logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydłużyć czas świecenia LED w czujniku PIR (modelarstwo)?

MeryAnn 09 Lut 2025 16:21 462 12
REKLAMA
  • #1 21432028
    MeryAnn
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim, z góry przepraszam za pewnie pytanie laika, ale przeszukałam wyniki i nie znalazłam podobnego wątku.
    Mam mały czujnik PIR w mini domku (podpórka do książek, zabawka do samodzielnego złożenia), wzbudza on 4 LED-y oświetlające model, jednak problemem jest czas świecenia. Czas trwania to mniej niż sekunda, w jaki sposób mogę go wydłużyć do 10 s?
    Wrzucam zdjęcie płytki z PIR-em i filmik z problemem. Jeszcze nie skleiłam ścian bocznych, mogę z instrukcjami przerobić całość obwodu, jak trzeba.
    Dziękuję z góry za wszystkie rady.

Czujnik PIR zamontowany w mini domku z widocznymi przewodami.

AI: Czy możesz podać model lub specyfikację czujnika PIR, którego używasz?
    N219S
    AI: Jakie jest źródło zasilania i jak wygląda konfiguracja obwodu dla tych LED-ów?
    2x AAA
  • REKLAMA
  • #2 21432096
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Płytka ma jakieś oznaczenia na odwrocie? Masz link do sklepu albo jakiś opis płytki?
    Potrzebne trochę info, żeby Ci pomóc.
  • #3 21432108
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 869
    Obawiam się, że ten czas jest zaszyty w programie do obsługi tej funkcji i bez jego modyfikacji się nie obejdzie.
    Można ewentualnie dać kondensator elektrolityczny sporej wartości (1000-2200 mikrofaradów) na zasilaniu tych LED i zobaczyć, czy taka sztuczka nie zadziała.
  • #4 21432159
    MeryAnn
    Poziom 2  
    Cześć, niestety nie ma nic, to był element dołączony do montażu z zestawu. Instrukcję oświetlenia modelu można streścić do "plus do plusa i zaizoluj łączenie przewodów". O płytce wiem tyle, co na zdjęciu (czyli nic), PIR ma na przedzie nr N219S. Głowię się już nad tym chwilę, może lepiej dokupić płytkę z takim małym czujnikiem?
    To ma być tylko ozdoba biblioteczki, chciałabym, żeby wnętrze świeciło się na tyle długo, żeby pooglądać szczegóły (w środku kleiłam i malowałam ponad 100 książek o wymiarach ~8 mm, miło by było widzieć takie szczegóły :)).
  • REKLAMA
  • #5 21432174
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Jeśli tak najprościej kupić nowy przełącznik zwracając uwagę na czas świecenia (są różne) i napięcie zasilania.
  • #6 21432181
    MeryAnn
    Poziom 2  
    >>21432108 Dzięki za trop, ale kondensator 2200 uF to mi się w tym raczej nie zmieści. Zaraz przed czujnikiem znajduje się ramka frontu domku i szybka. Pod jakimi hasłami mogłabym szukać ew. kwestii modyfikacji programu? Tylko proszę dla laika, ja lubię majsterkować, ale wiedzę mam prawie zerową w temacie.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21432174 Myślałam nad nowym przełącznikiem, ale nie mogę znaleźć niczego miniaturowego, wszędzie są typowe czujki PIR do lamp. Podpowiedź proszę, jaka faza byłaby najlepsza do wyszukiwania sensownego zestawu i na jakie parametry zwrócić uwagę?
  • Pomocny post
    #7 21432231
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    MeryAnn napisał:

>>21432174 myślałam nad nowym przełącznikiem, ale nie mogę znaleźć niczego miniaturowego, wszędzie są typowe czujki pir do lamp. Podpowiedź proszę jaka faza byłaby najlepsza do wyszukiwania sensownego zestawu i na jakie parametry zwrócić uwagę?

W zestawie masz dołączony najprostszy sensor jaki można znaleźć.
    Działa on tak jakby do nocnej lampy zastosować przycisk monostanilny (dzwonkowy); - lampa świeci dopóki palec na przycisku..
    Potrzebujesz wymienić tą płytkę z tym PIR sensorem na inną, taką gdzie masz możliwość regulacji czasu trzymania zasilania obwodu , nawet po ustaniu ruchu w obserwowanym obszarze.
    Na szczęście są takie dostępne i to nie zbyt kosztowne.., nawet zajmie mniej miejsca w montażu.
    Szukaj tu:

https://www.aliexpress.com/item/1005005394569...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Data:
    Description
    PIR Motion Sensor Switch (Time&Light-sensing Adjustable)

Input voltage: DC 5-24V
    Output voltage: DC 5-24V

Power limit≤60W (12V) /100W(24V)
    Light-sensing: Night / Dusk / All day
    Sensing distance: 5m
    Time delay: 3 Secs / 45 Secs / 4Mins
    The switch will not turn off and will keep on if there are ongoing body movements detected. In this case, it will not be limited by the delay time you set.
    Angle Coverage:110°
    Working temperature: -20--45
    Standby power consumption<0.1W
    --------------------------------------------
    Na tej stronie znajdziesz tańsze też!;
    - żadnych nie testowałem....

e marcus
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21432375
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 869
    Kondesator o takiej pojemnosci i o tak niskim napieciu nie bedzie duzy. Mozna go schowac z tylu. tam wejdzie dziesiec takich. Nie musi byc lutowany bezposrednio do plytki czujnika.
  • Pomocny post
    #10 21432518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 21433049
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Do generowania opóźnień (w tym przedłużenia czasu włączenia) bez stosowania dużych pojemności jest układ scalony CD4541 - ale on sam ma mały prąd wyjściowy, zwłaszcza przy niskim napięciu zasilania, trzeba do niego dodać np. tranzystor.

Baterie 2xAAA 1.5V to trochę mało - LED-y białe potrzebują około 3V do świecenia, CD4541 działa w zakresie napięć od 3 do 16V (czy nawet nieco więcej). Trzeba by użyć tranzystora MOSFET, bo bipolarne mają napięcie nasycenia (do przewodzenia nawet małego prądu potrzebują jakiegoś spadku napięcia, i o ten spadek napięcia mniej dostaną LED-y), i to musiałby być MOSFET do sterowania niskim napięciem. Albo trzeba mieć lepsze zasilanie. A może tam jest przetwornica podwyższająca napięcie? Ale i tak baterie AAA zawierają niewiele energii i będą szybko się rozładowywać - bez przetwornicy w sumie wystarczą może na 2 godziny świecenia (potem napięcie będzie za niskie), z przetwornicą może na 8.
  • REKLAMA
  • #13 21435957
    MeryAnn
    Poziom 2  
    >>21433049 >>21432791 >>21432518 >>21432375 >>21432299 >>21432231 Dziękuję wszystkim za merytoryczne odpowiedzi. Pomierzę, ile mam miejsca z tyłu w podwójnej ściance i przemyślę zmianę zasilania. Rozwiązaniem kwestii świecenia najpewniej będzie lutownica i nowy gotowy zestaw do listwy LED, ze względu na kompaktowe wymiary. Miłego dnia życzę wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wydłużenie czasu świecenia LED-ów w czujniku PIR (model N219S) w mini domku do 10 sekund, ponieważ obecnie świecą mniej niż sekundę. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym dodanie kondensatora elektrolitycznego, wymianę czujnika na model z regulacją czasu świecenia, a także zastosowanie układów scalonych, takich jak CD4541, do generowania opóźnień. Użytkownik rozważa również zmianę zasilania oraz zakup nowego czujnika, który będzie bardziej kompaktowy i dostosowany do jego potrzeb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA