logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WAW2855001 - czy nowa grzałka mogła się przepalić bez wody?

Kera62 09 Lut 2025 23:16 345 5
REKLAMA
  • #1 21432776
    Kera62
    Poziom 9  
    Witam szanowne grono

Pralka BOSCH WAW 28550/01 (6 lat stara) Grzałka nie grzeje wody

Tydzień temu nastawiłem pranie, i w pewnym momencie zauważyłem, że monitor pralki jest ciemny.
    Myślałem, że zapomniałem ją włączyć.... naciskam włącznik sieci i nic, nawet monitor się nie zaświecił.
    Poszedłem do skrzynki bezpieczników, no i bezpiecznik był wyłączony, włączyłem, poszedłem do kuchni, pralka chodzi.
    Może ze 2 minuty i znowu poszedł bezpiecznik..... już we wcześniejszej pralce również miałem podobną sytuację... więc pomyślałem, zapewne grzałka,
    wyłączyłem ją z sieci i zmierzyłem miernikiem i faktycznie miała przebicie na uziemieniu.
    Wymontowałem ją i była przerdzewiała, po 6 latach pracy,
    zmierzyłem czujnik temperatury, był w porządku, opór spadał po włożeniu do ciepłej wody.
    Zamówiłem, założyłem, podkręcałem wszystko i pierwszą pracę ustawiłem na programatorze na wypompowanie wody.
    Ponieważ pralka jakiś czas chodziła i prała przed popsuciem się.
    Wszystko zdawało się być ok. Poczułem nawet zapach ciepłego proszku do prania.
    Wypompowywanie trwało niecałą minutę, pralka była bez wody jeszcze, i zakończyła pracę programu prania.
    Postanowiłem włączyć program, aby sprawdzić, czy gdzieś nie cieknie. O dziwo program miał trwać 2 godziny 41 minut.
    Ok, pomyślałem, i poczekałem aż do końca programu. Międzyczasie sprawdzałem, czy woda się zagrzała.....
    NEGATYWNIE, na monitorze temperatura WIDNIAŁA 90 stopni (program dla alergików był włączony),
    a w rzeczywistości szkło drzwi było zimne.....
    Teraz mam kilka pytań do fachowców;
    - czy nowa grzałka mogła się przepalić bez wody, kiedy był włączony program wypompowywania? (Grzała w tym momencie)
    Przecież grzałki mają w sobie bezpiecznik termiczny, czy jestem w błędzie? Powinno przerwać grzanie...
    - czy grzałka grzeje podczas końcowej pracy programu np. jak w punkcie wyżej? Choć stan wody wydaje mi się był poniżej połowy drzwi....
    - gdzie znajduje się czujnik poziomu stanu wody? Jak wygląda?
    - co mam jeszcze sprawdzić i gdzie się owa część znajduje?
    - czy jeszcze coś mogło się spalić poza grzałką? Nie była grzałka oryginalna, ale przez serwis polecona, gdzie została zakupiona.
    Poza tym wszystko w niej działa prawidłowo, zrobiłem jeszcze małe pranie, żeby sprawdzić....
    Na razie czekam na podpowiedzi, zanim ją znowuż rozbiorę na czynniki pierwsze.
    Za podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

AI: Jaki dokładnie typ lub marka nowej grzałki została zainstalowana? Czy posiada ona wbudowany bezpiecznik termiczny?
    2000 W, posiada bezpiecznik termiczny
    AI: Czy możesz opisać, jak dokładnie została zainstalowana nowa grzałka? Czy były jakieś trudności podczas instalacji?
    Długość była taka sama, nie było trudności z wymianą, dobry dostęp, po zdjęciu tylnej ścianki, podłączona została jak poprzednia grzałka, krańcowe podłączenia, pośrodku kabel uziemienia
  • REKLAMA
  • #2 21432879
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Multimetr w dłoń i sprawdź czy grzałka ma przejście i rezystancję. Następnie sprawdź po jakiś 10-15 minutach od rozpoczęcia programu prania czy grzałka otrzymuje zasilanie 230V. Czujnik temperatury założyłeś orginalny?
  • REKLAMA
  • #3 21432989
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Bezpiecznik grzałki jest jednorazowego użytku, on ma chronić pralkę a nie grzałkę i już zadanie wykonał.
  • REKLAMA
  • #4 21434405
    Kera62
    Poziom 9  
    >>21432879

Dzisiaj zdjąłem tylną ściankę i pomierzyłem, brak reakcji na grzałce, nie ma przejścia i nie ma przebicia na masę. Sprawdzę jeszcze napięcie dochodzące do grzałki, czy przy włączeniu programu jest od razu napięcie, czy włącza się po czasie. Może przekaźnik się skleił przy zwarciu starej grzałki... Czujnik temperatury pozostał oryginalny, jest sprawny, ma 6,73 Ω przy 18 °C, a po zanurzeniu w gorącej wodzie 50 °C spada do 2,34 Ω.

Będę reklamował tę grzałkę. Bezpiecznik termiczny. Pytanie, powinien rozłączyć prąd, aby nie spalić grzałki, a po ostudzeniu się grzałki powinien wrócić do poprzedniego stanu bimetal? Czyli tak to powinno działać? Czy jestem w błędzie? Na grzałce jest miejsce, gdzie widać odbarwienie — przegrzanie metalu w połowie grzałki. Wstawię zdjęcia, jak przerzucę na tableta jutro wieczorem.
  • REKLAMA
  • #5 21434418
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Napięcie zasilania grzałki pojawia się dopiero po 10-15 minutach od rozpoczęcia programu prania a na programach krótkich szybciej. Gdybyś miał sklejony przekaźnik to napięcie zasilania grzałki było by od razu po włączeniu pralki bez względu czy wewnątrz była by woda czy nie. Grzałka ma bezpiecznik termiczny jednorazowy. Można go wymienić, ale nikt zazwyczaj się nie bawi w takie rzeczy. Możliwe, że grzałka była wadliwa od początku co się zdarza przy dzisiejszej jakości części zamiennych. Gdzie kupiłeś tą grzałkę? Kup tutaj a przynajmniej będziesz pewność co do jakości części: https://north.pl/karta/grzalka-z-miejscem-na-...pralki-bosch-waw28550-01,439-P5-C2MM-ZWK.html
  • #6 21434605
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Bezpiecznik grzałki chronić ma pralkę a nie grzałkę i oddal ducha jak była zasilana bez wody.
    Nawet nie próbuj reklamować bo szkoda fleków, tylko napraw pralkę zanim spalisz następna grzałkę!
REKLAMA