuję bardzo za pomoc.
REKLAMA