logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Tosca 303 - prawy kanał cichszy po wymianie elektrolitów

10 Lut 2025 21:29 360 8
REKLAMA
  • #1 21434146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21434191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21434234
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21434603
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Zamień wtyczki.
    Może problem w źródle sygnału?
  • REKLAMA
  • #7 21434629
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Tak się kończy wymienianie jak leci w większości sprawnych polskich elektrolitów Elwa. W Tosce nawet po prawie 40 latach 90% elektrolitów jest sprawna. Co to za wtyczka? Do którego potencjalnego gniazda wtykana? Jakaś choroba ogarnia współczesnych ludzi, na forum sami jasnowidze i widzą co tam na stole masz rozłożone i każdy twój krok widzą i nie trzeba o nic dopytywać...
    Na wejście magnetofonowe lub z tunera w trybie mono (czyli na wejście identyczny sygnał dla obu kanałów) podajesz sygnał sinus 1kHz (lub 400Hz jakby miernik AC miał problem wyższe częstotliwości mierzyć), np. z mp3-grajka lub wygenerowane programem na kompie, itp.
    A potem lecisz miernikiem AC i sprawdzasz napięcie zmienne na kolektorach kolejnych tranzystorów przedwzmacniacza, równoległe porównując oba kanały, próbując wyłapać gdzie sygnał masz zaniżony względem sąsiedniego kanału.
    Czyli parami w kanałach Lewym i Prawym lecisz pomiarem:
    L T301, P T302
    L T303, P T304
    L T305, P T305

Jak na którymś etapie widzisz osłabienie sygnału względem drugiego, to cofasz się do danego bloku, który na kolektorze dał zaniżony sygnał, sprawdzasz czy na bazach tych tranzystorów (na wejściu takiego bloku) sygnały są nadal równe. Jeżeli wejście jest bez zastrzeżeń, a na wyjściu jeden kanał dostał czkawki, to krąg winnych zawężasz do obsady RC tego tranzystora (zmierzenia wartości R i C czy są równe w obu kanałach), ostatecznie tranzystor do prześwietlenia czy mu wzmocnienie czasem nie siadło.
    Wykrycie punktu gdzie robi się czkawka, nie więcej niż 15 minut dla ogarniętego człowieka.
    Ewentualnie ci się potencjometry podwójne rozjechały, lub któryś z nich po wymęczeniu mechanicznym płyty wzmacniacza, złapał większe niekontaktowanie dla jednego kanału i sygnał za takim potencjometrem masz zaniżony.

Sam stopień końcowy potwierdzamy jego symetryczność obu-kanałową, przez zwarcie na wyjściu przedwzmacniacza linii przewodowych nr 12 i 14 lub na wejściu wzmacniacza mostkować tę samą linię oznaczoną jako punkty 20 i 22 (łatwo je zlokalizować, bo to skrętka 3 przewodowa biegnąca najczęściej pod podwójnym kondensatorem 2x 4700uF łącząca przedwzmacniacz ze stopniem końcowym mocy.

Schemat wzmacniacza z zaznaczonymi punktami pomiarowymi
  • #8 21435073
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Widzę że zaczynasz się denerwować w odpowiedziach, ale wcale Ci się nie dziwię. Przykład: jeden kanał mi nie chodzi co robić? Kiedyś pytałem jakie masz wykształcenie bo nie wiem jak tłumaczyć ale mieli pretensje że o takie rzeczy pytam. A to przecież najbardziej proste uszkodzenie do naprawy, bo masz w zasięgu do porównania drugi kanał. Jest jeszcze metoda macajewa - i "lecą" wszystkie kondensatory do kosza tak jak napisałeś. No tylko kto bogatemu zabroni? Tylko czy ma miernik, a po drugie czy umie tym się posługiwać? No i w ten sposób rośnie nam armia "naprawiaczy- fachowców". Czytam obowiązkowo Twoje odpowiedzi bo naprawdę warto!
  • #9 21435155
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    hbodzioch22 napisał:
    i nie wiem, co mogę jeszcze sprawdzić

Sprawdź czy piny 4, 5 sekcji ( t, u) isostatu są zwate gdy jest załączone wejście radio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cichszym prawym kanałem wzmacniacza Unitra Tosca 303 po wymianie elektrolitów. Po zmostkowaniu wejść L i P głośność się wyrównuje, ale nadal jest na poziomie cichszego kanału. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie źródła sygnału poprzez zamianę wtyczek oraz wykonanie pomiarów napięcia na tranzystorach przedwzmacniacza. Wskazują również na możliwość, że wymiana kondensatorów mogła być niepotrzebna, ponieważ wiele z nich mogło być sprawnych. Dodatkowo, zalecają sprawdzenie pinów isostatu w sekcji radio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA