logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mocy - buczenie i słaby dźwięk w lewym głośniku radia

ks67 05 Sty 2005 17:48 1323 11
REKLAMA
  • #1 1112385
    ks67
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam radio przestrojone jak je włączę to gra prawy głośnik a lewy prawie wcale ale zato jak nic nie gra a radio jest włączone to buczy.

co jest nie tak????

Przeniesiony z działu "Ogólnie".
    ankuch.
  • REKLAMA
  • #2 1112906
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Co za radio, jaki zmacniacz , czym zasilane? Wiecej szczegolow.
    Wogole to trzebaby bylo umiescic to w innym dziale.
  • #3 1114837
    ks67
    Poziom 13  
    Radio Unitry ze wzmacniaczem (tosca 303), zasilane z sieci.
  • REKLAMA
  • #4 1116902
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    A czy na innym wejsciu graja obydwa kanaly? I w jaki sposob to bylo przestrojone (konwerter, wymiana glowicy... czy moze krecenie filtrami....). Sprobuje cos pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1119221
    ks67
    Poziom 13  
    Dokładnie to z głowicy UKF wyciąłem kondensatory i ustawiłem parametry wzmacniacza i heterodyny tak jak traeba a wzmacniacz mocy nie działał poprawnie już wcześniej, wymieniłem wszystkie tranzystory lewego kanału a on ciągle daje na wyjściu o ok 70% mniejszy sygnał.

Narazie zabrakło mi pomysłów co jeszcze może by nie tak.

Pozdrawiam.
  • #6 1119417
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To bardzo proste, najpierw, musisz stwierdzić czy problem leży w części przedwzmacniacza, czy w końcówce, w tym celu, rozepnij zwory łączące przedwzmacniacz i końcówki, 12 i 20, 14 i 22 a potem ta dobrą końcówkę podepnij pod ten drugi przedwzmacniacz i w tedy się okaże czy będzie ciszej, jak nie, to znaczy, że problem tkwi w tamtej końcówce, a jak będzie ciszej, to znaczy, ze problem leży w przedwzmacniaczu, a potem będziemy dalej szukać.
    Pozdrawiam
  • #7 1119992
    ks67
    Poziom 13  
    Witam.
    Zrobiłem jak radziłeś i zamiast prawego kanału grał lewy kanał.

Pozdrawiam
  • #8 1120026
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No i co? Już się pogniewałeś, nie zastanowiłeś się, że może coś źle zrobiłeś, najlepiej to jest nie pomyśleć, obrazić się i zwinąć zabawki! Podstawą jest, wybrać tą końcówkę, która jest sprawna, załóżmy, że to jest lewa końcówka, a prawa gra ciszej, czyli uszkodzona, rozpinasz się z tymi zworami i podpinasz tą lewą sprawną końcówkę do prawego przedwzmacniacza i sprawdzasz czy ten kanał gra normalnie, jeżeli nie to znaczy, że ten prawy przedwzmacniacz jest uszkodzony, jeżeli gra normalnie, to znaczy, że prawa końcówka jest uszkodzona, czy teraz jest to jasne?
    Pozdrawiam
  • #9 1121040
    ks67
    Poziom 13  
    Witam.
    Podpiąłem pod lewą końcówkę prawy kanał a pod prawą końcówkę lewy kanał i teraz zamiast lewa gra głośniej niż prawa czyli na odwrót niż przed zamianą. Poprostu źle się wtedy wyraziłem.

Pozdrawiam.
  • #10 1121437
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! I znowu mnie nie słuchasz i dalej nie wiesz, co jest uszkodzone, ja nie kazałem podpinać obu końcówek naraz, tylko jedną tą sprawną, żeby wyeliminować albo tamtą końcówkę, albo przedwzmacniacz, no i w sumie, do jakiego wniosku doszłeś, końcówka, czy przedwzmacniacz, bo bez tego stwierdzenia, nie da się ruszyć dalej.
    Pozdrawiam
  • #11 1122399
    ks67
    Poziom 13  
    Lewy przedwzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #12 1122594
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No widzisz, jakie to proste i już wiesz, jaki człon wzmacniacza jest nie sprawny, teraz masz dwa sposoby, by zawęzić miejsce, wymieniasz elementy jak to za zwyczaj większość robi i liczy na cud, albo podchodzisz do tego fachowo. Rozpinasz ta zworę i pod wejście końcówki podpinasz ze 40cm przewodu ekranowego, puszczasz muzykę i gorącą żyłą lecisz po stopniach przedwzmacniacza cofając się aż do samego wejścia, ale za każdym razem sprawdzasz lewy i prawy w tym samym miejscu, porównując czy jednakowo gra, w ten sposób dojdziesz do tego stopnia gdzie jest różnica, a potem zajmiemy się tym stopniem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Unitry ze wzmacniaczem mocy Tosca 303 zasilanym z sieci, w którym lewy kanał gra znacznie ciszej niż prawy, a przy wyłączonym sygnale z głośnika lewego słychać buczenie. Po modyfikacji głowicy UKF (usunięcie kondensatorów i ustawienie parametrów wzmacniacza i heterodyny) problem z lewym kanałem pozostał mimo wymiany tranzystorów. Diagnostyka polegała na rozłączaniu zwor łączących przedwzmacniacz i końcówkę mocy oraz podłączaniu jednej końcówki do drugiego przedwzmacniacza, co pozwoliło ustalić, że uszkodzony jest lewy przedwzmacniacz. Zalecane jest dalsze zawężanie miejsca usterki poprzez pomiar sygnału na kolejnych stopniach przedwzmacniacza, porównując poziomy sygnału na lewym i prawym kanale, aby zlokalizować uszkodzony element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA